Ha ekkora hiány van tanárokból, akkor miért emelik a minimum tanulmányi átlagot állami képzésen?
Idén 3,25, következő tanévben már 3,5-ös átlagot kell produkálni azoknak az osztatlan tanárszakosoknak, akik állami képzésen szeretnének maradni. Ezzel szemben egy akármilyen mérnök eltengődik a 3,0 átlagával, majd agyonkeresi magát a munkahelyén. Ha egy tanárszakos hallgatót önköltségesre sorolnak, akkor annak díja egy élet alatt sem térül meg, ha a fizetést nézzük.
Viszont bármilyen más szak (orvosi, gyógyszerész.. stb. kivételével) 190-300 ezer között mozog az önköltség díja, a tanári pedig 500 ezer félévente.
Ha azt szajkózzák, hogy tanárokból hiány van, kérdem én, mi a lótúróért elemik az átlaghatárt? Azt is értem én, hogy a bölcsész szakos tanárok simán elérik akár a 4,0 átlagot is, de a természettudományos szakok esetében ez egy hatalmas szívatás, pedig belőlük van a legnagyobb hiány.
Vannak felesleges szakok, mint az ilyen-olyan menedzsment.. na ezeket kéne csak fizetőssé tenni. Szerintem a hiányszakokon ösztönözni kéne a hallgatókat.
Eleve kevés hallgató forog természettudományos tanárképzésben, közülük azok, akiket átsorolnak önköltségesre, biztosan elpártolnak a pályától.
#20: bár a válaszom le lett pontozva (1-es), de nálunk is sok ilyen tanár van. Van, aki hármasnál jobbat még nem adott senkinek. Nála ha mindent tudsz fullosan, hármas.
Egy másiknál az anyag 200%-os tudása a kettes szint. Ha ezzel hozzá tudsz tenni valamit a munkád során szerzett tapasztalatból, amivel ő is egyetért, és le tudod nyűgözni, akkor hármas.
És ezek nem a szórótárgyak. Szórótárgyakból kb 60-70% a sikertelenségi ráta, de volt, ahol verte a 80%-ot.
Tulajdonképpen mit vársz tőlünk, kérdező? Igen, igazságtalan ez a helyzet, ezen változtatni csak a szavazófülkében lehet.
Menj át egy mérnöki szakra, akár a tanári után! Amúgy sem kell tanári diploma a tanításhoz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!