A Taurus mozdony miért "zenél" amikor gyorsul?
Szolmizál. Igazából direkt ilyen ez a háromfázisú inverternek köszönhető, ami a motor fordulatszám-szabályozását végzi.
Végül is ötletesebb mint ha csak simán búgna. :)
Üdv!
A magyar gyártmányú BDVmot négyrészes elővárosi ingavonatok gépes kocsi részében is háromfázisú villamos motor van olyan tirisztoros vezérléssel, amit a gyökér siemenses mérnökök még megálmodni sem tudnának. Egyetlen egy hátránya, hogy induláskor az áramkorlátozást nagyon lehet érezni. Ilyenkor úgy indul a gépes kocsi, mint a kézi váltós IK266. Ettől eltekintve a szabályozás tökéletes. A szolmizációt a taurusnak nevezett ipari hulladékokban (amit egy vaddisznó is két vállra tud fektetni) az okozza, hogy 0-ról induló háromfázisú aszinkron motorjának nagy az induló árama, amit korlátozni kell. Ezekben a gépekben már IGBT-t használnak, mely jóval egyszerűbben vezérelhető a tirisztornál. Ahogy csökken az áramerősség és nő a fordulatszám, úgy kell emelni a frekvenciát is. Nem mennek viszont nagyon 400 Hz fölé, mert ez a frekvencia valószínűleg ideális az IGBT-nek. E fölött növekedne a hőveszteség a végfokon.
Amúgy a taurusban van egy rakás rejtett hiba, amit vagy kijavítottak azóta, vagy nem. Én személy szerint egy alul méretezett gépnek tartom, melyet a mozdonyvezető ismerőseim történetei bizonyítanak.
Üdv.
Az a búgás a szolizácios hangok dó,ré ,mi ,fá,....
Vagy vannak amik zenét játszanak
#1 - inkább búgjon, mint szolmizáljon... megnézném én, hogy mennyire lineáris a nyomaték-görbéje szolmizáció közben.
#2 - ha ismernéd az aszinkron villamos gépeket és a teljesítmény elektronikát, továbbá a hajtásszabályzásokat nem írtál volna, ekkora kreténséget!
#3 - aha, azt megnézném, akkor a Bossendorfer koncertzongora, hozzá képest lóf.sz esti fénnyel, végül is szép hangja van. Nos, ki viszi át a szerelmet 16 kHz-en Ozafon szalagon? XD.
#4 - ja, már aki még utazott azon a busztípuson... Amit írsz, van igazság alapja, hallottam én is szépeket ezekről a fejrefordított fürdőkádakról... És igen az IGBT nem tirisztor, az utóbbi jóval szívósabb és szívatósabb.
#5 - Mondjuk valamikor felrakták az egyikre a Rákóczi indulót, annyi értelme volt, mint cirokseprűvel anyóst ba..ni.
#6 - Van benne valami, melyik ablakot válassza?
Akkor most jöhet utánam az özönvíz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!