Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Hogyan lehet tolatni? Y...

Hogyan lehet tolatni? Y megfordulást csinálni, két autó közé ha van üres hely még beállni? (vezeti most tanulok, lennt)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nekem jó ha elméletben is a fejemben vannak a dolgok.

Amin tanulok most vezetni ott az egyes mellett,tehát elől van a hátramenet.

Tehát hogyan kell hátratolatni,üresbe kell tenni az autót és utána kuplungot benyomni és üresbe tenni?

Mi a menete ha két autó közé állunk be vagy ha y fordulást csinálunk?

2016. febr. 12. 19:47
 1/8 anonim ***** válasza:
Egyszerre sokat kérdeztél! Csak nyugi...
2016. febr. 12. 20:06
 2/8 anonim ***** válasza:

Amikor eljön az ideje, az oktatód el fogja mondani lépésekre bontva a különböző manőverezési gyakorlatokat.

Fölösleges "előre tanulni", abból csak zűrzavar lesz, nem egyetlen helyes séma szerint lehet tanulni, de többet összekombinálva hibás lesz az eredmény.

Parkolásokból már alapból lesznek párhuzamos, merőleges, előre, hátra, jobbra, balra beállások - ezek helyes végrehajtásának is megvannak a lépései, mikor, mire kell figyelni.

Vizsgán kötelező jelleggel az egyíves (U) megfordulást kérik, Y-t csak ritkán, de az oktatód meg fogja mutatni azokat is.

A youtube-n vannak fönt videók, ahol az oktató magyaráz, meg lehet nézni, de ne próbáld bemagolni (úgysem sikerül), lehet a te oktatód teljesen más támpontokat ad majd meg.

2016. febr. 12. 21:25
 3/8 anonim ***** válasza:
Majd az oktatód szépen elmond mindent az adott kocsira vonatkozóan, és neked is idő kell majd, mire kitapasztalod. Szinte lehetetlen elmagyarázni egy hátra_jobbra párhuzamos parkolást anélkül, hogy ott ülnénk az autóban, és mindig mutatnánk, mi merre van, mit kell nézni, hogyan kell tekerni a kormányt, stb.
2016. febr. 14. 12:07
 4/8 A kérdező kommentje:

Oké,köszi csak mert múltkor be kellett 2 autó közé állnom útpadkához,azt tettem amit mondott az oktató de elfelejtettem.

Olyasmire emlékszem hogy az első autó mellé álltam,de picit előrébb voltam mint az és hátramenetbe jobbra keztem kormányozni majd amikor a 2 hátsó lámpáját megláttam akkor balra kellett kormányoznom.

Szerinted ez így kb jó?Jól emlékezhetek erre?

Aztán valami y megfordulás volt,pici gázt adtam és balra kormányoztam amikor teljesen az út bal oldalán voltam,talán balra is kormányoznom kellett de fogalmam sincs kellett itt hátramenet vagy nem.

2016. febr. 14. 17:24
 5/8 anonim ***** válasza:

Kérd, hogy gyakoroljátok ezeket többet, hogy ne gondolkodnod kelljen, hanem készségszinten menjen.

Azon viszont csodálkozom, hogy ha már csináltad, akkor magadban nem tudod végiggondolni, hogy mikor merre kell menni, és a kormányt tekerni...ezt nem megjegyezni kell, hanem gondolkodás nélkül tudni/érezni.

2016. febr. 14. 17:28
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha jól sejtem az egy "tanterven kívüli" manőver lehetett.

Megálltatok, beparkoltatok két autó közé, elhadarta a mit és, hogyant, de ez még nem a célzott parkolás gyakorlás volt.

Ilyet mi is csináltunk anno, én sem értettem mit miért is kell csinálni, az oktatómtól rákérdeztem (ugyanis lehet tőle kérdezni is), mondta, hogy ezzel most még ne foglalkozzak, meg kellett ott állni, nem állhatunk az úttest közepén, de ez most még nem tananyag, a parkolásokat majd fogjuk sokat gyakorolni, s akkor részletesen, lépésről-lépésre elmagyarázza.

Y megfordulás ott célszerű, ahol egy ívben nem lehet megfordulni, szűk a hely.

A megfordulás egyszerű manőver a parkolásokhoz képest.

Kell hozzá tér-érzék, tilos lemenni az útról, beragadni, forgalmat feltartani, de nem több autó közelében zajlik a művelet, mint a parkolások.

Az Y megfordulás az úttest jobb szélétől indul, betekered a kormányt balra, ráfordulsz a túloldali szegélyre, de az utolsó pillanatokban visszatekered a kormányt jobbra (nem egyenesbe, jobbra). Így a hátra menetet már azonnal jobbra kezdi az autó, szűkebb helyen irányba fordul.

2016. febr. 14. 20:24
 7/8 A kérdező kommentje:

Igen jól értetted,elhadarta én meg követtem az útasításokat,nem gyakoroltuk még,de ha legközelebb nem megy mert nem leszek biztos mikor mit kell tennem akkor arcokat vág,én meg fusztrált leszek.

Várisban mentem már,de ott is sietett akkor is ha senki nincs előttem,így elrontom,mertz kapkodni kezdek.Parkolni,beállni nem gyakoroltuk,szól lassíts,húzodj le ha meg nem tökêletes,egyenes a megállásom jön az arc vágás,én meg rakás szerencsétlenségnek érzem magam.

2016. febr. 16. 19:39
 8/8 A kérdező kommentje:
Sajnos nagyon fusztrált,feszült tudok lenni és kapkodok,elrontom azt is amit tudok.A kressz sem volt jó oktatás,rajzokat beikszelted melyik jó,de nem volt elemezgetés,átbeszêlés hogyan zajlik a valóságban ennyi,meg tud a tábla mit jelent.Aztán itt meg lesek mi a helyzet.Gyakorlatilag tudom a táblák jelentést hogy körforgalom,elsőbbsêgadás de hogy hogyan kell alkalmazni kresszen nem tanítják meg.
2016. febr. 16. 19:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!