Amikor száll lefelé egy repülőgép legyen az egy Airbus a320, ha egyenesen száll lefelé régóta, kb. hány km messziről látja meg a pilóta a futópályát?
Ha belemezelnéd a pilótafülke ablakait, akkor is le tudna szállni. Erre valók a navigációs műszerek és a reptéri leszállás-segítő rendszerek. Régen rossz, ha már fékszárny kint, futó kint, és a pilóta az ablakhoz tapasztott orral keresné, hova is kéne leszállni. Neki tudnia kell, hogy hova akarja tenni a gépet. Ferihegy például egy könnyű eset, síkság, nincsenek többszáz méteres toronyházak, sem veszélyesebb (domborzatból fakadó) örvénylések.
De ha megnézed a már bezárt Hong Kong-i Kai Tak repteret, ott a pilótának pontosan tudnia kellett, hogy hova kell vinni a gépet, és milyen elbaltázott útvonalon, és csak a legutolsó pillanatban tűnt fel a betoncsík. Korrekciós lehetőség tart a nullához, oldalt hegyek és házak, hajszálpontos irány és magasságtartás szükséges.
Egy cikk az ottani leszállásról képekkel, videóval:
Azt tudom csak azért kérdeztem,mert youtube-videókon látni a cockpit,pilótafülkés videókban,hogy már mesziről látszik a kifutópálya és azért kérdeztem,hogy kb hány km-ről látszik.
http://www.youtube.com/watch?v=jYh5M89BDUo
Ha jól megnézitek ezen a videón 2:48-tól látszik.
Számold ki:
Megközelítéskor a gép kb 260-300 km/h sebességgel repül. A konkrát típus adatait keresd ki a neten. A km6s értéket oszdd el 3,6-al, megvan a sebesség m/s-ban. Nézd meg hogy a beton felbukkanásától a földet érésig hány másodperc, szorozd be a sebességgel, megvan a távolság ahonnan látszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!