A cukorbetegek tényleg ingyen utazhatnak a buszon? Unokatesóm azt mondta ő cukorbeteg és ingyen utazhat+még az is aki őt kiséri.
csak ha megvakult vagy amputálták a lábát a cukorbetegség miatt.
a cukorbetegség fogyatékosságnak számít, de az utazás tekintetében sztem nem. lehet viszont rá adókedvezményt kérni, éves szinten kb. 42 ezer forint, és az orvos állítja ki az igazolást a fogyatékosság tényéről.
Volt már ebből itt vita ezen az oldalon és arra az eredményre jutottunk, hogy igen, jár kedvezmény (90%) mivel súlyos fogyatékosságnak minősül, de nem utazhat ingyenesen.
"15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet
a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról
A magánszemélyek jövedelemadójáról szóló 1989. évi XLV. törvény 71. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem:
1. § (1) Az adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosnak minősül az 1991. évi XC. törvény 3. §-ának 20. pontjában foglaltakon túl:
a) a siket és nagyothalló,
b) az értelmi fogyatékos,
c) a veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. funkcionális stádiumban,
d) a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségében szenvedő,
e) a gégekanüllel élő,
f) az ileo, illetve kolosztomás beteg,
g) súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő,
h) a Malabszorpciós szindrómák közül:
ha) a pankreászelégtelenség,
hb) a posztgasztrektomiás szindróma,
hc) a bél felszívó felületének jelentős csökkenése (vékonybélrezekció,)
hd) a Whipplebetegség,
he) a bélnyálkahártya gyulladás: enteritisz, regionális szkleroderma, limfóma radiációs ártalom, sprue,
hf) mukoviszcidozis,
hg) a kémiai vagy genetikai ártalma: diszacharidáz hiány, hipogammaglobulinémia, monoszacharidmalabszorpció,
hh) az endokrin és anyagcsere betegségek: inzulinos és II. típusú diabetes, Zollinger-Ellisonszindróma, a hipoparatireoidizmus, Addisonkór, sebészeti, illetve konzervatív kezeléssel nem rendezett hipertireozis betegségben szenvedő;
i) aki a módosított 6/1971. (XI. 30.) EüM rendelet 3. §-a szerint vaknak minősül;
j) aki a 179/1993. (XII. 29.) Korm. rendelet szerint súlyos mozgáskorlátozottnak minősül.
(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában említettek körébe az a személy tartozik, akinek a fogyatékossága e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott mértékű, és ez az állapot tartósan vagy véglegesen fennáll."
szerintem se.Ha minden cukor beteg ingyen utazhatna elég veszteséges lenne a BKV nak vagy a többi busz társaságnak és szerintem még ez a betegség nem indok arra hogy ingyen utazhasson hiába élete végéig elkíséri nem ok.
Az meg még nagyobb baromság hogy a kísérő is,jó hogy nem az egész család utazhat ingyen csak azért mert egyik tagjuk cukor beteg.
Ja a másik meg szerintem nagyon sokan vissza élnének vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!