Miért lenne jobb a magyarországi egyetemeknek az alapítványi fenntartás a jelenlegi autonóm berendezkedés helyett?
Értem. Tehát a kormánynak mindenképpen jó.
De a kormánynak mi az érvelése? Miért jó ez mondjuk egy mezei hallgatónak?
Eddig a Magyar Demokrata oldalán olvastam ilyet, hogy hatékonyabb lesz a költségvetés és az alapítványok által egyetembe pumpált pénz megtérül abban, hogy minőségibb környezetben lehet majd tanulni.
Olyat is hallottam pletyka szinten, hogy ez a nagy adóssággal terhelt egyetemek helyzetén is javítana.
Ezekről mit gondoltok?
Ennek két oka van, gazdasági és politikai.
A politikai az, hogy az alapítványi egyetemeknek még kisebb az autonómiájuk, és a kormány még jobban rajtuk tudja tartani a kezét.
A gazdasági az, hogy a kormány nem "tud" (nem akar) több pénzt szánni a felsőoktatásra, ezért elkezdődött egyes egyetemek kimentése a rendszerből. Ezeken az egyetemeken magas tandíjat vezetnek be, ami egyrészt megoldja részben a finanszírozás problémáit, másrészt értelem szerint ide a gazdag fideszes káderek gyerekei jutnak majd be, a szegények mehetnek a lesilányított állami egyetemekre.
Megkezdődött a magyar oktatási rendszer amerikanizálódása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!