Az mennyire gyakori, hogy év végére nem fejezitek be a tanagyagot, hanem átcsúszik a következő évbe? Vagy jött az érettségi, és nem jutottatok el a tankönyv végéig?
Nekem ilyen volt 16 évvel ezelőtt magyarból és történelemből, pont két érettségi tárgyból, például töriből az utolsó, ahol tartottunk, az a második világháború volt, és kész, évvége, érettségi, a maradékot vedd át egyedül! Irodalomból is kimaradt a huszadik század.
De korábbi években is, más tárgyakból, földrajzból, művészettörténetből nem jutottunk el az anyag végéig, szeptemberben még az előző évi könyvvel folytattuk.
A kérdésem diákokhoz és tanárokhoz is szól, tanárokhoz egy kicsit a miértjét is kérdezem.
Köszönöm a válaszokat.
Én most végeztem egy nyolcosztályos gimiben, tantárgy- és tanárfüggő.
Nálunk a töritanár nagyon tartotta a tempót: 1 tanóra = 1 lecke a könyvben; így május első hetére mindig végére értünk a könyvnek.
Matekból faktra jártam, így +2 órám volt, ott sem nagyon csúsztunk el. Az utolsó félév amúgy is ismétlésre volt szánva, a távoktatás miatt pedig mindenki annyit gyakorolt, amennyit akart most.
A magyar egy érdekes helyzet, mert szerintem a tankönyv kb. semmiben nem járult hozzá az érettségimhez. Verselemzéseket magoltunk, de persze sosem értünk a végére a könyvnek. Szerintem nem is lehet ilyen 500 oldalas könyveket befejezni egy tanév alatt.
Ebből a három tárgyból érettségiztem most, így az utolsó évben a többi tantárgyból csak a minimumot kérték a tanárok, inkább a faktosokkal foglalkoztak. De emlékeim szerint bioszból, föciből, fizikából mindig épphogy befejeztük az anyagot, vagy egy kicsit átcsúszott az új évre.
Angolt és németet is tanultam, ott is viszonylag lassan haladtunk a tankönyvekkel, ugyanakkor nem is az volt a fontos, hogy minél gyorsabban befejezzük a könyvet, hanem hogy foglalkozzunk az adott nyelvvel.
Ennek az oka, amit az #1 is írt; túl sok tananyag van az óraszámhoz képest. Bár szerintem még mindig jobb, ha 10 anyagrészből 7-et teljesen megtanítanak, minthogy mind a 10-ről szó legyen, de egyiket se értenénk meg igazán.
Töriből nagyon gyakori. Én jövőre leszek 12.-es, de még csak a 11.-es könyv első témakörénél vagyunk. Ez elég extrém, ilyen nagy lemaradás azért nem hiszem, hogy sok helyen van, de történelemből pár éve eléggé átszervezték a tananyagot, sokkal több leckét mindent belepaszíroztak, mint amennyit az óraszámok megengednek.
Hasonló a helyzet biológiából is, bár azt személyesen nem tapasztaltam, mert nem vagyok faktos, de a faktos ismerőseim is panaszkodtak, hogy brutál sok az anyag heti 3-4 órához képest.
Nálunk is ez volt töriből, de lehet, hogy irodalomból is. A második világháborúig azt hiszem eljutottunk, de pl. "kommunizmus Mo-n" nem volt, jelenkori történelem(? ez furán hangzik mondjuk) még úgy sem.
Alapból sok az anyag, ki mennyire akar alaposan belemenni, órák elmaradnak stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!