Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A közúti és a kötöttpályás...

A közúti és a kötöttpályás járműveket vezetők/szeretők esetében is van ellenérzés?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, hogy akik a buszt szeretik, azoknál van-e ellenérzés a vasúttal szemben, és ez fordítva is megvan-e? Ugye van a Linux-hívők és a Windows-osok meg a telefonmárkák kapcsán is ilyen. A közlekedéskedvelők között is jelentkezik ez?

Ti melyiket szeretitek, és a másikat miért nem?

2016. márc. 23. 19:36
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha normális emberekről van szó akkor nincs.

Magamból ( és ismerőseimből) kiindulva semmi ellenérzés nincs bennem olyanokkal kapcsolatban, akiktől valamiben eltér az ízlésünk. Attól, hogy én pld. az Androidos telefonokat szeretem, senkit nem ítélek el/meg az alapján, hogy neki a Windowsos telefonok jönnek be. Azért,mert én szeretem a pacalt, még nincs ellenérzésem azzal szemben,aki nem szereti.

A közlekedés pedig szerintem pont nem a "szeretem/ nem szeretem" kategória, hanem egyszerűen praktikusság kérdése. mi elérhető, mi olcsóbb, mi gyorsabb, mi kényelmesebb...

2016. márc. 23. 20:44
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Vasutas vagyok, de semmi bajom a buszokkal, igaz bő 20 éve nem ültem egyen sem, de nem azért mert bajom van velük.
2016. márc. 23. 21:09
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha valaki kicsit beleássa magát a témába, eleve világossá válik, hogy a két közlekedési forma "testhezálló" feladata eltér egymásról, optimális esetben a busz és a vasút kiegészíti egymást (ráhordó rendszer). Logikusan gondolkozva tehát nem ellenfélnek, hanem partnernek kell tekinteniük egymást. Általában a közlekedésbarátok és az érdeklődőbb hajlamú közlekedésben dolgozók jobban átlátják ennek a lényegét és a benne rejlő lehetőségeket, mint a döntéshozó politikusok.
2016. márc. 23. 22:50
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

na ez a probléma..akad ember aki ilyenen rágódik...kit érdekel, hogy kötöttpályás, vagy busz?

ezután jön a kérdés, hogy a személyautósokat miért nem szereted?

Vonaton még nem ültem, sőt héven sem, de nem is tudom elképzelni, mi bajom lehetne velük..

méghogy ellenérzés...pff..

üzemorvos, vagy körzeti látott már?

2016. márc. 24. 06:55
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Utolsónak: béke veled is. :o)
2016. márc. 24. 10:52
 6/8 anonim ***** válasza:
51%

"optimális esetben a busz és a vasút kiegészíti egymást (ráhordó rendszer). "

Na ez a gyakorlatban szerintem egyáltalán nem működik már. És a vasutasok joggal utálhatják a buszokat, mert rengeteg utast elvesz a busz tőlük. Szinte minden nagyobb város között van buszos összeköttetés is, ami gyorsabb, mint a vonat, és árban minimális a különbség.

2016. márc. 24. 21:11
 7/8 A kérdező kommentje:

Igen, ilyesmire gondoltam, mint amit a 6-os válaszoló mondott. Ugye az utaselszívás egyik vagy másik részére szinte mindennapos.

Aztán ott van az, amit a közlekedésbarátok éreznek át, a feeling, ami a vonatnál van, a zakatolás, ringatás stb., viszont a busz meg általában gyorsabb, útvonala rugalmasabban szervezhető és jobban a város központjába is visz, mint a vonat.

Kiépítésileg viszont a vasút sokkal drágább, de ha nagysebességű vonatról van szó, akkor utazási időben köröket verhet a buszra.

2016. márc. 26. 10:56
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Igazából már egy 120km/h-s vasúti pálya közel felveszi a versenyt a párhuzamos autópályával.

A 80-100-as pedig a főúttal.

Az 1-es vonalon (Hegyeshalom-Bp) pedig a 140-160-al közlekedő vonatokat nem előzi meg busz.

A megállók pl Győrben, Tatabányán is ugyanott vannak.

Az egyedüli ellenérzés akkor van, amikor egy busszal nem, vagy jóval lassabban elérhető célponthoz vezető vonatot szüntetnek meg, és 1-1,5 órával és "természetesen" a csatlakozások teljes hiányával busszal helyettesítik, egy teljesen más útvonalon.

Vagy, hogy a másik oldalt is említsem egy buszt párhuzamosnak kiáltanak ki, és megszüntetnek, amikor csak az indulási hely, és a célállomás egyezik, de a többi 20 megálló teljesen más útvonal mentén van.

2016. márc. 26. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!