Diákigazolványomat nem fogadta el a vezető a volánbuszon mert nem volt rajta matrica. Miért?
Mivel elbizonytalaníthat az első (8:34) és a negyedik (10:01) válasz; valamint a jó válaszok alaptalan „leértékelése”: megírom a vonatkozó jogszabályokat és a VOLÁN tájékoztatóját. Ezekre akkor is hivatkozhatsz a buszvezetőnél (is), ha ő téved; illetve, ha itt akár válaszoló téved, akár választ értékelő téved, vagy gonoszkodik.
1.) 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet az oktatási igazolványokról 37. § (1): „A tanköteles tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31. napjáig, amely tanévben a tanuló a tanköteles kor felső határát betölti.”
A jogszabály elolvasható, például, a Nemzeti Jogszabálytárban: [link]
A jogszabályból az is látszik, hogy ez a bekezdés a megjelenése óta, azaz 2011. XII. 30-a óta, változatlan.
2.) 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 45. § (3): „A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható annak a tanítási évnek a végéig, amelyben a huszonharmadik életévét betölti. A tankötelezettség meghosszabbításáról a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az iskola igazgatója dönt.”
Ez is elolvasható, például a Nemzeti Jogszabálytárban: [link]
De, a VOLÁN utastájékoztatójában is olvasható: „A tankötelezettség felső határát még el nem ért életkorú tanulók diákigazolványát az oktatási intézmények külön nem érvényesítik, azok a kiállítástól számított 8 éven át, legfeljebb azonban a tankötelezettség felső határának eléréséig érvényesek további külön érvényesítés nélkül. A tankötelezettség felső határát elért tanulók diákigazolványa az azt követő október 31-ig érvényes. Ezt követően a közoktatási diákigazolvány érvényesítő matricával tanévenként kerül érvényesítésre.”
Ez a VOLÁN honlapján olvasható, a IV. fejezet vége felé:
engem is mindig piszkáltak miatta a sofőrök. akkor mèg 18 alatt nem kellett matrica... ès hiaba mondtam, nem hittèk el. így bementem a sulim titkárságára ès kèrtem egy jogviszony igazolást.(lehet nem ez a neve,de ha mondod tudják mire gondolsz) utána ha nem hitt nekem a sofőr,megmutattam a papírt.
nehogy már teljes aru jegyet vegyèl diákkènt,csak azèrt mert nincs kèpben a szabályokkal.
Csak annyit akit hülyének hívtál nap mint nap az életedet bízod.
97.szept.1-től 98.aug.31-ig születetteknek 2015.okt.31.
98.szept.1-től 99.aug.31-ig születetteknek 2016.okt.31.
99.szept.1-től 00.aug.31-ig születetteknek 2016.okt.31.
00.szept.1-től 01.aug.31-ig születetteknek 2017.okt.31. Matrica kell
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!