Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Más országokban is olyan...

Más országokban is olyan pocsék az emberek helyesírása, mint Magyarországon?

Figyelt kérdés

Bárhol olvasom a magyar “internet népét”, akár blogokban, akár kommentekben, akár itt, egyszerűen kifolyik a szemem attól, hogy az emberek többsége nem tud írni egyetlen mondatot sem helyesírási hiba nélkül. Néhány ismerősömnél is látom, ha chaten beszélek velük, de még hírportálokon sem ritka az égbekiáltó hiba (nem a félregépelés). És nem az iskolázatlan emberekre gondolok, hanem akár a többdiplomás személyekre. Megjegyzem, nem én vagyok az, aki ezt számon kéri valakin, vagy beszól bárkinek is bárhol emiatt, szimplán csak elképedek rajta. Viszont ha valaki megjegyzi nekik, arra hivatkoznak, hogy ez nem egy diplomamunka, nem figyelnek a helyesírásra. Ezt hogy értik? Aki megtanul helyesen írni, az anélkül is tud, hogy külön odafigyelne rá, nem?

De a kérdés nem is erre irányul. Amit valójában kérdezni szeretnék, arra szerintem csak olyanok tudnak érdemben válaszolni, akik anyanyelvi szinten ismernek idegen nyelveket, vagy nem magyar az anyanyelvük. Globálisan ennyire nehéz megtanulni helyesen írni, vagy csak a magyaroknak nem megy?

(Nem szeretnék semmilyen írni tudó-írni nem tudó, buta-nem buta háborút elindítani a válaszok között, illetve nem is volt szándékomban minősíteni azokat, akik valamilyen okból nem tudnak helyesen írni. Szerintem nem ez határozza meg egy ember intelligenciáját.)

2020. júl. 26. 19:13
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
75%

És ezt épp te mondod, Bucimaci?

Meg vagyok lepődve ezen a pálforduláson...

2020. júl. 27. 00:29
 12/19 anonim ***** válasza:
87%
Engem nagyon szokott általában zavarni, na persze nem az ilyen kisebb hibák, hanem már mikor az alapokat sem tudja, kijelentő mondatként használja azt, amit épp kérdezni akar (? hiánya), akkor az olyanoky mint "ojan,kamijon,teja,bagoj", ezek mind viccként szoktsk elhangzani, de sajna nagyon sok ismerősöm is így írja őket. Persze nem szólok érte, de bosszantó.
2020. júl. 27. 02:18
 13/19 BringaManó ***** válasza:
83%

#11: mondtam én valaha mást?... :-o

helyesírásnácultam én itt valaha is?

mondtam én, hogy mindig mindenhol precíz helyesírás über alles?

javítgatom én más helyesírását kéretlenül, nyilvánosan, ott, ahol nem a helyesírás a téma?

nem, szerintem arra szoktam válaszolni, ha kérdeznek valamit (illetve – talán még ennél is többször – abba szoktam "belekötni", amikor valaki butaságot beszél a helyesírást illetően). – most is csak hasonló dolgok történtek.

2020. júl. 27. 06:43
 14/19 anonim ***** válasza:
75%
Igen,máshol is.
2020. júl. 27. 14:25
 15/19 BringaManó ***** válasza:
75%

:-D ég lehetett az... :-)

(amikor helyesírásnácinak a beszólását filézem ki helyesírásilag, az természetesen nem ér. de mondd, ki vagy, hogy tudjam, hogy a világ melyik részén van ilyen rossz hírem... :-) vagy legalább egy példát kopizz be, hogy önvizsgálatot tarthassak, és magamba szállva visszakozhassak.. köszi, ha segítesz! :-)

2020. júl. 27. 15:32
 16/19 BringaManó ***** válasza:
75%
*rég
2020. júl. 27. 15:32
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Igazán nem akartalak megbántani, Bucimaci! (Azt hiszem, így egyedül én hívlak, nem?)

Te tényleg inkább csak segítesz nem baltázod le a népet.

Csak jólesett visszagondolni Bertával és veled lezajlott régi beszélgetésekre a messzi Frankhonból, bár már a beiratkozásnál is innen boldogítottam a jótét lelkeket.

Julianna.

2020. júl. 27. 15:58
 18/19 BringaManó ***** válasza:

Hogyhogy csak te? A többiek elfogytak?... (BW?...)

Igen, a "régi" szép idők. :-)

Én is már fáradva osztom az eszet...

(Aztán egyszer, ha a sajátom megjön, akkor felhagyok ezzel a sziszifuszizással...)

2020. júl. 28. 03:14
 19/19 anonim ***** válasza:
Tudjon kommunikálni, legyen érthető írásképe, ennyi. Többet nem érdemes elvárni. Angolul már pl én is elég szlengesen kommunikálok.
2020. júl. 28. 15:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!