Lehet-e egyszerre több félévet végezni ugyanazon az egyetemen, ugyanazon a szakon?
Megteheted, hogy nem a mintatanterv szerint haladsz, de mindenképpen át kell ezt gondolni, mert a tárgyak egymásra épülnek, én egyetememen, ha jól nézem, 5-ös egymásra épülés a legnagyobb, tehát 5 félévnél hamarabb nem tudom elvégezni az egyetemet, ami összesen 7 féléves. Tantárgyakat akárhogy fel lehet venni, szóval nincs igazából olyan, hogy FÉLÉV, ami kötelező tárgyakat tartalmaz, csak egy ajánlás van és 7*~30 kredit, ami kell a diplomához, az meg senkit nem érdekel, hogy te azt hogy végzed el.
Viszont arra érdemes figyelni, hogy pl. specializáció választásnál általában az első 4 félév tárgyait számítják be, így megtörténhet az, hogy te elvégeztél egy csomó 5. féléves tárgyat és azt nem számolják bele az átlagodba és kisebb lesz a bejutásid annak ellenére, hogy teljesítettél annyit mint más. Még ezen kívül más hátulütői is lehetnek, ha eltérsz a mintatantervtől, de ez egyetem és szak függő.
Egy csomó buktatója van. Kérdés valóban, hogy van-e előtanulmányi feltétele adott tárgynak, Hogy minden ősszel/tavasszal meghirdetik-e az adott kurzust (pl előfordulhat olyan szak, szakirány, ami nem indul minden évben), illetve hogy pl ugyanaz a tanulmányi rend vonatkozik-e rád, mint az 1 évvel feletted/alattad járóra. Simán előfordulhat, hogy a feletted lévő évfolyam tanul valamit, amit ti már nem fogtok.
De amúgy tök egyszerű a dolog, megfogalmazod magadban, hogy ezt MIÉRT és hogyan szeretnéd és felkeresed vele a TO-t, illetve a rektort. Mindent meg lehet oldani, nálunk is van 8 félév helyett 5 féléves képzés (mondjuk egyéb feltételeknek is kell teljesülnie, nekik jellemzően vannak máshonnan már amúgy is elfogadott tárgyaik, amivel meggyorsítható a dolog), ahol bizonyos időpontokban felsőbb évfolyamok óráira hallgatnak át az évfolyamtársak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!