Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » BKV büntetéssel mi legyen?

BKV büntetéssel mi legyen?

Figyelt kérdés
Lejárt a bérletem, és ellenőriztek a villamoson. Még aznap megvettem az új bérletet, de nem olvastam el elég figyelmesen az apróbetűs részt a csekk hátulján, ezért azt hittem, hogy a bérlet bemutatására 30 napom van. Most olvastam, hogy az csak a pótdíj befizetésére vonatkozik, a bérletet 5 napon belül kellett volna bemutatni. A 30 nap most fog letelni, de nem akarok 16000-et befizetni, miközben bétrletet is vettem. Valakinek van konkrét tapasztalata, hogy mi történik, ha nem fizetjük be? Azt olvastam, hogy 1 év az elévülési idő. MIlyen módon próbalják meg végrehajtani? Azt is írták valahol, hogy nem vegyem át a felszólítást. Ha letelit a 30 nap, akkor duplájára nő a büntetés, de mi lesz utána? Azt nem írják le, hogy lesz-e késedelmi kamat vagy egyéb költségek?

2017. márc. 6. 17:20
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Be fogják hajtani, ne aggódj.

Fizesd be a 16 ezret, úgy jársz a legjobban.

Az aznapi bérletet egyébként sem mutathatod be. Csak olyan bérletet lehet bemutatni, ami a büntetés előtti napon is érvényes volt.

2 napon belül csak 8 ezer lett volna. A 30 napból ne csússz ki, mert akkor 32500 lesz.

2017. márc. 6. 17:48
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
A gondolatmeneted már ott megbukott, hogy utólag vetted a bérletet, tehát az ellenőrzés időpontjában nem volt bérleted. Emiatt eddig is 16000-et kellett volna fizetned. Ha nem tudod bizonyítani az aznap vett bérletről, hogy a büntetés előtt vetted, akkor felejtsd el a 2000-et. A 16000-et minél előbb fizesd be, mert 30 nap után késedelmi kamat, utána átkerül behajtóhoz jó pár plusz díjjal kiszámlázva (végrehajtó díja, bíróság költsége, stb.) Legközelebb legyen bérleted, hogy elkerüld a hasonlókat.
2017. márc. 6. 18:00
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ezt teszi a BKK (itt ismertetik, hogy mi lesz utána):

[link]

Megteheted majd, hogy nem veszed át a fizetési meghagyást (sem), de ha 15 napon belül nem élsz ellentmondással, akkor jogerőre emelkedik. (Téged a jogerőre emelkedés érint, mert ellentmondás esetén a peres eljárást elbuknád, ráadásul fizethetnéd a perköltséget is.)

És van kézbesítési vélelem is. A lényege az, hogy ha a címzett az átvételt megtagadta, a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni az iratot; ha pedig a feladóhoz postai "nem kereste" jelzéssel érkezik vissza a címzettől a küldemény, akkor az iratot a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni, tehát elindulnak a határidők (ellentmondási, fellebbezési, nyilatkozattételi határidők).

És ha átadják a pótdíjkövetelést, akkor többe fog kerülni, hiszen a behajtással összefüggő összes költséget is neked kell állnod.

Jobban jársz, ha bujkálás helyett méltányossági kérelemmel élsz. Ebben megírhatod, hogy ha késve is, de vettél bérletet. Egyébként, a méltányossági kérelemnek nincs határidő késleltető hatása, így gondolkodj a befizetésről.

┌─ A méltányossági kérelemről is olvashatsz itt, és le is tölthető a nyomtatvány:

[link]

Ha úgy döntenek, hogy méltányosságból csökkentik az összeget, akkor utólag visszatérítenek a befizetésedből.

Az elévülési idő – tömegközlekedési követelés esetén – valóban egy év. De, ez csak akkor, ha egyik fél sem tesz, semmit. Vagyis, ha a BKK első alkalommal csak egy év eltelte után keresne, akkor hivatkozhatnál elévülésre. De nem így történt, és ahogy telnek az egyes határidők, ha szükség lesz rá, teszik a következő lépéseket. Ha bújócskázol, nagyon sokkal egy éven belül meglesz a jogerőre emelkedett fizetési meghagyás. És onnan kezdve ráérnek. Akkortól elévülés, határidő: elfelejthető.

2017. márc. 6. 18:38
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Az utóbbi években a BKK minden követelést ervenyesit. Nem érdemes kockáztatnod. A perek 99 százalékát megnyerik úgyis.
2017. márc. 6. 19:16
 5/5 darujev ***** válasza:
100%
Mivel felmerült: minden pénztárban, ügyfélközpontban, automatában megvett bérletről igen gyorsan le lehet kérdezni, hogy mikor lett vásárolva, századmásodperc pontosan. Ha jól rémlik egy ideje (pár éve) már azt is feljegyzi az ellenőr, hogy mikor pótdíjazott, így, ha a vásárlás utána történt az mindenképp bukta. Régen a nyomdai, pecsételős bérleteknél, a számítógépes rendszer előtt el lehetett ezt még játszani, most már nemigen. Mivel amúgy is kicsúszott a kérdező, ezért mindegy is. Az egyebekben teljesen egyetértek a többi válaszolóval jól mondják a dolgokat, ez csak aprócska kiegészítés volt.
2017. márc. 8. 16:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!