Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A Bhv kocsik végében kik...

A Bhv kocsik végében kik ülhetnek?

Figyelt kérdés
mármint abban a végében amelyik oldalról vezetni is lehet visszafelé a vonatot

2016. ápr. 13. 19:14
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
72%

Most pontosan mire is gondolsz? Eleve több sorozat fut BDt sorozatjellel

A régi kivitelű kocsikban (80-07, 80-27, 82-07, 82-27 középszámú sorozatok) van

-vezetőállás

-szolgálati fülke

-poggyásztér tolóajtóval(jelenleg kerékpárok szállítására használják)

-kisterem (12-16 ülőhely)

-Duplaajtós beszállótér

-nagyterem (80 ülőhely)

-Szimplaajtós beszállótér WC helyiséggel és az átjáróajtóval

A felújított kocsik korai, szögletes változatában (80-05 középszám, 400 és 405 között) van

-vezetőállás

-Kerékpárszállító terem tolóajtóval, kerekesszék-emelővel(itt van az akadálymentes WC is)

-Kis terem a kerekesszékeseknek

-Középső szimplaajtós előtér

-Egy 44 ülőhelyes terem

-Előtér szimpla ajtókkal és átjáróajtóval

A felújított, áramvonalas kialakítású kocsikban (80-05 középszám, 406-tól) van

-Vezetőállás

-Többcélú tér (Kerékpárok, kerekesszékesek, akadálymentes WC)

-Duplaajtós beszállótér kerekesszék-emelővel

-44 fős utasterem

-Szimplaajtós beszállótér és az átjáróajtó

2016. ápr. 13. 23:40
 12/17 eddiboy ***** válasza:
75%
Úgy tudom, a kalauzok már nem zárhatnak le maguknak szolgálati szakaszt vagy fülkét, mint régen, de sokan ennek ellenére megteszik.
2016. ápr. 14. 06:26
 13/17 anonim válasza:
71%
Többcélú tér. Kerékpárok szállítására lehet használni.
2016. ápr. 14. 06:31
 14/17 anonim ***** válasza:

A vezetőfülke és az ülőhelyes utastéri szakaszok (illetve dupla-középfeljárós előtér) között található a poggyásztér, arra gondolsz. A BDt-ben a "D" betű maga poggyászkocsit jelent. Ezért ez nagy betűvel írandó, mint minden kocsitípusra vonatkozó betűjel. Az egyebeket, mint a hosszra, tengelyszámra, stb. vonatkozó dolgokat írjuk kis betűvel. B = Másodosztályú ülőhelyes kocsi, t = vezetőfülke. v = vezérlőkábel keresztül húzva, h = termes elrendezés...

Volt régen olyan vezérlőkocsija is a "dunakeszis" kocsicsaládnak (Ganz, 1942-), amiben nem volt poggyásztér. A poggyászteres vezérlőkocsiknak (BDt) négy korszakuk volt: a még zöldre festett teliablakos, a letolóablakos - ez a leginkább ismert, a patkányos-felújítás (ahol szimpla középfeljárót csináltak), és a fecskés-felújítás (ahol befalazták a magasrakodós tolóajtót). Te vagy a 2.-ról, vagy a 4.-ről beszélsz, azt én nem tudom. A 2.-nál a középfeljáró és a poggyásztér között van még egy rövidke kétablaknyi normál ülőhelyes szakasz. A 4.-nél ez már nincs, viszont az egész kellős közepére beraktak egy akkora mozgássérültvécét, mint egy fürdőszoba.

Ki utazhat a poggyásztérben? Hát, figyelj, az megy oda aki akar, de azért felhívom rá a figyelmet, hogy aki kemény pénzekért poggyászjegyet/bérletet is fizet érte pluszba, hogy oda beférjen pl. a kerékpárjával, az a pokolba kívánja azt a sok tahót, aki ingyen befészkeli magát oda, (csak mert a vonat vége két másodperccel közelebb van a céljához), megfordulni se lehet tőlük, nemhogy csomaggal oda bemenni, miközben a vonat közepe táján százával az üres helyek. Szintén ez a hely van kitalálva a nagyobb babakocsiknak, kerekesszéknek, és eredendően bármilyen árunak: bútor, deszkák, vasak... élőállat, bármi. A lehajtós ülések meg a hozzájuk tartozó tulaj, gazda, anyuka... számára készültek. A sok értetlen hülye, aki beül oda, de semmi keresnivalója ott, néznek azzal a buta képpel, azt hiszi, ha épp elfért tőle a kerékpár, akkor már jól van. És ő fogja majd felügyelni, hogy ne lopjanak vmit le róla, én meg álljak két ajtóval odébb havi 30 ezerért? Vagy hogy? Úgyis a nyakába borul az első fékezésnél.

Magába a vezetőfülkébe (vezérállás) pedig utasnak nem lehet belépni. Ha nem onnan irányítják a vonatot, akkor is gyakran beülnek oda vasutasok, mert ott úgy elvannak nyugalomban. Kalauz, máskor dolgozó mozdonyvezető megy haza, ilyenek...

2016. ápr. 14. 19:03
 15/17 A kérdező kommentje:

köszönöm a részletes választ :)

akkor a második típusúra gondoltam, 100-as széria..van ott tényleg vagy 4×4 ülés kb, és ott tényleg csak vasúti személyzetet szoktam látni, azért nem értem miért csak ők használhatják, miközben lennének utasok is, akik szívesen ülnének oda, de nem szabad

2016. ápr. 14. 19:14
 16/17 anonim ***** válasza:
77%
A vezérkőkocsi poggyásztere és a középső ajtó közötti 4x4 ülés elméletileg ugyanolyan utastér mint a többi, tehát bárki bemehet és leülhet. A gyakorlatban azonban a kalauzok rendszeresen lezárják.
2016. ápr. 15. 00:39
 17/17 anonim ***** válasza:
53%
Gyakorlott utasok kinyithatják szakaszkulccsal. :)
2016. ápr. 16. 02:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!