Egy csomó orvosis ismerősöm meg mém oldalak poénkodnak azzal, hogy “csak a kettes legyen meg”. Igaz ez? Tényleg sokan kettesek orvosin? Mennyire nehéz jó (4-5) jegyet kapni?
Nem csak orvosin, ez szinte minden tagozatra igaz...
Ha belegondolsz, az érettségin (a simán) így megy az osztályzás:
25%-tól kettes, 60%-tól négyes.
Emelten már 60% ötös.
Egyetemen 50% kell a ketteshez! 61%-tól hármas....
Ez az alapvető különbség.
Ez egy kicsit bonyolult kérdés, nagyon sok mindentől függ, hogy milyen jegyet kapsz. Írásbeli teszteken vagy vizsgákon 60%-tól kapsz 2-est, 90% jelenti az 5-öst...gimiben asszem a röpdolgozatoknál volt ez a százalékolási rendszer, azoknak az anyaga meg ilyen 2 oldalnyi maximum. Egy ilyen egyetemi teszt alkalmával valami 200-300 oldal szokott kelleni, vizsgákon ennek többszöröse, szóval gondolhatod. Ráadásul nem arról híresek, hogy a könnyű dolgokat kérdezik.
Szóbeli vizsgához vegyük példaként a patológia szigorlatot: 180 tétel, hatalmas anyag. Mire a végére érsz (3-4 hét alatt) az elejét már hússzor elfelejtetted, hiába ismételtél. Én mindig igyekszem a legjobbat kihozni magamból, de általában mikor eljön a vizsga napja már csak egy apró kis 2-est szeretnék, hogy ne kelljen megint menni vizsgázni, nehogy évismétlés legyen belőle...Aztán tételt húzol (3-at) és az már sok mindent eldönt, ha jókat húzol könyebb jó jegyet kapni. De ha rosszakat...imádkozol a 2-esért. Aztán ott van még a vizsgáztató is, a professzorok tudnak hangulatemberek lenni, egyik nap kedvesek, másik nap meg mindenkit kivágnak.
Kaptam már úgy 5-öst vizsgán, hogy 5 percig se beszéltem, egyszerű kérdéseket kaptam, de kaptam már úgy 2-est, hogy másfél órán keresztül beszéltetett a prof, keresztkérdéseket tett fel, a 3 általam egyébként kedvelt tételeknek éppen csak a lényege nem érdekelte, ráment az apró dolgokra. De olyan is volt már, hogy pofára kaptam 4-est, hiába volt 5-ös a felelet. Ezért is vagyok mérges azokra, akik azt hangoztatják, hogy "2-essel is lehet doktorálni". A 2-es szint már azt jelenti, hogy elérted a szükséges minimumot.
Mondjuk ezek csak az én tapasztalataim, van aki mindig rossz jegyeket kap pedig állandóan tanul, valaki meg alig tanul és mindig jókat. Én eddig nagyjából mindig 4-es 5-ös jegyeket kaptam, az említett 2-esen kívül.
Nem orvosis vagyok, de nalunk 60%-tol volt meg a kettes zh-kon es vizsgakon, szobelin volt hogy elkezdtem mondani a tetelt es a kozepen belekerdezett a tanar, nem tudtam valaszolni es egyes lett, pedig elotte mindent jol elmondtam. Vannak nagyon nehez targyak, ahol a kettes kb. olyan mintha otost kapnal.:D
Es a szamonkeres is neha nevetseges, mikor a szakodnak semmi koze az adott targyhoz, de ugy kerik az anyagot, mintha az lenne a fo tantargy.
Na meg a tanarok is sokszor gondolom faradtak es ugy vannak vele, hogy ha egyszer ezt a szakot valasztottad akkor elvarhato egy bizonyos szint toled, ami lehet sokkal magasabban mint amit te kettesnek gondolsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!