Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A japán vonatok szerintetek...

A japán vonatok szerintetek is furcsák?

Figyelt kérdés

Nem mondom azt, hogy csúnyák,mert nem azok, hanem egyszerűen olyan fura a formatervezésük.

Mintha valami Sci-fi filmből szedték volna őket.

Pár példa:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2014. dec. 18. 22:20
1 2
 1/11 Ezeöccá válasza:
Nem értek az aerodinamikához, de ha nálunk is ilyenek lennének, nem panaszkodnék. Bár már az sem lenne rossz, ha pontosan járnának a vonatok és tiszták lennének.
2014. dec. 18. 22:53
 2/11 anonim ***** válasza:
Nekünk olyan, mintha sci-fiből szedték volna. Ők meg ránéznek a miénkre, és azt mondják, hogy valami western filmből szedték őket.
2014. dec. 19. 00:47
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Van egy jellegzetes dizájnjuk, de ekkora tempónál nyilván nagyobb hangsúlyt kap az aerodinamika, mint az idehaza megszokott járműveknél.
2014. dec. 19. 07:44
 4/11 anonim ***** válasza:

Pontosan a közegellenállás miatt ilyen az "orruk". Akkora tempónál már jelentősen számít hogy mennyi energiabefektetés árán lehet több száz embert elvinni A-ból B-be.

Magyarországon ez szokatlan látvány, hiszen nem ugyanakkora sebességgel közlekednek a szerelvények idehaza, mint ott.

2014. dec. 19. 10:15
 5/11 A kérdező kommentje:

De a TGV vagy a német ICE sem ilyen furcsa:

[link]

[link]

A TGV szintén visszafogottabb:

[link]

2014. dec. 19. 10:25
 6/11 anonim ***** válasza:
Igen, csakhogy a japánok 500 felett mennek, mig a TGV-k "csak" 300 körül, ami nagyon nagy különbség, ezért kell a különleges forma.
2014. dec. 19. 13:30
 7/11 A kérdező kommentje:

Nem mennek 500-al.

Ott is "csak" 300-320-al mennek.

Csak egy pályájuk van, ami mágnesvasutas, ott megy csak 500-al.

2014. dec. 19. 16:50
 8/11 anonim ***** válasza:

Mennyi marhaságot lehet itt összeolvasni :-D

Egész egyszerűen Japánban más a formatervezési kultúra, egyébként nekem is szemet szúrt már.

A TGV, az ICE is áramvonalasak, mégsem néznek ki úgy, mint a Sinkanszen. Arrafelé ez a divat, ilyen tengeralattjáróval keveredett műholdakat futtatni a síneken.

De nézz még egy nem európai piacra készült Toyotát/Hondát/Suzukit.

(Az itt futó modellek "europizálva" vannak és átestek némi ráncfelvarráson, de ugyanez igaz az USA-ban futó modellekre is.)

De amiket otthon használnak a japánok autókat, azok is elég furák európai szemmel.

Amúgy meg szomorúan látom, hogy a hozzászólások 90%-a már megint a MÁV lehordására ment ki. A maga korában a Gigant pl (vagy bármelyik Ganz-MÁVAG gyártmány) abszolúte korszerű volt.

Azóta pedig, ha már a hazai ipart sikerült is szétverni, a Taurusról, a Flirtről, a Talentről vagy a Desiróról ne magyarázza el nekem senki, hogy Western filmből van szalasztva...

+1:

Amúgy a hagyományos vonatok sebességrekordját éppen a francia TGV tartja 574 km/h-val. A Sinkanszen sebességrekordja 443 km/h.

(Ehhez képest a japán MAGLEV-é 581, de az nem áll jelenleg még közforgalomban.)

Közforgalomban a TGV a franciáknál 320-szal jár, a Sinkanszen Japánban 300-zal...

2014. dec. 19. 17:33
 9/11 anju válasza:

"Közforgalomban a TGV a franciáknál 320-szal jár, a Sinkanszen Japánban 300-zal..."

Ez így nem igaz. Franciáknál se megy mindegyik 320-al, és Japánban is van vonat, ami 320-al megy.

2014. dec. 19. 23:33
 10/11 anonim ***** válasza:

Ok, a Tokió - Sin-Aomori vonalon a Sinkanszen valóban eléri a 320-at, ezt nem tudtam. A többi vonalon 300 (vagy kevesebb) a plafon.

Azt pedig egy szóval sem állítottam, hogy a TGV minden vonalán 320-szal jár, nem tudom ezt hol olvastad, de biztos nem az én kommentemben.

Az viszont tény, hogy a TGV több vonalon is 320-as üzemi sebességgel jár. (Rhin-Rhône, Méditerranée, Nord)

2014. dec. 20. 13:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!