Valaki segítene nekem értelmezni ezt a definíciót? Esetleg példát is mutatna rá?
Be is magolhatnám mint mindenki más az osztályból, de én szeretném megértem is. Idegesít az érzés hogy nem értem.
„egy szám negatív kitevős hatványán a szám ellentett kitevővel vett hatványának a reciprokát értjük. (vagy a szám reciprokának ellentett kitevőjű hatványát)
3^(-2)=1/3^2 =1/9
4^(-3)=1/4^3=1/64
(2/3)^(-4)=(3/2)^4=81/16
Nézzük egy másik megközelítésben; hogyan értelmeznéd az 5^(-2) számot? Elvégre a hatványozás definíciója szerint elég nehéz lenne (-2) darab 5-öst összeszorozni.
Viszont szerencsére van nekünk egy azonosságunk, amellyel kikényszeríthető ez eredményként, nevezetesen:
a^n / a^k = a^(n-k), vagyis ha azonos (nemnulla) alapú hatványokat osztunk egymással, akkor az eredményt úgy is megkaphatjuk, hogy az alapot a számláló és a nevező kitevőjének különbségére emeljük (szerintem ismered ezt az azonosságot, így nem ragozom tovább). Eszerint fel tudjuk írni azt a hányadost, hogy 5^1/5^3, mivel ennek értéke az előbb említett azonosság szerint 5^(1-3)=5^(-2); ez azért jó, mert ebben a műveletben minden értelmezhető, és eredményül 1/25 lesz az eredmény, ami felírható (1/5)^2 alakban is.
Látható, hogy az alapnak a reciprokát vettük, a kitevő előjele pedig ellentettjére változott, és azzal lett hatványozva a reciprok. A fenti írás ezt taglalja magában.
Köszönöm végre értem! ❤️
A matek tanárunk meg csak nem is volt hajlandó elmagyarázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!