Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mit tehetnék, ha megbírságolta...

Mit tehetnék, ha megbírságoltak? Többi lent

Figyelt kérdés
14 éves vagyok (lány), körülbelül már 5 éve buszozok... Eddig még egy ilyen sem fordult elő. Tehát: ma reggel orvoshoz mentem, a 9:00-s busszal jövök haza, amikor kb félúton felszáll 2 ellenőr, mutatom a bérletem (szeptember 10-ig volt érvényes) és a diákom, amikor a nő elkezdi mondani hogy de hát ez már lejárt tegnap. mondom neki, hogy de én úgy tudtam, hogy minden bérlet még utána minimum 3 napig jó... erre nem mondott semmit, hívta a másik ellenőrt, (ekkor már szálltam volna le), leszálltak ők is, erre elkezdték töltögetni a kis papírjaikat, aztán a kezembe adták a csekket hogy 8000+250. összegezve: 14 vagyok, 5 éve buszozom csak 10 kilómétert, egy napja járt le a bérlet , ja és azt még hozzá kell hogy tegyem, a másik bérletem itthon van, ami tovább is érvényes lenne, de mivel én úgy tudtam hogy minden bérlet még +3 napig jó, így azt otthon felejtettem.. A KÉRDÉS, hogy ilyenkor mit kéne tennem? bemutatni nekik a másik bérletet? hozzáértők véleményére lennék kíváncsi, trollokat meg ilyeneket hogy "akkor fizesd be a csekket" nem szeretnék, mert nem érzem jogosnak ezt a nyolc ezer forintot.

2014. szept. 11. 09:52
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha bemutatod a bérletet, ami érvényes volt akkor csak eljárási díjat kell fizetni, ami 2 ezer forint körül van, nem tudom pontosan mennyi.

És olvasd el a bérlet hátulját hogy meddig érvényes. Bocsi hogy ezt mondom, de elég nagy hülyeség hogy lejárat után 3 napig még érvényes lenne, akkor miért nem 3 nappal hosszabb az érvényessége?

2014. szept. 11. 10:10
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

A bérlet hátulján szerintem rajta lesznek a részletes infók.

A havi bérletnél (amire a hónap van ráírva és nem -tól -ig) van az, hogy a következő hónap első pár napjában (pl. 5-én éjfélig) is érvényes.

Naptól-napig esetben az utolsó nap éjfélig szokott érvényes lenni.

Szerintem - habár nem akarod ezt hallani - ha veszel most egy bérletet, azon rajta lesz a vásárlás dátuma gondolom (az enyémen, igaz az felnőtt, rajta van percre), tehát hiába mutatod be. Nem rendelkeztél a büntetés pillanatában érvényes bérlettel, így jogosulatlanul használtad a szolgáltatást és emiatt a büntetés megkérdőjelezhetetlen.

Az persze fájó, hogy mindig van bérleted és éppen ebben a pár órában kapnak el, amikor egyszer véletlenül nem volt érvényes - de ez semmit sem változtat a dolgon.

2014. szept. 11. 10:25
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az értelmes válaszokat :)
2014. szept. 11. 11:14
 4/7 anonim ***** válasza:
Sajnos túl sok jót nem tudunk mondani: minden bérletre ráírják az érvényesség szabályait, el kell olvasni és ha ez alapján nem volt jogos a büntetés, mielőbb az érintett cég megfelelő pénztárában vagy ügyfélszolgálatán tisztázni az ügyet - 1-2 munkanapon belül! Ha tényleg nem volt érvényes a bérleted, akkor egyszerűen menthetetlen a helyzet, mielőbb ki kell fizetni a bírságot, mert az összeg már csak nőni fog és manapság elévülni sem hagyják.
2014. szept. 11. 11:21
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm! egyébként, az érvénytelen bérletemet elvették az ellenőrök, azon már nem bírok semmit megnézni.
2014. szept. 11. 11:26
 6/7 anonim válasza:

Minden bérleten rajta van, hogy mitől meddig érvényes.

A havi bérlet x. hónap 1. napjáról x+1. hónap 5. napjának 23:59. percéig érvényes. A 30 napos bérlet x. hó y. naptól x+1. hónap y. napjának 23.59. percéig.

Nincs olyan, hogy lejárat + 3 nap, ezt nem tudom, honnan szedted, de gyorsan felejtsd el, mert hülyeség.

Az büntetésnél nem számít, hogy 1 napja járt le a bérlet, vagy 1 hete, jogosulatlanul használtad a buszt (mondhatni "megloptad" a volán társaságot), jogos a büntetés. (Sőt, ha érvényes bérlettel utazol, de a diák igazolványt otthon hagytad, akkor is simán megvágnak, mert anélkül nem érvényes a bérlet!)

Ahogy írtam, a bérleten rajta vannak az érvényességgel kapcsolatos adatok, nyilván tudtad előre, hogy lejár 10-én. Miért nem vettél újat aznap (10-én), vagy egy-két nappal előtte, esetleg tegnap, az utazás megkezdése előtt? Vagy legalább jegyet, amikor felszálltál...

2014. szept. 12. 17:32
 7/7 A kérdező kommentje:
Talán mert nem volt nálam pénz?:) de ne aggódj, mint leírtam, megvan a mostani havi bérletem, elküldtem a volán társaságnak emailben mert ugye rá van írva mikor vettem (még a bírságolás előtt), és azt írták hogy ejtették a dolgot.
2014. szept. 12. 17:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!