Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mennyire értesz egyet azzal,...

Mennyire értesz egyet azzal, hogy egy reál értelmiségi jobban ért (nagy átlagban) a humán tantárgyakhoz, tudományokhoz, mint fordítva?

Figyelt kérdés
2010. aug. 6. 22:11
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Ez általában szerintem is gy van. Persze vannak kivételek:) Rengeteg olyan reálos ember van, aki imád olvasni és hatalmas műveltséggel rendelkezik humán területen is, míg kevés humánosról mondható el, hogy szabadidejében matekkal vagy fizikával foglalkozik:)
2010. aug. 7. 11:45
 12/19 anonim ***** válasza:
Cáfolom. Reálos vagyok és közöm sincs pl. a biológiához. Teszem hozzá, hogy sajnos. :-( De úgyis kénytelen leszek pótolni ebbéli hiányosságaimat, mert a gyerekkel úgyis kell majd tanulni.
2010. aug. 7. 11:57
 13/19 anonim ***** válasza:

Szerintem van ebben valami. A reál szakokra járók humán műveltsége jóval nagyobb, mint a humán szakokra járó reál műveltsége. Sok reálos ismerősöm van, akik szépirodalmat olvasnak, járnak színházba stb. Azt még megértem, hogy a humán értelmiségiek egy része azért nem ért a reáldolgokhoz, mert nincs érzéke hozzá. De sajnos találkoztam már olyan bölcsésszel is, aki kérkedett azzal, hogy ő mennyire hülye matekból, fizikából.

Ezzel az illetővel egy KRESZ-tanfolyamon találkoztam. Tudjátok, van az a pár leckényi "autós fizika" c. anyagrész, épp azt tanultuk. Mire az egyik csaj benyögte, hogy "én ezt nem értem, én bölcsész vagyok".

Na hát az ilyen emberek miatt mondják azt sajnos sokan, hogy "hülye bölcsész".

Hozzátenném: mikor ez a dolog történt, magam is bölcsészkarra jártam. Azóta lediplomáztam és pályát váltottam rögtön, műszaki egyetemen tanulok azóta. Így hát találkoztam elég sok emberrel mindkét "fajtából", azért mertem azt válaszolni, hogy tényleg van valami ebben az állításban.

2010. aug. 7. 12:19
 14/19 anonim ***** válasza:
Az irodalmi, vagy a történelmi ismeretek fontosabb, mint például a matematika. Egy humános nyugodtan kérkedhet azzal, hogy nem tudja a matekot, míg ha én nem tudnék hozzászólni az irodalomhoz, vagy a történelemhez, akkor kockának kiáltanának ki.
2010. aug. 8. 18:22
 15/19 anonim ***** válasza:
egyetértek. vegyész vagyok mégis tudom mikor volt a második világháború, míg egy humán érdeklődésű aligha tudná, hogy milyen elsőrendű kötés van pl a konyhasóban. pedig ugyanúgy általános iskolában tanítják, mint a világháborút... persze kivétel mindíg van ezt én is elismerem.
2010. aug. 8. 18:32
 16/19 anonim ***** válasza:

Miért van az, hogy ha valaki nem tud valami humán dolgot (pl. történelmi évszámot), akkor büdös bunkónak kiáltják ki? Míg az megbocsátható, ha valaki nem tudja pl., hogy mi fán terem a Thalesz-tétel.

Szerintem ez nagyon gáz. Változtatni kellene a hozzáállásom. Mondom én, egy ex-humán értelmiségi, aki 180 fokos fordulattal átnyergelt a reál területre. (Aki kettővel ezelőtt is hozzászólt.)

2010. aug. 8. 20:03
 17/19 anonim ***** válasza:

08-08 18:22

Hogy mondhatsz ekkora hülyeséget, hogy a humán fontosabb, mint a reál? Én reálos vagyok, de ugyanúgy tisztelem és fontosnak tartom a humán műveltséget is, és igyekszem is felszedni azt a tudást, ja és mellette két hangszeren is játszom. Te felteszem neked azt az egyszerű kérdést, hogy a boltban számolni szoktál, mikor fizetsz, vagy felsorolod az árpád házi királyokat? és ha mondjuk nem tudják neked kiszámolni, hogy mennyi tégla kell házadhoz, meg hogyan építsék fel, és összedől a fejed fölött, mert azt mondták, hogy az "NEM ANNYIRA FONTOS? MINT A HUMÁN" akkor sokra mész azzal hogy tudod, mikor élt Arany János..csak azért, hogy tisztázzuk, hogy mi a fontosabb. DE én veled ellentétben tisztelem a humán tantárgyakat is, csak az a baj velük, hogy szép meg jó, és elismerésre méltó, csak mondjuk az élethez több kell. Mondjuk Realitás?? Egyébként a reálosoknak nagyobb a humán műveltsége, mint a humánosoknak a reálműveltsége, valószínűleg azért, mert a humán az inkább lexikális tudás, durván mondva magolás, a reál tantárgyakhoz meg kell a gondolkodás is, és akinek ez megvan, az sokkal könnyebben szedi fel a humán tárgyak tudásanyagát is, könnyebben tanul.

2010. aug. 19. 23:09
 18/19 anonim ***** válasza:

„és ha mondjuk nem tudják neked kiszámolni, hogy mennyi tégla kell házadhoz, meg hogyan építsék fel, és összedől a fejed fölött, mert azt mondták, hogy az "NEM ANNYIRA FONTOS? MINT A HUMÁN" akkor sokra mész azzal hogy tudod, mikor élt Arany János”

Ez hülyeség. Én műszaki végzettséggel rendelkezem, de mivel nem építészmérnöknek tanultam, ezért majdnem ugyanúgy nem értek az épületek megtervezéséhez, mint aki irodalommal vagy történelemmel foglalkozik. Emellett bár valószínűleg ki tudom számítani hogy hány tégla kell (mert számolni nekem is elég jól kell tudni), nem az én dolgom. Erre való a szakember. Mindenki különben sem lehet tudós, mérnök stb.

(Hozzáteszem, a régi építészek, Steindl, Lechner és a többiek, legalább olyan komoly művészek voltak, mint mérnökök, ezért többet érő az Országház például a kínai parlamentnél.)

2010. aug. 20. 16:09
 19/19 anonim ***** válasza:
48%
nem érted, hogy miről beszélek, és nem is fogod..engem meg innentől nem érdekel, nem fogok itt nekiállni vitatkozni... Az utolsónak szólt.
2010. aug. 22. 15:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!