Jogosan vette el az ellenőr a diákigazolványom?
Na, akkor a lepontozókat kérdezném:
az ellenőr talál egy hamis vagy hamis gyanús ingyenes utazásra jogosító igazolványt egy utasnál. Mi a helyes eljárás szerintetek? Visszaadja, hogy továbbra is használja, vagy bevonja? Tovább megyek, én ellopom egyikőtök diákiját, és ezzel utazom 50%-os kedvezménnyel. Semmivel se tudom igazolni, hogy én Kolompár Rinaldó miért egy Varga Krisztina névre ellátott igazolvánnyal utazom, de az ellenőr visszaadja a diákit? Szerintetek?
Egyébként egy bűvös szó:
az ellenőr és az autóbusz vezetője is közfeladatot ellátó személy. És joga van az ellenőrnek is, és a gk. vezetőnek is elkérni, azonosítani és bevonni. Az egy másik dolog, hogy a gk. vezető ezt technikailag nem tudja megoldani, mert beszállítás, jegykiadás, menetidő stb., de joga van.
Rendőrt hívhatott volna, de nem volt joga elvenni egy hivatalos iratot. Hogy lett volna már joga, beszéltek össze-vissza.
Semmivel nincs több joga mint másnak. Igen, közfeladatot ellátó személy, így plusz védelmet kap a jogtól.
Itt van, hogy kik még közfeladatot ellátó személyek:
Szerintetek egy óvónőnek is joga van igazoltatni?
Tudom, nyári szünet van, de azért nem kellene itt ámokfutni. Arra ott a szex rovat :)
# 14/14 Időpont ma 12:16
Csakhogy, ez nem igazoltatás. És az ellenőrnek nem attól van joga bevonni a diákot, mert közfeladatot ellátó személy.
Komolyan, olvasd már vissza magad. Azt állítod, hogy egy magáncég (vagy állami, a tulajdonos most mindegy) alkalmazottjának joga van BEVONNI egy hivatalos iratot? Hogy lenne már joga. A lángossütőnek is lenne ilyen joga szerinted? Ő is egy ugyan olyan kft ugyan olyan alkalmazottja...
Kizárhat az utazásból persze. Pótdíjazhat (NEM, nem "büntethet", ez nem ugyan az). Hívhat rendőrt. Elkérheti és kezelheti az adataid (ahogy akár én is, ha megengeded).
Ennyi.
Nincs joga bevonni. Nem igaz, hogy kötni kell az ebet a karóhoz, hogy márpedig joga van. Ha ennyire joga van, akkor hol van a jogszabályi hivatkozás? Ez a "beírom, hogy joga van, majd megnyomkodom mindenkinél a piros kezet, aki az ellenkezőjét állítja" módszer eléggé gyerekes.
Szépen néznénk ki, ha feltételezések miatt bármelyik jöttment bevonhatná az irataimat. Amit bevonhat, az az, amit az adott társaság állított ki. Vagyis ha bevonja a bérletét, akkor semmi gond nincs.
Pótdíjazhatta is volna, mivel nem tudta igazolni a kedvezményre való jogosultságát. Hívhatott volna rendőrt, ha okirattal való visszaélést feltételez, és az majd intézkedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!