Állami minimum ponthatár alá nem mennek, inkább el sem
indul az adott szak?
Én azt hallottam, hogy az alapelv, hogy a szakra felvettek legalább 10%-a legyen állami ösztöndíjas. Ha ez nem sikerülne, akkor módosíthatják lefelé is az állami ösztöndíjas képzés központi ponthatárát.
2016. jan. 30. 09:02
Államin nem, de éppen ezért viszonylag kevés helyen van államin meghírdetve.
2016. jan. 30. 09:13
Ezt nem tudom, amit az első állított, mert van olyan főiskola, ahol senkit nem vettek fel államira statisztika szerint, de fizetősön harmincan csinálják ezt a szakot.
2016. jan. 30. 10:56
Ha lehetne ilyet csinálni, akkor értelmét veszítené a központi ponthatár. Mi a francnak határoznának meg egy minimumot, ha utólag módosítják?
Bár az tény, hogy igazából tényleg nincs értelme a központi ponthatároknak, hagyni kéne természetesen kialakulni a ponthatárokat. De most olyan kormányunk van, amelyik mindent túl szeretne szabályozni.
2016. jan. 30. 11:52
Tavaly a gyógyszerész szakra az előre meghirdetett központi ponthatár 400 pont volt, végül 380-tól vagy mennyitől vették fel a hallgatókat. Szóval mehet lefelé is.
2016. jan. 30. 11:57
De ha lejjebb viszik, arról nem egy intézmény fog dönteni, hanem központilag dől el.
2016. jan. 30. 12:06
7/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Kicsit talán javult a hangulatom, talán van remény a csodára.
Egyéni szoc problémám de mivel estin, munka és gyerek mellett érettségizem idén így az egyetlen plusz pont esélyem a nyelvvizsga. Emelt érettségi meg se próbálom idén mert az ahoz szükséges tananyagot nem kapjuk meg magántanárra meg se időm se pénzem :/.
Minden esetre bizakodom hogy csak lejjebb csusszan a ponthatár ha nem akkor marad az érettségi utáni pontgyűjtés :D
Ha gyereket nevelsz, akkor olvass utána, hogy adnak-e plusz pontot, mert ahogy olvastam erre is lehet kapni, de lehet nem jól tudom.
[link]
Ezt felviről töltöttem, olvasd el, és keress még infókat erről!
2016. jan. 30. 17:08
9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm, aranyos vagy. Viszont sajnos drága jó államunk szerint egy 7 éves gyermeket már nem kell nevelni :D. Végülis jogos, ennyi idősen már neveli az ovi-suli meg az élet. Lényeg hogy 3 éves korig jár a plusz pont, illetve egész pontosan addig amíg anyuka GYES-en van.
455-ről vitték le 448-ra a ponthatárt az idén. Ebben a felvételi évben ez már nem fog lejjebb menni. Az az állami szándék, illetve így egyeztek meg a hallgatói önkormányzattal, hogy az összes felvett legalább 10-15%-a tanuljon állami ösztöndíjasként ezen a szakon. Ha ez nem valósulna meg az idén, akkor esetleg jövőre módosíthatják a ponthatárt. De az idén biztos nem, és mivel most vitték lejjebb, szerintem jövőre sem lesz kisebb a pont.
2016. jan. 31. 01:26
Kapcsolódó kérdések: