Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Kötöttpályás vagy közúti...

Kötöttpályás vagy közúti közlekedés?

Figyelt kérdés
Melyiket szereted jobban és miért? Mik azok a dolgok, amik miatt előnyben részesíted a buszt vagy éppen a vonatot/villamost/metrót?

2016. szept. 26. 18:41
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Már az is tükrözi a MÁV hozzáállását, hogy szerintünk az 5 perc alatti késés nem késés... Busszal az esetek túlnyomó részében 5-10 perccel hamarabb szoktam érkezni. Persze nyilván a busz is késhet a forgalom függvényében. De kíváncsi lennék, hogy egy zárt pályán közlekedő vonatnál mégis mi okozza a "folyamatos" késést... Azt értem, ha leszakad a felső vezeték, gázolás történt, stb. Viszont az, hogy Makkoshotykáról késve indul a vonat, mert a forgalmista unokája egy kicsit késik, vagy hogy a kalauz leáll beszélgetni az állomáson, az nekem kicsit ellenszenvessé teszi az egész céget. Vagy az, hogy a 1,5 órás késés után benyújtott kárigényt elintézték azzal, hogy csak 1.000 Ft-tól fizetnek, mintha valami pontgyűjtő akció lenne. De pl. IC-n sem szeretek utazni, mert ahova az én jegyem szól, ott biztos, hogy ül valaki, és persze zokon veszi, ha én le szeretnék ülni a saját helyemre.

Nem mondom azt, hogy semmire nem jó a vonat, vagy hogy hülye, aki vonatozik, de én elkerülöm, ha lehetőségem van rá.

2016. szept. 28. 19:21
 12/15 A kérdező kommentje:

A vasútnak tök jó feelingje van, csak az új vonatok meg sínek miatt már sok nem zakatol, hanem csak zúg picit, ahogy a kocsi megy, nekem hiányzik az a jó kis "tadam-tadam", mint régen volt.

Minap voltam a vasútállomáson, a késés dolgot én sem értem, mert a forgalmista nagyon precíz volt: 10:52-kor indult a vonat, és nem fütyült előbb, megvárta, hogy az óra mutatója átugorjon, és csak csak akkor indította a vonatot.

Tetszenek az egyenruhák is, valamiért megfog az a feeling, ami az egész vasutat belengi, a rend, fegyelem időzítés, meg ugye a vonatok látványa, szagok stb..

Jó, hogy ez a szakma még megmaradt olyannak, amilyen régen volt, nem hagyták lezülleni teljesen, a buszsofőrökhöz már minden barom mehet, nem annyira kötelező az egyenruhájuk, néha látok sima farmer-ing párosban vezetni sofőröket. Azért a kalauzok meg forgalmisták még mindig szépen öltöznek. Régen egyfajta pátosz övezte ezeket az embereket, ma ez már nem nagyon van meg sajnos.

2016. szept. 29. 11:22
 13/15 anonim ***** válasza:

Kötöttpályás, mert ovis korom óta imádom a döcögényeket (villamos) meg a löködöncöket (mozdony) is.

A gőzmozdonyokért élek-halok. :]

Igen, a vonaton való utazásnak megvan a maga "varázsa".

Egyébként ne aggódj, még bőven járnak olyan vonatok, amiknél még hallható a "tadam-tadam", meg a "tedek-tedek". ;]

2016. szept. 30. 13:37
 14/15 eddiboy ***** válasza:
A tadam-tadam hang a síntől függ csak. A régi illesztett pályákon adják a kerekek ezt a hangot a sínhézagoknál. Az újabb vasúti pályákon a sínek össze vannak hegesztve, ott nincs ilyen hang,
2016. okt. 2. 07:21
 15/15 anonim ***** válasza:

Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban a vonainfóhoz hasonló térképeken illetve késési statisztikába 5 perc még nem késés, tehát 5:59 felett színezik be a vonatokat csak.

A MÁV-nál már 4:59 felett.

Tavaly vezettem statisztikát a késésekről, és jó eredményt kaptam.

Bár idén kellett volna vezetnem a statisztikát, már 2 20 perces és 1 30 perces késés is volt.

2016. okt. 2. 10:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!