Fogadjam el az elégséges diplomám és lépjek tovább, vagy tehetek még érte?
Idén végeztem BTK-n nyelvi szakon. (Nem szeretném megnevezni se a szakot, se az egyetemet.) Mindig is jól tanultam az egyetemen, és imádtam a szakot. Egy olyan félévem sincs, ahol az átlagom 4,5 alá esett volna. Ebben a félévben végeztem és adtam le a szakdolgozatom. A szakdolgozatom hiába dicsérte mindenki, hogy jó a témaválasztás, szépen lett megírva stb... az opponensem úgy döntött kettest ad rá (elég alaptalan indokokkal), és a záróvizsgán a védésen is direkt olyan kérdéseket tett fel, amire természetesen nem tudtam válaszolni, hiszen semmi köze nem volt a szakdolgozatomhoz. Elismerem, hogy lehettek benne hibák, mint első szakdolgozat, de ennyire nem lehetett rossz, hiszen ennél sokkal gyengébb szakdolgozatok (megformázatlan, több helyesírási hiba stb.) kaptak az enyémnél jobb jegyet. (A covid miatt az online záróvizsgán semmi nem úgy zajlott ahogy kellett volna pl. előre megadott kérdéseink se voltak) A védésem is kettes lett, és nem értem miért a kihúzott tételeimet is jól elmondtam, mégis azokra is kettest kaptam. Mindenki furcsállja az esetet, hiszen jó tanuló hírében voltam az egyetemen, és olyanok kaptak négyes-ötös diplomát akik alig jártak be, tehát nagyon rosszul jött ki ez az egész, nagyon bánt és tudom hogy nem ezt érdemeltem. MA-ra szerettem volna továbbmenni, de így ellehetetlenítették nekem és esélyem sincs. Ezzel kapcsolatban szeretnék több kérdést feltenni aki esetleg hasonló problémával megküzdött élete során.
- Érdemes lenne másik egyetemen megpróbálnom újra lediplomázni kredit elfogadással? Mennyire éri meg csak azért hogy jobb minősítése legyen a diplomámnak?
- Próbáljam elfogadni az elégséges diplomám, ezt a traumát és keresni vele állást? Nem tudom, hogy mai világban már mennyire nézik az oklevél minősítését, mert mind a kettő feléről hallottam már.
A szakom nyelvét jól beszélem, és a jegyeim is jók voltak. Szeretek tanulni, és sosem volt problémám azzal hogy be kell járnom egyetemre.
(Kérlek titeket, BTK-t szidó kommenteket ne írjatok, csak esetleg moderálva tapasztalatból beszélve.)

Szerintem nem szabályszerű az, hogy 1 ember nézi meg az egész szakdolgozatot, hiszen akár pofára is osztályozhat így bárki, ha nem bír téged, nincs ki ellenőrizze... biztos lehet jogorvoslattal élni(viszontvalószínű a masterfelvételin ez nem segít már idén). A védés pedig szerintem már pont abból következik, hogy ugyan az a személy, lehet szándékosan ki akart tolni az államvizsgázó diákokkal. Sajnos vannak olyanok, akik azt nézik mi az amit nem tudsz, és mi az amit nem.
Én is most államvizsgáztam. Nekem alapból jó jegyeim lettek, viszont ilyen helyzetbe nekem is csúszott volna az MA. Azonban lehet én újra próbálnám az egészet. És lehet a szakdolgozatottal sincs nagy baj, ha más opponenst kapnál más jegy születne.
Egyébként a konzulensed ehhez mit szól?
Kedves #11
Igen, mindenki ezt mondja hogy más opponenssel valószínűleg jobban sikerült volna, de nem engedték, amikor kérvényt adtam le, hogy más is nézze meg. A konzulensem igazán furán kezelte az egészet. Még amikor elküldtem neki az utolsó verziót, akkor is dicsérte hogy remek lesz, viszont amikor meg kértem a segítségét ebben elbújt.
Kellemetlen nagyon az egész, és bánt, viszont most már a megoldás szeretném kitalálni, nem bűnbakot keresni. Az MA felvételi eredményét még megvárom, utána elgondolkozom a javaslatokon.
Köszönöm a válaszod!

Én is csak azért voltam kiváncsi a konzulensre, hogy mennyire segítőkész és ért egyet ezzel. De akkor értem.
Egyébként a lepontozást értem, én nem azt mondtam, hogy ez a tanár márpedig direkt lehúzta a kérdezőt, csak azt, hogy van ilyen ember. Ezért szokta legalább 2 ember megnézni és jegyet adni a szakdolgozatra. És ha a 2 jegy között nagy a különbség, akkor eljárás indul.
Kedves Mindenki!
Végül felvettek még abban az évben az MA/Msc-re, és "kitüntetéses" diplomával végeztem tavaly nyáron, ahogy azt megérdemeltem volna előzőleg is.
Bárki hasonló helyzetbe kerülne, NE adja fel! Sajnos nagyon sokszor függ attól a dolog, hogy mennyire kedvel téged a tanár, ez bármennyire szomorúan is hangzik. És a legjobb az egészben, hogy a tanár aki lehúzott, bocsánatot kért tőlem egy évvel később, hogy sajnálja amit tett, félreismert...
MA-n szerencsésebb voltam és nem olyan tanárt kaptam aki gyűlölt és megkaptam azt a jegyet ami járt.
Ne adja fel senki az álmait, bármennyire is lehúzzák a rosszindulatú tanárok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!