Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért gáz az, ha 25 évesen...

Miért gáz az, ha 25 évesen még egyetemre járok?

Figyelt kérdés

Szóval több helyen is olvastam már, hogy ez mennyire gáz, meg szülők/a párja tartja el az embert ennyi idősen, menjen dolgozni és munka mellett tanuljon. Ok, de mi van akkor, ha a mesterképzések, amik megfelelőek nekem, csak nappalisan indulnak? Értelemszerűen nem fogok azok mellett tudni dolgozni... 25 évesen kezdem a BME-n a mestert mérnökin, 4 féléven keresztül önlab van, lehetőleg heti 10-20 órában + a kötelező tárgyak, zh-k. Ezek mellett lehetetlenség lenne dolgozni úgy, hogy az órákra rendesen fel is készüljek.

Vagy akkor az lenne a normális, hogy nem megyek mesterre és megelégszem a fele annyi fizetéssel és kevesebb munkalehetőséggel? Vagy menjek olyan mesterre, ami nem érdekel, nem is ad olyan jó lehetőségeked, de legalább tudok mellette dolgozni?

Ez így kicsit nonszensz nekem.

Amúgy meg 5 éves gimibe jártam, eleve évvesztes vagyok, és elsőre nem jutottam be arra a szakra, amire szerettem volna, ezért vagyok ennyire elcsúszva... De abban az időben is dolgoztam, az egyetem első éve alatt én tartottam el teljesen magam, a nyáriszünetekben végig dolgoztam, abból a pénzből tartottam fenn magam többnyire + ösztöndíj, + valamennyi szülői támogatással.

Jó, nem mondom, az tényleg gáz, amikor egy 25 éves ember már a 7. éve csinálja a BSc képzését, de ha nem ez a helyzet, csak később tudtam elkezdeni az egyetemet, és a mester is csak nappalis, akkor is szégyenletes a dolog?

2020. ápr. 3. 14:55
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
7%
Igen, akkor is szégyen. Állj be a sarokba 10 percre, és gondold át még egyszer az egészet!
2020. ápr. 3. 15:34
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez van, sok mindent nem tudsz tenni. Fogadd el, neked így alakult az életed.

Normális emberek ezért nem fognak elítélni.

Ez a hol kell tartanod, és egyéb társadalmi elvárások meg ne érdekeljenek. Majd később pl a jobb fizetés remélhetőleg kompenzál.

Régebben, 20 évvel ezelőtt is még máshogy működtek a dolgok, a világ.

Nagyanyáink lehet 18 évesen szültek, de most nem ez van.

2020. ápr. 3. 15:52
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem teljesen rendben van ez így ebben a formában.

23/L

2020. ápr. 3. 16:04
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Én meg lehet 27 évesen fogom kezdeni a 2. mérnöki mestert levelezőn. Ott meg tudom, hogy fiatal leszek a mostani levelezős MSc-m után ahol a 2. legfiatalabb voltam, na és?

Nekem barátom aki bme gépész mesterre ment és tavaly végzett utolsó 2 félévében már 20-30 órákat dolgozott. Haverja aki 1 évvel később kezdte ugyan ezt a mestert most végzés előtt szintén dolgozik. Lehet Te is fogsz tudni csak nem első évben.

2020. ápr. 3. 16:57
 5/12 anonim ***** válasza:
97%

Nálunk msc-n már szinte mindenki dolgozik, a bsc utolsó 3 félévében is sokan, de nem mindenkinek megy ez könnyen. Ősszel majd én is a bsc második felét taposom már, de őszintén, még nem merem bevállalni mellé a munkát, mert eddig sokszor örültem, ha az egyetemi feladataimat meg tudtam csinálni. Meglátom, milyen lesz az őszi félév, aztán ha úgy látom, hogy bírnám mellette a munkát, akkor a következőben megyek. Jobb lenne dolgozni, de nem bármi áron.

(BME mérnökinfó)

2020. ápr. 4. 10:32
 6/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Igazából lehet hogy inkább az zavar, hogy általánosítanak az emberek.. elvégre nem lógattam a lábam soha az egyetem mellett, a nyaraim munkával teltek, nem bulival mint sok csoporttársamnak.

Értelemszerűen amint tudok, munkába fogok állni, ha ez mester 1. féléve után lehetséges akkor akkor, ha csak a 3. félévtől akkor onnantól.

Köszi #4 neked is, de ha levelezőről lenne szó, nem érezném rosszul magam, de mint írtam, nappali mestert kezdek 25 évesen, ami "annyira gáz" elvileg...

#5, wow, az tök jó arány, nálunk a BSc utolsó féléveiben az évfolyam minimális százaléka dolgozik csak... leginkább azért, mert 80%-ban kötelező az órákon részt venni, szóval ez tárgyanként 2-3 hiányzás/félév, és sok tárgynál nem lehet kijátszani sajnos. Azok dolgoznak, akiknek ilyen programozós melójuk van és az órákon is hátul ülnek és a laptopról kódolnak..

2020. ápr. 4. 12:17
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Akkor ezek az emberek az orvosira, pszichológiára, tanárképzésre, jogra járókat is gáznak tartják? Ez csak pár példa a nem éppen 3 évig tartó képzések közül.
2020. ápr. 7. 19:33
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Ezt a gondolatot sürgősen verd ki a fejedből! Egyáltalán nem gáz 25 évesen egyetemre járni. Van olyan ismerősöm, aki 29 éves és idén fogja elkezdeni. Én is szintén idén kezdek foszk-on, az 2 év, onnan alapképzés és mestert is tervezek. Novemberben töltöm a 22-t (szintén évvesztes vagyok + gimiben 5 éves tagozaton voltam + most kihagytam egy évet), mégse fordult meg a fejemben, hogy a kor miatt ne vágjak bele és ne maxoljam ki a lehetőségeket, és egy percre sem merült fel bennem az, hogy ebben bármi gáz lenne. Sőt, én tisztelem azokat az embereket, akik kihasználják a lehetőségeiket és tanulnak, ameddig csak lehet (és ameddig akarják is persze. Szó se róla, hogy lenézném azokat, akiknek nem tanulással telik el a fél életük). Úgyhogy hajrá, tedd azt, amit helyesnek érzel és ne azt, amit mások elvárnak/elvárnának tőled és ne agyalj ilyeneken!
2020. ápr. 7. 20:12
 9/12 anonim ***** válasza:

HA minden jól megy én 23-24 évesen fogom KEZDENI az egyetemet, addigra össze kell szednem pár millió forintot, szóval dolgoznom kell éjjel-nappal, de egyetem mellett nem fogok tudni.

Szerintem nem gáz.

2020. ápr. 9. 19:43
 10/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm, megnyugtattatok! :)
2020. ápr. 13. 19:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!