Mit tegyek, ha fogalmam sincs, hogy mi akarok lenni?
Tudom, hogy mik az erősségeim és mik a gyengeségeim, de nem nagyon segítenek. Irracionális felhőket kergetek, semmi reális célom nincs.
Az erősségeim a matek, angol, fizika, kémia, az irodalom és a földrajz.
A gyengeségeim a történelem, a biosz, a francia és a nyelvtan.
Szabadidőmben szép-, és szakirodalmat szoktam olvasni. A szépirodalomból főleg a lélektani műveket kedvelem, a szakirodalomnál meg leginkább az asztrofizika témaköre érdekel.
Anyukám szerint bölcsésznek kéne mennem, magántanárom szerint matematikusnak. Ami köztudottan nem ugyanaz a kategória. 😅
Vannak ismerőseim, akik azt mondják, hogy szerintük jó mérnök lenne belőlem. (Hát... szerintem ahhoz kicsit szórakozott vagyok, anyukám kiskorom óta szórakozott professzornak hív. XD)
Imádom a repülőket és az űrhajókat. Na meg az űrt is, a természetes és mesterséges égitesteket.
Meg szeretem azokat a feladatokat, amiket logikai úton kell megoldani.
Viszont imádok nyelveket tanulni (kivéve a franciát, a szerintem bipoláris tanárnőm miatt), az élet értelmén gondolkozni, álomvilágban járni, történeteket és verseket írni, néha szavak eredetén merengeni. (Legutóbb a melegem van-fázom ellentétpáron elmélkedtem.)
Szóval még az irány se nagyon van meg... Bár még van időm (9.-es vagyok), de lassan ki kéne találnom már, hogy mit akarok az élettől...
Valami ötlet, hogy hogyan döntsem el, hogy mit akarok?
Még elég gyerek vagy, nem kell még tudnod, mi akarsz lenni. Rengeteg időd van még kitalálni. Érdekes érdeklődési köreid vannak, ami nagyon jó. Szépen, helyesen is írsz, ami kifejezetten szuper.
A tantárgyak nem sokat mondanak meg, hiszen a való élet és a munka nem tantárgyakból áll. Lehet, hogy most utálod a franciát, aztán majd mégis tolmács leszel. Ez alakul majd még.
Egyelőre feküdj rá arra, ami érdekel. A matek és reál dolgok az jó irány, kevesebben jók ezekből, mint humán területekből.
1. Vegyél egy papírlapot.
2. Gyűjts össze 20-20 (vagy akár többet) szakmát
3. Írd melléjük, hogy mik azok a tulajdonságok, amik kellenek az adott szakmához és melyekkel rendelkezel.
Tudom, hogy nem tudod eldönteni, hogy mi akarsz lenni és ezért lehet ez a módszer nem is fog bevállni, de én megpróbáltam
Köszönöm szépen a válaszokat!
#2 Jó ötletnek tűnik, ki fogom próbálni.
#3 Szívesen lennék pilóta, csak nem hiszem, hogy sikerülne.
#4 Köszönöm, bár nem nagyon hiszek az ilyen tesztekben. (Egyébként az INTP jött ki nekem.)
Jajj hát én is így voltam:)))
Szóval nem kell elhinned, hogy a kettőt nem tudod összeegyeztetni. Nekem például emelt biológiám van és nagyon igényeltem, a természettudományt a Bölcsészkaron. Szerencsére sok interdiszciplináris (több tudományterülettel kombinált) kutatási terület van. Ezért lehetséges, hogy magyar alapszakon pl. tanulhatsz akár mesterséges intelligenciát és kognitív tudományokat a megfelelő szakiránnyal. Nálunk pl. olyan szinten kell tudni a kalkulust, mint a közgázasoknak. Ja és a legjobb ebből a kedves informatikus kollégák arca, amikor a témáról tényleg tudsz beszélni bölcsész létedre:DDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!