Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A gyermekvasutasok miért a...

A gyermekvasutasok miért a sapkájuk (homlokuk) közepére tisztelegnek?

Figyelt kérdés
A rendőrök, a katonák, és általában mindenki más (kisdobosok, úttörők, cserkészek, tűzoltók, határőrök stb.) a sapkájuk vagy a homlokuk széléhez tisztelegnek. Viszont a gyermekvasutas pajtások mindig a homlokuk közepére teszik a kezüket. Mi ennek az oka?

2014. márc. 29. 21:52
 1/7 anonim ***** válasza:
75%

A gyermekvasutasok valaha az úttörő mozgalomból kerültek ki.

Az úttörőknél volt ez a tisztelgési forma. Szerintem hagyománytiszteletből maradt meg ez a szokás.

[link]

2014. márc. 29. 22:23
 2/7 anonim ***** válasza:
75%
Ezt írja elő a szabályzat. Ha nem tesznek neki eleget akkor azért ők kapnak. Ez egy régi hagyomány, az úttörőktől jön...
2014. márc. 30. 21:11
 3/7 10 deka farhát ***** válasza:

"Ha nem tesznek neki eleget akkor azért ők kapnak."

Ez így nem igaz.

2014. ápr. 1. 09:36
 4/7 anonim ***** válasza:
Miért ki fog érte kapni szerinted? A sapka? o.O
2014. ápr. 1. 10:35
 5/7 A kérdező kommentje:

Soha nem szerettem úttörő lenni, értelemszerűen úttörővasutas sem voltam (az én koromban még az volt). Viszont a gyv. szerintem nagyon kellemes színfoltja a Budai-hegységnek; és vicces, hogy egy gyv.-s kérdésemre az úttörőmúltban rejtezik a felelet.

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

2014. ápr. 2. 12:16
 6/7 anonim válasza:

Én Gyermekvasutas pajtás vagyok. Nem hagyomány őrzés céljából (mondjuk lehet), hanem csak úgy, így tisztelgünk. Egyébként, meg az a kép amit feltettek nem jó. Se régen, se most nem így tisztelgünk. A jobb kezünket az arcunk elé tesszük, az orrunktól a hüvelyk ujjunk hosszáig, és a két szemünk közé, mintha egy %-jelet csinálnánk (a szemünkkel).

Remélem a hozzászólásom segített.

2014. ápr. 15. 17:00
 7/7 A kérdező kommentje:

Kedves maji!

Köszönöm szépen a hozzászólásodat! Természetesen segített (sokat tisztázott azon, hogy _hogyan_ tisztelegtek); bár az eredeti kérdésre (hogy _miért_ így tisztelegtek) ezek szerint Te sem tudod a pontos választ (azon kívül, hogy "csak úgy").

Ha esetleg a következő szolgálatos napodon megkérdezed az állomásfőnöködtől vagy a vezető jegyvizsgálódtól, kérlek, írd meg, mit válaszolt! [Az ifivezetőd nem biztos, hogy tudja, hiszen úttörő már ő sem, de még az ő ifivezetője sem volt.] Előre is köszönöm!

(Mondjuk múlt szombaton én is megkérdezhettem volna, amikor végigutaztam a vonalat, csak éppen kiment a fejemből.)

2014. ápr. 24. 17:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!