Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A vasúti kalauzokat miért nem...

A vasúti kalauzokat miért nem látják el aprópénzzel?

Figyelt kérdés

Nem tegnap született a probléma, már régi, már tehetett volna a vasút a megoldás érdekében.

Nincs mindig nyitva a jegypénztár, ilyenkor a kalauznál lehet jegyet venni. De csak akkor, ha pont aprópénzem van és pont annyi, amennyibe a jegy kerül. Namármost, a húszezres ugyanolyan törvényes fizetőeszköz, és ha történetesen éppen csak ilyen van nálam, arra miért nincsenek felkészülve ők?

Én gyakran utazom ilyen vonalakon, és az esetek nagy részében pont tudok pont annyival fizetni, mint amivel kell. De mi van, ha pl. pont utazás előtt vettem egy hamburgert, gyrost, vagy valamit, és ezért pont nincs nálam aprópénz? Milyen alapon várnák el az embertől, hogy odafigyeljen, hogy pont az utazás megkezdése előtt pont legyen olyan pénze, ami nekik jó?

Én nem szoktam egyébként húszezreseket magamnál hordani. Ezressel fizettem egyszer egy 310 Ft-os jegyért, de még ez is gondot okozott a "pénzügyi dolgozónak". Nem is tudott rendesen visszaadni, csak természetesen úgy, hogy én járjak rosszul kicsit. Ami nem akkora gond, de miért nincsenek erre felkészülve?

Évtizedek óta létező probléma ez, miért nem tesznek ellene?

2014. febr. 1. 11:28
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
88%

Ó, értem.

Akkor azt hiszem közöttünk alapvető szemléletbeli különbségek vannak, kár is volt ideírnom a neked szóló részt. Nem tudsz, vagy nem akarsz előrelátó lenni.

De ez a te dolgod, és eszemben sincs beleszólni az életedbe:)

2014. febr. 1. 14:34
 12/24 anonim ***** válasza:
47%

Akik a MÁV-ot szidják, azoknak figyelmébe ajánlom, hogy pl a német vasútnál is így van.

Ott ugyan automaták vannak minden állomások, és úgy lehet jeyget venni (pénztár más nincs is, kivéve egész nagy pályaudvarokat), de az automaták csak a jegy áránál egyel nagyobb papírpénzt fogadják el.

Tehát 5-10-20-50 euróst fogad el, de pl 14 eurót nem lehet 50-essel fizetni, hanem maximum 20-assal. Az utazónak a dolga gondoskodni arról, hogy megfelelö bankjegy legyen nála.

Ha netán valahol elromlott az automata, akkor lehet a vonaton is venni jegyet, DE!!! a felszálló utasnak a lehetö leggyorsabban meg kell keresnie a kalauzt (nem arra várni, hogy egyszer csak jön), és nála venni meg a jegyet, természetesen ebben az esetben is a megfelelö értékö penzzel.

Érdekes módon ott - annak ellenére(?), hogy sokkal fejlettebb ország, - senki nem reklamál, hanem tudomásul veszi, hogy a vasút nem pénzváltóhely, és az utas kötelessége a megfelelö értékü bankjeggyel fizetnie.

Kártyával egyetlen vonaton sem lehet fizetni, de ezt ott mindenki természetesnek veszi.

Aki meg lusta elöre gondoskodni arról, hogy legyen ennivalója (a szendvicset nemcsak reggel indulás elött lehet elkészíteni, hanem elözö este is), az magára vessen.

Én minden nap több órát utazom munkába meg vissza, de gyakorlatilag soha nem veszek, hanem viszek ennivalót magammal, és túlélem.

2014. febr. 1. 15:36
 13/24 anonim ***** válasza:

"Akkor viszont miért nincsen arra mód, hogy írjanak egy csekket, amin utólag befizeti az illető a jegy árát -természetesen pótdíj NÉLKÜL, ha fizetésre egyébként hajlandóságot mutatna, csak nincs nála megfelelő címlet-, vagy ő kapja vissza a pénzét?"

Van rá mód. Utasleadási lap, 3 munkanapon belül kell rendezned az utazás árát.

2014. febr. 1. 16:11
 14/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok választ, azokét is,akikkel nem értek egyet.

