Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Amikor száll lefelé egy...

Amikor száll lefelé egy repülőgép legyen az egy Airbus a320, ha egyenesen száll lefelé régóta, kb. hány km messziről látja meg a pilóta a futópályát?

Figyelt kérdés
Van mikor a reptér előtt kanyarodik a futópálya felé 2 km messziről,de van olyan,hogy már a reptér előtt akár 50 km-re jár még a gép már tiszta egyenesen landol míg le nem száll. Utóbbira értem,hogy kb. Hány km-re járhat még a gép a reptértől mikor a pilóta észreveszi a futópályát?

2014. máj. 31. 16:31
 1/5 anonim ***** válasza:

Ha belemezelnéd a pilótafülke ablakait, akkor is le tudna szállni. Erre valók a navigációs műszerek és a reptéri leszállás-segítő rendszerek. Régen rossz, ha már fékszárny kint, futó kint, és a pilóta az ablakhoz tapasztott orral keresné, hova is kéne leszállni. Neki tudnia kell, hogy hova akarja tenni a gépet. Ferihegy például egy könnyű eset, síkság, nincsenek többszáz méteres toronyházak, sem veszélyesebb (domborzatból fakadó) örvénylések.

De ha megnézed a már bezárt Hong Kong-i Kai Tak repteret, ott a pilótának pontosan tudnia kellett, hogy hova kell vinni a gépet, és milyen elbaltázott útvonalon, és csak a legutolsó pillanatban tűnt fel a betoncsík. Korrekciós lehetőség tart a nullához, oldalt hegyek és házak, hajszálpontos irány és magasságtartás szükséges.

Egy cikk az ottani leszállásról képekkel, videóval:

[link]

2014. máj. 31. 17:41
 2/5 anonim ***** válasza:
Az első jól írja, egy kereskedelmi utasszállító pilótája előre tudja a pálya földrajzi koordinátáit és a megközelítési útvonalakról is van információja. Így a reptér és a gép műszerezettségének függvényében akár vakon is le tud szállni egy gép.
2014. máj. 31. 20:39
 3/5 A kérdező kommentje:

Azt tudom csak azért kérdeztem,mert youtube-videókon látni a cockpit,pilótafülkés videókban,hogy már mesziről látszik a kifutópálya és azért kérdeztem,hogy kb hány km-ről látszik.

http://www.youtube.com/watch?v=jYh5M89BDUo

Ha jól megnézitek ezen a videón 2:48-tól látszik.

2014. máj. 31. 20:56
 4/5 anonim ***** válasza:

Számold ki:

Megközelítéskor a gép kb 260-300 km/h sebességgel repül. A konkrát típus adatait keresd ki a neten. A km6s értéket oszdd el 3,6-al, megvan a sebesség m/s-ban. Nézd meg hogy a beton felbukkanásától a földet érésig hány másodperc, szorozd be a sebességgel, megvan a távolság ahonnan látszik.

2014. máj. 31. 22:07
 5/5 anonim ***** válasza:
Valamikor 60 méter magasan, és kb. párszáz méter távolságból. (Köd is lehet... :) )
2014. jún. 15. 10:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!