A gyermekvasutasok miért a sapkájuk (homlokuk) közepére tisztelegnek?
A gyermekvasutasok valaha az úttörő mozgalomból kerültek ki.
Az úttörőknél volt ez a tisztelgési forma. Szerintem hagyománytiszteletből maradt meg ez a szokás.
"Ha nem tesznek neki eleget akkor azért ők kapnak."
Ez így nem igaz.
Soha nem szerettem úttörő lenni, értelemszerűen úttörővasutas sem voltam (az én koromban még az volt). Viszont a gyv. szerintem nagyon kellemes színfoltja a Budai-hegységnek; és vicces, hogy egy gyv.-s kérdésemre az úttörőmúltban rejtezik a felelet.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Én Gyermekvasutas pajtás vagyok. Nem hagyomány őrzés céljából (mondjuk lehet), hanem csak úgy, így tisztelgünk. Egyébként, meg az a kép amit feltettek nem jó. Se régen, se most nem így tisztelgünk. A jobb kezünket az arcunk elé tesszük, az orrunktól a hüvelyk ujjunk hosszáig, és a két szemünk közé, mintha egy %-jelet csinálnánk (a szemünkkel).
Remélem a hozzászólásom segített.
Kedves maji!
Köszönöm szépen a hozzászólásodat! Természetesen segített (sokat tisztázott azon, hogy _hogyan_ tisztelegtek); bár az eredeti kérdésre (hogy _miért_ így tisztelegtek) ezek szerint Te sem tudod a pontos választ (azon kívül, hogy "csak úgy").
Ha esetleg a következő szolgálatos napodon megkérdezed az állomásfőnöködtől vagy a vezető jegyvizsgálódtól, kérlek, írd meg, mit válaszolt! [Az ifivezetőd nem biztos, hogy tudja, hiszen úttörő már ő sem, de még az ő ifivezetője sem volt.] Előre is köszönöm!
(Mondjuk múlt szombaton én is megkérdezhettem volna, amikor végigutaztam a vonalat, csak éppen kiment a fejemből.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!