Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A nyugati pályaudvar alatt...

A nyugati pályaudvar alatt tényleg van kazamatarendszer?

Figyelt kérdés

2018. ápr. 17. 13:23
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Kazamata alatt azt értettem, amiről a pletykák szólnak, hogy a nagykörút felé van összeköttetése, át lehet menni valamerre, tehát nem csak a nyugati alatt tart a rendszer.
2018. ápr. 18. 23:48
 12/15 anonim ***** válasza:
82%

A kazamata várak alatt van, s leggyakrabban börtönnek használták. De mindegy. Titkos járatok nincsenek.

Lehetséges, hogy van olyan pince, ami túlnyúlik a pályaudvar területén.

Már írtam a volt munkahelyem alatti többszintes pincéről. Amit nem említettem, hogy az utca túloldalán volt a garázs, oda az úttest alatt is át lehetett jutni.

Egy kis részleg volt a közeli utcában, tőlünk olyan 150 méterre. Azzal is volt összeköttetés a felszín alatt.

Ezek nem titkos járatok voltak, hanem üzemi terület.

Így el tudom képzelni bármelyik pályaudvarról is, hogy rendelkezik hasonlóval.

2018. ápr. 19. 06:17
 13/15 anonim ***** válasza:
91%

A metró vonalaknál (2, 3) sok régi bunker és óvóhely található. Többsége borzalmas állapotban. A nagykörút alatt is számos sok volt, amiből sokat lebombáztak a második világháború alatt, van amelyik belenyílt a másikba. Ugyan ez igaz a 8. kerület nagy részére is. Annó egyik pincéből a másikba lehetett menni, közöttük nagy vasbeton ajtók voltak. Persze a nagy részét ezeknek felszámolták, amikor újjáépítették a fővárost, de mivel az alaprajzok nagy része is megsemmisült, illetve sokan alakítottak ki nem bejegyzett részeket, így sok föld alatti folyosó/terem lehet még ott is. Ezek nem kazamaták, azt a vár alatt találni az I kerületben, illetve a Gellért hegy alatt is sok fut, közte van természetes és mesterséges egyaránt. Geológiai feltételezések szerint budai oldalon több száz km-nyi barlangrendszer lehet a régi vulkanikus idők maradványából, illetve a karsztvizek és hévizek által. Nem beszélve arról, hogy régebben Pesten is volt erődítmény, a pesti fal maradványai az Astoria alatt fekszenek. Nem beszélve még a római kori pincerendszerekről.

Anno keleti alatt terveztek óvóhelyet, amit végül a régi BS alá építettek, amit később részben jégpályává alakítottak, de miután az egész leégett, lebontották.

Ugyan sokan mennek le pincékbe és mélypincékbe, sok helyen sok víz is leszivárog, viszont ezek veszélyesek. Anno gyerekfejjel én is lementem pár ilyenbe, ami szuper volt, találtunk beomlott járatokat illetve vízzel telt járatot is, de azóta sok házat és azok pincéit lebontották.

2018. ápr. 19. 07:52
 14/15 szilas72 válasza:
90%
Rengeteg óvóhely van/volt a városban. Nagyok, kicsik pl:metró nagyobb gyárak Ganz, Csepelművek stb. sok kicsi iskolák mellett nagyobb lakórészeknél laktanyáknál. Ezeket sokszor összekötötték, hogy ha a kijáratuk beomlik megsérül, a másikon keresztül kitudjanak jönni. Ugyanakkor sok légmentes ajtót építettek be ha vegyi vagy biológiai támadás történne. Rengeteget befalaztak, lezártak. most már inkább természeti csapások miatt tartanak fenn belőlük.
2018. ápr. 19. 16:07
 15/15 anonim ***** válasza:
61%
Igen, a Nagykörút felé van összeköttetése. Le tudsz menni a Nyugatiból és feljönni akár a körút túloldalán anélkül, hogy közben feljönnél a föld fölé. Bár én inkább aluljárónak nevezném, nem kazamatának :)
2018. jún. 16. 07:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!