Van olyan jogi egyetem az országban, ahol minden analfabéta megkapja a jogász diplomát?
Régi kérdés, most futottam bele. Annyiban igaza van amúgy a kérdezőnek, hogy jogon tényleg sok a felesleges tárgy, aminek semmi haszna nincs, a gyakorlatra meg nagyon kevés energiát fordítanak, pl. szerződést írni nem tud egy csomó végzett jogász, mert nagyrészt az elméleti magolás volt csak egyetemen.
Nálunk munkahelyen is ugyanez a véleménye az osztályvezetőnek, aki 10 éve végezte el. Hogy feleslegesen magoltatnak jogszabályokat szó szerint, amikor egy jogász a való életben soha nem fejből használja a jogot, meg a jogszabályok amúgy is folyton változnak. Olyan emberek is vannak jogi pályán, akik még rendszerváltás előtt végeztek. Na ők pl. ma egy az egybe újra kijárhatnák a jogot, mert akkor még minden jogszabály más volt.
Szóval a stílus lehet erős volt a kérdezőnél, meg kicsit vicces, mégis valahol igaz. Aki meg annyira erősködött, hogy a római jog miért fontos, az is megmosolyogtató. Értem én, hogy egy jogot hallgatónak meg kell védenie a szak becsületét, mert zavarja, ha lenézi valaki azt, amit tanul, csak naivak se legyetek már. Minden szakmájában dolgozó jogász elmondja, hogy feleslegesen szánnak ennyi energiát a római jogra. Illik tudni valóban, meg ez az alapja a mai jognak. Szórótárgynak szórótárgy. Szerintem is túl sok energiàt pazarolnak rá, ettől sokkal többet kellene a gyakorlatra szánni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!