Emelt fizika érettségivel felvételizni az orvosira?
Lenne pár kérdésem azokhoz, akik biosz mellett a fizikát választották érettségin, és orvosira készülnek, oda járna.
- származott vmi hátrány a hiányos(abb) kémia tudásból? vagy utólag megérte fizikát választani?
- 1 évem lenne felkészülni emelt bioszra és fizikára, bevállalható?
- illetve akinek van összehasonlítási alapja: melyik, milyen szempontból nehezebb/könnyebb érettségin (mármint kémia és fizika közül)?
Én fizikával mentem. Első évben volt orvosi kémia, ahogy a többiek mondták, az az emelt kémia fölött volt bizonyos szempontból, más témaköröket meg egyáltalán nem is érintett, ami mondjuk az érettségire kellett. Nekem közöm nem volt a kémiához sose, igazából most sincs, mégis le lehetett vizsgázni, bár ebben lehet benne volt az is, hogy az indexemben már benne volt a biofizika ötös, így láthatták, hogy annyira csak nem lehet hülye, mint a vizsgán tűnik :D
De lényeg a lényeg, simán megtanulható, szénhidrátok, fehérjék, zsírsavak, nukleinsavak kémiája kell főleg, meg általános kémia elektronokkal, héjakkal, gerjesztéssel, de ezek szerencsére fizikából is ismerősek lesznek.
Ezt az egy tárgyat leszámítva már klasszikus kémia nem nagyon van, inkább különböző folyamatok, reakciók vannak, de ott se az érdekli már a vizsgáztatót, hogy mi a kémiai alapja ezeknek, hanem az, hogy mit csinál a folyamat, miért csinálja ezt, miért jó ez nekünk, mi van ha itt vagy ott megakad a folyamat, merre tolódnak el a dolgok, mik ezeknek a következménye. Nem kémikusokat képeznek, hanem orvosokat, és ezt ők is tudják, annyi lesz a lényeg, hogy értsd mi miért van, hogy nem tudod valami enzimnek a nevét vagy hasonló, az senkit nem érdekel, mert nem az a lényeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!