Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A vasúti kalauzokat miért nem...

A vasúti kalauzokat miért nem látják el aprópénzzel?

Figyelt kérdés

Nem tegnap született a probléma, már régi, már tehetett volna a vasút a megoldás érdekében.

Nincs mindig nyitva a jegypénztár, ilyenkor a kalauznál lehet jegyet venni. De csak akkor, ha pont aprópénzem van és pont annyi, amennyibe a jegy kerül. Namármost, a húszezres ugyanolyan törvényes fizetőeszköz, és ha történetesen éppen csak ilyen van nálam, arra miért nincsenek felkészülve ők?

Én gyakran utazom ilyen vonalakon, és az esetek nagy részében pont tudok pont annyival fizetni, mint amivel kell. De mi van, ha pl. pont utazás előtt vettem egy hamburgert, gyrost, vagy valamit, és ezért pont nincs nálam aprópénz? Milyen alapon várnák el az embertől, hogy odafigyeljen, hogy pont az utazás megkezdése előtt pont legyen olyan pénze, ami nekik jó?

Én nem szoktam egyébként húszezreseket magamnál hordani. Ezressel fizettem egyszer egy 310 Ft-os jegyért, de még ez is gondot okozott a "pénzügyi dolgozónak". Nem is tudott rendesen visszaadni, csak természetesen úgy, hogy én járjak rosszul kicsit. Ami nem akkora gond, de miért nincsenek erre felkészülve?

Évtizedek óta létező probléma ez, miért nem tesznek ellene?

2014. febr. 1. 11:28
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

20. Válaszoló:

Egy: Szélsőségesen gondolkodsz.

1: nem mindig és mindenhol van zárva a jegypénztár, nem kéne mindig annyi pénzt vinnie magával.

2: Nem mindig és mindenki akar húszezressel fizetni. Már kétszer leírtam, de leírom harmadszor is, hogy én lehetőség szerint kétezresnél nagyobb bankjegyet nem is tartok magamnál. Egyszer akartam egyébként ezressel fizetni (a 10 esetből 1-szer, amikor nem a pontos összeget fizettem), a kalauz meg vakarta a fejét, hogy most mi legyen.

Kettő:

1: részben lásd az előző pontot, amit már többször is leírtam (hiába).

2: Millió egy dolgom van. Vásárlás közben nem fogok arra figyelni, hogy mivel fizessek, hogy később máshogy is fizetni tudjak. Ami legközelebb áll a fizetendő összeghez, azt igyekszem mindig fizetni. De minden odafigyelés mellett is alakulhat úgy, hogy pont nem lesz aprópénzem.

Egyébként akár hamburgeresnél, akár máshol nem emlékszem, hogy gondom lett volna azzal, hogy nem tudnak visszaadni (mert, mint írtam, meglepő módon nem szoktam húszezressel fizetni, mint írtam). Csak a kalauz szereti hajtogatni, hogy itt pontos összeggel kell fizetni.

Három: Bankkártyás fizetés: Én nem szoktam bankkártyával fizetni, nekem nem gond. De másnak igen. Mi van, ha valaki mindenhol így fizet? (Bár nem értek vele egyet, mert sokáig tart, de errefelé halad a világ.)

Négy: Nem hiszem, hogy még azzal tölteném otthon az időmet, hogy jegyet is nyomtatok. (A múltkor is kifogyott a festék a nyomtatóból, máshol nem is tudom hirtelen, hol lehet nyomtatni pénzért, erre talán sehol.)

Nincs okostelefonom, nincs rá szükségem. Maradi vagyok, régi típusú telefonnal rohangálok, mert a telefont meglepő módon telefonálásra akarom használni.

Igaz, megvehetném előre a jegyet, de előre még nem tudom, mikor, hogyan fogok visszautazni. Lehet, hogy busszal vagy lehet, hazavisz valaki kocsival, minden lehet.

Mindenesetre megnyugtató a "MÁV-Start Zrt. Személyszállítási Üzletszabályzat 6.2.14 pontja", bár:

1: még soha nem hallottam, hogy erre sor került volna. Egy ismerősömnek volt hasonló problémája, hogy nem tudtak visszaadni neki, aztán valami kavarodás volt, pedig jól fizetett végül mindent, és most valami 15 ezer forintos késedelmi díjat akarnak a nyakába varrni, pedig mindent rendezett.

2: A kalauz mindig csak a fejét vakargatja és soha nem mondja, hogy ilyen is van, talán mert ő sem hallott még a lehetőségről. Nekem talán még tetszene is a lehetőség, de ha sor kerülne az említett problémára, valahogy soha fel se merült.

2014. febr. 5. 11:31
 22/24 anonim ***** válasza:
Amelyik vonalon én utazok, ott szokott lenni apró a kalauzoknál. Jó, talán nem túl sok, de ha 400 forintos jegyet veszek 2000-ből, tud visszaadni. Na meg nekem általában, ha állomásról indulok, ahol van jegypénztár, akkor is ad a vonaton jegyet a kalauz, mert ismerek párat a vonalon. :) De azért megpróbálok én is minél kisebb címlettel fizetni. Na, de a lényeg, hogy felénk némi apró általában azért van náluk. :)
2014. febr. 15. 13:35
 23/24 10 deka farhát ***** válasza:

Csak egy apró megjegyzés, hogy a hamburgeresnél azért nem okoz gondot a nagy címlet, mert ott telepített kassza van, amit nem kell a pultosnak mindenhova magával hurcolnia. A többi jogos.

Egyébként legközelebb vesd föl a kalauznak, hogy ez a rendszer hogy működik, amit idéztem. Általában azért nem ajánlják föl, mert a legtöbb utas felháborodik azon, hogy a vasút őt megkárosítja.

2014. febr. 19. 15:14
 24/24 A kérdező kommentje:

"Általában azért nem ajánlják föl, mert a legtöbb utas felháborodik azon, hogy a vasút őt megkárosítja."

Ez miért megkárosítás? Ha a visszajárót postán/utalással küldik el, akkor is megkapom rendesen, csak később. Vagy rosszul értettem valamit?

Szerintem lehetne kasszát telepíteni, pl. a vezetőfülkében is elférne egy kisebb doboz vagy táska, amiből a kalauz magához venne némi lóvét, mielőtt útnak indul az utasok között. Ha szerencséje van, nem is lesz szüksége rá, de jobb esetben legalább tud visszaadni pár száz forintot.

2014. febr. 22. 14:18
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!