Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Beakarják hajtani a 2011ben...

Beakarják hajtani a 2011ben történt bliccelést, kifizessem?

Figyelt kérdés
Nem rég kaptam egy fizetési felszólítást a bkvtól,hogy én fizessek be 24500FT pótdíjat..Na mondom ez mi 2 éve nem járok bkvval,felhívom az ügyintézőt.Ugyanezt elmondtam neki,ő azt mondta,hogy ez 2011-ben történt a 4-6os villamoson,és aláírtam,ugyan a bkv hibája hogy nem küldték ki 3 évig de attól még kikéne fizetni.Mondom én már ezt kifizettem az elején szerintem,mert miért vártam volna meg hogy ilyen drága legyen,erre azt mondta,hogy ők nem látnak befizetést,kikell fizetnem..Nem évül ez el ennyi idő után?

2014. okt. 1. 20:13
 1/9 Napkiraly ***** válasza:
Nem,évül el
2014. okt. 1. 20:30
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Miért évülne el? Az esetedben érvényes Ptk szerint 5 év az elévülés követelések esetén. Most 3 év után, tehát bőven időben szóltak.

Szerződéses kötekezetséged az, hogy a pótdíjat kiegyenlítsd. (A villamosra felszállás ráutaló magatartással történő szerződéskötést jelent a BKK-val, esetedben még a BKV-val.) Ha megtetted, arról elismervénnyel kell rendelkezned. Ha nem, akkor mielőbb fizesd ki, hiszen ez az összeg csak nőni fog és ha jogi útra terelik az ügyet, a felperes oldal lesz nyerő helyzetben, ha nincs elismervènyed a befizetésről.

2014. okt. 1. 21:13
 3/9 anonim ***** válasza:
48%

Távol áll tőlem a bliccelés, de az a bizonyos PTK módosítás a bliccelés dátuma után lépett életbe, vagy előtte? Mert ha utána, akkor az visszamenőleges módosításnak számít, ami tudtommal alkotmányellenes (bár a Fidesz amit akar, azt úgyis eléri). Ha igazságosan indulunk ki a dologból, akkor csak azokra a büntetésekre lehetne érvényes a PTK módosítás, amik a módosítás dátuma után jöttek létre.

Már annyi törvényt módosítanak visszamenőlegesen, hogy felháborító.

Mindenesetre a tartozásodat be kellene fizetni, amennyiben tényleg te blicceltél, és nem a te adataiddal éltek vissza! Mert utóbbira már volt példa.

2014. okt. 1. 21:32
 4/9 anonim ***** válasza:

"Miért évülne el? Az esetedben érvényes Ptk szerint 5 év az elévülés követelések esetén. "

Most akkor elévül vagy nem?

Természetesen igen.

Ha nem csinálsz semmit akkor ugye jön a végrehajtó, meg stb, stb.

Ha nincs semmi a neveden, és feketén dolgozol, akkor kibekkeled, de ha amúgy gáz.

Viszont az tényleg nem a te sarad, hogy eddig nem értesítettek.

2014. okt. 1. 22:00
 5/9 Napkiraly ***** válasza:
Az új ptk érdemben nem befolyásolja, gyanúgy 5 év az elévülés. A változás, hogy a felszólítás nem szakítja meg. Egyébként ha nem fizetsz átadja egy ügyvédi irodának, az is küld levelet, aztán FMH-t ad be ellened. Van rá megoldás, de esetedben jobb ha fizetsz
2014. okt. 1. 22:01
 6/9 anonim ***** válasza:

4-esnek: Nem évül el ez ennyi idő után? - szólt a kérdés. Erre válaszoltam azt, hogy miért is évülne el? Persze azt hozzátehettem volna, hogy "...ennyi idő után", a jobb érthetőség kedvéért.

A lényeg mindenesetre az, hogy be kell fizetnie a komának a büntetést, mivel feltehetően autóval jàr (erre a szövegből következtetek), így jó eséllyel van a tulajdonában egy autó és legrosszabb esetben azt elárvereztetve jutna hozzá a felperes a pénzéhez. Ez pedig igazán nem jó biznisz.

2014. okt. 2. 07:01
 7/9 anonim ***** válasza:

Volt egy jogszabály, ami a közúti személyszállításról szólt, buszon és trolin 1 év volt az elévülés a Ptk-val ellentétben. Régen mondogatták, hogy az egyenlőség miatt villamosra és metróra is ki van terjesztve, de erre jogszabályi hivatkozást még nem találtam. Valószínűleg ezt használja ki a BKK, amikor a 4-6-oson történt esetet próbálja behajtani. (Mivel az eset 2011-ben történt, arra mindenképp a régi jogszabályok vonatkoznak.)

Amúgy most is van egy jogszabály, ami a buszon és trolin 1 évre módosítja az elévülést, csak a jelenlegi Ptk. azt mondja ki, hogy csak a Ptk. határozhat meg más elévülést, így ez kissé ellentmondásos lett. Szóval most óvatosan a blicceléssel, mert valószínűleg 5 éven belül be tudják hajtani! (Viszont most már az értesítés nem szakítja meg az élévülést.)

2014. okt. 2. 07:37
 8/9 anonim ***** válasza:

A lényeg, hogy minél előbb fizesd be, mert ennél csak nagyobb lesz az összeg, és be tudják rajtad hajtani.

És a te hibád hogy nem vettél 2-300 forintért egy nyamvadt jegyet.

2014. okt. 2. 11:50
 9/9 anonim válasza:
Dehogy fizesd.
2014. dec. 12. 21:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!