Továbbra is fenntartom a véleményt, hogy az első válaszoló szélsőségesen gondolkozik. Ki beszélt itt "fél bankról"? Ha mondjuk fele annyi pénzérmét ill. papírpénzt vinne magával a kalauz, mint ami a jegypénztárban van, az miért lenne nehéz?

Ami az étkezést illeti: semmi köze hozzá annak, aki a magánéletemmel, étkezésemmel foglalkozott, de ha már szóba jött: nagyon ritkán szoktam venni útravaló ételt. Van, amikor mégis pont azért tudtam jól fizetni a kalauznak, mert éppen vettem valamit, máskor meg pont ezért nem tudtam fizetni. Mi van, ha 3 hónapban egyszer gondolok egyet és veszek egy hamburgert, mert munka után jól esik? De majd én is beleszólok mások életébe, hogy mikor vegyen magának ételt, mikor nem. Láthatja a kedves válaszoló, hogy ez nevetséges.

De ha már szóba jött a téma: én is kibírom étel nélkül sokáig, ha kell, nem csinálok belőle nagy ügyet. Mellesleg itthon bizonyos okokból elér rosszul van megoldva az étkezés, ami nekem fel sem tűnt, az orvos kérdezett rá és írt fel különböző vitaminokat, étkezéskiegészítőket, amikből már szinte semmi nem volt a szervezetemben. Csoda, hogy nem lett komolyabb bajom. De léteznek komolyabb egészségügyi problémával rendelkező emberek is, akiknek enni kell valamit bizonyos időközönként, nekik ne mondja meg egy MÁV érdekelt az orvossal szemben, hogy mit, mikor, hol egyen és hogyan ossza be az idejét, hogy azt megvegye.

Németországban is ez a helyzet? Azért sok más különbség is van Magyarország én Németország között. Ha a többit is egybevetnénk, teljesen más színben tűnne fel ez a különbség is. Ott 20 eurós például talán minden ember zsebében van alapból 3-5 darab valószínűleg. És, mint írtad, vannak jegyautomaták MINDENHOL. Nálunk, mint írták, sok helyen nincs is állomás, vagy bezár pl. délután 4 órakor. Azért ezeket a különbségeket is vegyük figyelembe! Németországban talán az se okoz akkora problémát, ha valakinek büntetést kell fizetnie.

Nyilván igyekszik az ember emberi összeggel fizetni. De teljesen elfogadott törvényes fizetőeszköz a tízezres, húszezres is, nem szólhat senki, ha ezzel akarnék fizetni - d mondom, én ilyen címletűeket én pl. nem is hordok magammal általában, nemhogy ezzel akarjak fizetni vonaton. Ha 10-ből 9 alkalommal éppen nem a pontos összeggel, hanem ezressel tudtam volna fizetni, nehogy már az én hibám legyen, kicsit ők is szedjék össze magukat!

A bankkártyás fizetést azért nem tartom jónak, mert a bank levonogat érte kezelési költséget (úgy tudom, még mindig). Én maradok, ameddig lehet, a készpénzes fizetésnél, amíg be nem vezetik a kötelező kártyás fizetést mindenhol.

2014. febr. 2. 15:21
 15/24 A kérdező kommentje:

Elírtam:

* Ha 10-ből 1 alkalommal éppen nem a pontos összeggel, hanem ezressel tudtam volna fizetni, nehogy már az én hibám legyen, kicsit ők is szedjék össze magukat!

2014. febr. 2. 15:25
 16/24 anonim ***** válasza:

Bocs, csak a Németoszággal kapcsolatos részre írok még egyszer:

"Németországban is ez a helyzet? Azért sok más különbség is van Magyarország én Németország között. Ha a többit is egybevetnénk, teljesen más színben tűnne fel ez a különbség is. Ott 20 eurós például talán minden ember zsebében van alapból 3-5 darab valószínűleg.

Nagyon sok embernek - az alkalmazottaknak is - a 20 eruós nem kis pénz, nem sokaknak van több a pénztárcájában (mert zsebben nem szokás pénz tartani errefelé. Pl nekünk és a legtöbb fizetésböl élöismerösnek is - két gyerekkel a napi kaja-takarítószer-tíszítószer 5-6 euro)

"És, mint írtad, vannak jegyautomaták MINDENHOL. Nálunk, mint írták, sok helyen nincs is állomás, vagy bezár pl. délután 4 órakor."

