Miért ennyire rossz a magyar oktatás?
Szia!
Miért gondolod, hogy "szar" lenne?
Számtalan ismerősöm végzett magyar egyetemen, sokan közülük külföldön, alkalmazottként lettek sikeresek, piacképes tudással (orvos, mérnök), némelyek pedig itthon vállalkozást vezetnek, kiválóan megélve belőle.
Szakmunkásokat is ismerek látásból (Sopronban élek), mind itthon tanulta a szakmáját, de értelemszerűen Ausztriába járnak át dolgozni.
Kapkodnak értük, elmondásuk szerint sokszoros szakmai tudásuk van, mint a helyi munkásoknak.
Rengeteg soproni és környékbeli gyerek Ausztriában tanul, a bukdácsolókat viszik ki a szülők.
Menetrendszerűen jön a szöveg fél év múlva, hogy ott kitűnők és már az 5. idegen nyelvet tanulják, de aztán meg sem tudnak mukkanni, mikor személyesen látom őket.
Vannak, akik gimnázium után már külföldi felsőoktatásban részesültek, az összes ismerősöm könnyen megállta a helyét, kivéve egy lányt, aki a bécsi jogot otthagyta, mert a nyelv nem ment neki.
Na... azért ott évente (az adott szakon, az adott egyetemen) végeznek 700-an. Az állások száma elenyésző, elhelyezkedni szinte lehetetlen a szakmában. Nálunk kezdenek 350-en a szakon, évente végeznek max 40-50-en, a 90% azért szakmában tud elhelyezkedni (én feltételezem, hogy valaki azért választ X szakot, mert szereti és a későbbiekben is ezt szeretné csinálni).
Egyébként szakmai gyakkal kevert tanulás volt, ahol szintén le voltak nyűgözve (és szerintük túlkombináltam mindent), mert logikusan végig tudtam gondolni egy problémát, meglátni a hibát és megoldást javasolni (még ha azok a megoldások nem is tökéletesek), ellenben egy UK-s diákkal. Nem azért, mert rosszabb képességű lenne, egyszerűen eszébe nem jutott következtetéseket levonni, mert soha nem kellett még ilyen bonyolult dolgot csinálnia. És igen, szerintem szánalmas egy MSc-n kerekítésekből zh-t írni (és néhányan meg is buktak belőle). Lehet, hogy én pl. az egyetemi matekból (nem ez a fő tárgyam) bonyolultabb dolgokat tanultam, de az legalább gondolkodásra késztetett a későbbiekben is és nem bólogatok a statisztikánál egy egyértelműen rossz eredményre, mert tudom, hogy egy olyan érték nem jöhet ki ebben az esetben.
De a verekedős hasonlatnál maradva: ha valakinek egész életében azt magyarázták, hogy az erőszak nem megoldás, elismételtették vele trilliószor és ő emiatt soha nem is védekezne, de attól még egy jobban képzett személy agyonveri egy székkel/puszta ököllel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!