Miért ennyire rossz a magyar oktatás?
Le lehet pontozni, de szerintem jó az oktatási rendszer. Pont azért, amit a #8-as mondott. Külföldön semmit nem tanulnak szinte az általános és középiskolákban sem. Azonban itthon elég sokat. Lehet, hogy néha soknak tűnik, de egyáltalán nem gondolnám, hogy borzasztó lenne. Egy átlagos képességű ember is vígan eldalolászik hármas-négyessel, még akkor is ha nem tanul sokat. Ha valaki tanul, akkor könnyen szerezhet ötöst is. Ennek pedig az az oka, hogy kiskorától fogva rá van kényszerítve, hogy tanuljon. Ha nem vennék ilyen "szigorúan" akkor sokkal rosszabb lenne később megtanulni tanulni.
Mellesleg az én véleményem az, hogy a mai világban minél több intelligens, gondolkodni tudó embert neveljen ki az oktatási rendszer. Nem azt mondom, hogy mindenkinek legyen diplomája, hanem azt, hogy a szakmunkás is értsen minimálisan az adóhoz, ismerje a jogait és az orvos is értsen ahhoz, hogy hogyan olajat cserélni az autójában, hogyan kell kicserélni a cipzárt a kardigánján.
Sok =/= jó! Ahogy írtam, hiába van valakinek sok tapasztalata meg izma verekedésnél, ha a másiknál egy gépfegyver van. Nézd meg a pisa tesztek eredményét, Magyarország utolsó helyeken teljesít. A diákok beleverik az agyukba kalapáccsal a sok író nevét meg a dátumokat, amit meg semmire nem lehet használni. Meg idén is azért nem lehetett elhalasztani az érettségit, mert "a diákok elfelejtik 1 hónap alatt". Milyen tudás az, ami nem tart 1 hónapig. Én most érettségiztem és már nem tudok semmit. (Pedig nagyon jó lett.) Ha szigorúan veszik, akkor pont az ellenkezőjét érik el, mint amit el akarnak. A gyerekekbe meg van a tanulni akarás anélkül is, hogy kényszerítenék őket. Az online órákon szinte mindenki ott volt nálunk, úgy, hogy nem volt kötelező. Az emberi elme sokkal bonyolultabb annál, hogyha sokszor sokmindent elismétlünk, akkor azt meg is tanulja. Hiába sok a tudás, ami kívülről jön, ez nem jelenti azt, hogy át is formálja az embereket. Ha így lenne, akkor a legtöbb vallást támadó ateista nem vallásos családból jönne.
Még az is feltételezhető szinte, hogy a kormány direkt akar buta társadalmat (amit a is erősít, hogy munkaalapú társadalmat mondogatnak mindig). Ha azt akarnák, hogy okosak legyenek a diákok, akkor a külföldön bevált módszereket alkalmaznák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!