Ahogy írtam, ha valamiért nem müködik, akkor a von aton LEHET venni jegyet, DE az utasnak KÖTELESSÈGE rögtön megkeresni a kalauzt.

"Németországban talán az se okoz akkora problémát, ha valakinek büntetést kell fizetnie. "

DEHOGYNEM, ha jegy nélkül utazik valaki, akkor a teljes jegyár MELLETT még 100 Euro büntetést is kell fizetnie, és ez a normál embereknek igencsak nagy pénz. (Nekünk -megint beleértve az ismerösöket - a HAVI kaja-takarítószer-tíszítószer 300-350 Euro körül van, és a havi megélhetés egyharmada azért igencsak számít.

Viszont ITT nem szokásos a jegy nélkül utazás.

2014. febr. 2. 16:29
 17/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb választ. Bár Németországot Magyarországgal egyetlen dolog alapján összehasonlítani eléggé pontatlan eredményt ad. Én találomra írtam pár dolgot Németországról, talán nem fedi a valóságot, de csak egy kiragadott dolgot összehasonlítani akkor is torzít.

Azért nálunk vannak állomások, ahol vagy nincs is jegypénztár, vagy bezár délután 3 órakor. Ha meg ott elromlik egy automata, azért gondolom, elég gyorsan megjavítják, nem úgy, mint nálunk.

De ez az egész továbbra sem változtat azon, hogy ha nem is fél bankot, valami pénzt vihetne magával a kalauz, leginkább olyan időszakokban, amikor bezárnak a jegypénztárak. Én azért megvárnám, míg hazánkban lesz minden állomáson jegyautomata és működni is fognak, akkor egy szavam nem lesz. :) Az most oké, ha a vegyesboltban nem tudnak pénzt váltani és valaki épp nem tud ezért cigit venni, de az utazás azért ennél fontosabb.

2014. febr. 3. 17:30
 18/24 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy a kalauz nem vihet magával eleve túl nagy összeget, nehogy "élelmes" valakik kirabolják.
2014. febr. 3. 19:09
 19/24 anonim ***** válasza:
A nyugdíjas postást is kirabolhatják és néha meg is teszik ,de ez nem indok arra hogy 20 ezresével vigye csak ki a pénzt.
2014. febr. 3. 19:41
 20/24 10 deka farhát ***** válasza:

Egy: A MÁV-Start Zrt. Személyszállítási Üzletszabályzat 6.2.14 pontja:

"Ha az utasnak nincs megfelelő aprópénze, és a jegypénztáros, illetőleg a jegyvizsgáló nem tud visszaadni, a vasúti társaság fennmaradt tartozásról igazolást ad, valamint feljegyzi azt az utas által megadott címet, ahová a visszajáró pénzt a vasúti társaság a menetjegyváltástól számított 5 naptári napon belül megküldi."

Kettő: napi szinten hánymillió forinttal utazzon együtt a jegyvizsgáló, hogy minden húszezresből vissza tudjon adni? Illetőleg ha éppen hambit veszel, miért nem ott fizetsz húszezressel? Vagy ott nem gáz, ha abból nem tudnak visszaadni? Na ne már...

Három: bankkártyás fizetés. Nem tudom, láttátok-e már, milyen szépen ki van tömve a jegyvizsgálók táskája, illetve milyen "kényelmes" azt a 6-8 kilós táskát napi 12-16 órában hurcolászni. Legyen náluk még egy plusz kütyü, aminek legalább hely sincs már a táskában. Éljen.

Négy: alternatív jegyvásárlási lehetőségek is vannak! Például otthon nyomtatott jegy (amit nem csak otthon, hanem bárhol ki lehet nyomtatni, sőt, okostelefonnal is használható, ráadásul 3% kedvezményt is ad). Vagy előreváltott jegy. Bármely vasútállomás bármely jegypénztárában tudnak neked jegyet adni bármilyen viszonylatra, így ha pl. te Külsőbelsőpuszta megállóhelyről utazol be Megyeszékhely állomására, akkor ott is meg tudod venni a jegyet a következő utadra.

2014. febr. 5. 09:01
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!