Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha közép/emelt matek érettségi...

Ha közép/emelt matek érettségin egy feladatot "alternatív" módon oldok meg, azt is értékelhetik a tanárok?

Figyelt kérdés

Tehát úgy, hogy nem csak számolást végzek. Például ha adott egy háromszög, melynek mindhárom szöge adott, akkor szerkeszthetek-e egy, a megadotthoz hasonló háromszöget (persze hivatkozva a hasonlóságra), és a szerkesztett háromszög szögeit megmérve kapni az eredményt?

Középszinten az I. ez résznél evidens, hogyha a végeredmény beírására is jár pont, engem a többi rész érdekelne.

Tudom, hogy egy-egy sima koszinusztétellel kijön, csak kíváncsi vagyok, hogy az ilyenfajta megoldások mennyire értékelhetőek.

2021. jan. 23. 13:49
 1/9 anonim ***** válasza:
66%

Nekem is volt ilyen, és eredetileg nem adtak rá pontot mert ők csak azt értékelhetik ami benne van a megoldókulcsban.

Viszont én fellebbeztem utólag, és végül megadták a pontot.

2021. jan. 23. 13:59
 2/9 anonim ***** válasza:
82%
A szög mért értékére - szerintem - nem kapsz pontot.
2021. jan. 23. 14:06
 3/9 anonim ***** válasza:
34%
De kapsz rá,a javítási útmutatótól eltérő megoldást is elfogadnak max ponttal ha logikai, matematikai hiba nincs benne.
2021. jan. 23. 14:08
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
3: Viszont a mérés nem egzakt számolás, szóval erre a példára nem kellene pontot kapnia
2021. jan. 23. 14:14
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Szögmérésre nem fognak pontot adni. Viszont mondjuk ha a feladat

X²+2=6,

és ezt te a másodfokú megoldóképlettel csinálod, akkor kapsz pontot.

2021. jan. 23. 14:45
 6/9 A kérdező kommentje:
Nem az volt a fő kérdés, hogy a méréssel kapott eredményre kapok-e pontot, hanem hogy a folyamat mennyire értékelhető. Maradva a példánál, ha hivatkozom a hasonlóságra (vagyis hogy hasonló háromszögek szögei azonos nagyságúak), de akár a párhuzamos szelők tételét is mondhatnám, akkor erre a lépésre szerintem kellene, hogy járjon pont, de nem vagyok benne biztos.
2021. jan. 23. 15:55
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
A szerkesztéssel megoldott feladat teljes értékű, amennyiben csak az Euklidészi szerkesztés lépéseit használod. Távolságot vagy szöget mérni nem megengedett matematikai lépés, így erre nem jár pont.
2021. jan. 23. 21:25
 8/9 A kérdező kommentje:

Akkor jól gondoltam, köszönöm.

Annyi még érdekelne, hogy tegyük fel megszerkesztem, lemérem, majd a mért értéket ellenőrzöm más módon (például a koszinusztételbe behelyettesítek), úgy már elfogadható, vagy úgy sem?

2021. jan. 23. 23:09
 9/9 anonim ***** válasza:
És megmutatod,hogy más megoldás nincs.
2021. jan. 25. 00:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!