Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Joga van a kalauznak bezárni...

Joga van a kalauznak bezárni engem egy fülkébe, ha nincs jegyem?

Figyelt kérdés

Magamról annyit szeretnék írni, hogy 10 éve járok vonattal, mindig tisztességesen megvásároltam a bérletem. A minap viszont történt velem egy kis baleset. Már csak a vonaton sikerült észrevennem, hogy az előző napont lejárt a bérletem, így még az állomáson sem tudtam venni gyorsan egy jegyet. Mikor jött a kalauz felvázoltam neki a helyzetet és megkérdeztem, hogy nem-e kérhetnék a lakhelyem előtt lévő megállótól egy jegyet (ott nincs pénztár). Erre ő, mielőtt bármit is mondott volna nekem egy mozdulattal bezárta a fülke ajtaját és közölte velem, hogy pótdíjat kell fizetnem vagy pedig akkor kéri a papírjaimat stb stb... Mondtam, hogy akkor elnézést én inkább leszállnék a következő állomásnál. Erre már fenyegetőzni kezdett, hogy nem enged le, akkor rendőrt fog hívni, addig pedig nem mehetek sehova...Persze erre nem tudtam én se mit mondani, így inkább kifizettem a pótdíjat 2000 forintot, amiről még igazolást sem kaptam, csak aa jegyet amit kinyomtatott a kis kütyüjével, amin nyoma se volt a 2000 forintnak... Namost, igazából az egész történet nem lenne gond 2 kivétellel:

1, Ami engem mélységesen felháborított, hogy ő azonnal bezárt engem a fülkébe, mintha valami bűnöző lennék és azonnal szökni próbálnék...

2, Semmilyen bizonylatot nem adott arról, hogy ő átvette tőlem a 2000 forintot, ezt most ő akkor benyelte?

Igazából ami engem legjobban idegesít, hogy velem ezt műveli, holott a környékünkön rengeteg "rossz ember" él és ők nap mint nap utaznak jegy nélkül, de őket csak simán leszállítják, még akkor is ha 5-ödjére szállnak vissza a másik ajtón, velem pedig, aki mindig tisztességesen megveszi a bérletet, már egyből ezt művelik... Persze, ha ez a megfelelő eljárás módja, akkor csinálja, de miért pont azokkal kivételeznek, akik szerintem életükben nem vettek még jegyet?

2014. jan. 21. 13:58
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Az első válaszoló mindent elmondott.

A kalauznak nincsen joga sem feltartóztatni még kevésbé bezárni. Ezt csak hivatalos személy (rendőr, közterület-felügyelő) teheti. A jogköre arra korlátozódik, hogy leszállítson a járműről, ha nincs jegyed.

A zseberetett pénz újabb bűncselekmény, ráadásul nyilván nem az első eset derék kalauzunk pályafutása alatt.

Ez a kettő együtt nekem kicsit már sok lett volna, hogy szemet hunyjak fölötte...

2014. jan. 21. 15:19
 12/16 anonim ***** válasza:

A többi utas érdekében kérlek, hogy ezt az esetet okvetlenül jelentsd a vasúti szolgáltatódnak, mert nincs szükség jogtalanul eljáró, sikkasztó kalauzokra sem a cégnek, sem a társadalomnak. Hidd el, nagyon sok nála normálisabb ember szeretne végre állást kapni, pl. kalauzként.

A jogi útra terelést csak a bizonyítás nehézsége miatt nem javaslom.

2014. jan. 21. 15:58
 13/16 A kérdező kommentje:
Sajnos nem mertem kinyitni a számat. Így is rettenetesen kellemetlenül éreztem magam, pláne ha ezekután még nekem állt volna feljebb. Mégiscsak én voltam a szabálysértő. Abban pedig már végképp nem voltam biztos, hogy kinek mihez van joga, mostanában annyi törvénymódosítás volt, főleg a verekedő utasok végett féltem, hogy mégnagyobb bajba jutok, ha még ellenkezek. Bizonyítani pedig nem tudom, így bárhova mennék, maximum kinevetnének.
2014. jan. 21. 16:34
 14/16 anonim ***** válasza:
67%

Az a baj, hogy rögtön a zavarosban halászással kezdted. Mármint nyíltan megkérted, hogy csaljon a kedvedért. A kalauzokaz szokták próbabliccelőkkel ellenőrizni, és lehet azt hitte, hogy te is egy ilyen vagy, ezért volt ennyire határozott.

Lehet ha nem azzal kezded, hogy "oldjuk meg okosba'", akkor magától ajánlotta volna fel. Találkoztam már olyannal, hogy a srác jogosulatlanul vett diákjegyet. Ebben az esetben ugyebár kiegészítés+8000 Ft büntetést kellene fizetni. A kaller maga ajánlotta fel, hogy az egy olcsóbb megoldás, hogy ő úgy veszi, mintha a srácnál lévő diákjegyről nem lenne tudomása, ekkor ugyanis egy teljes árú jegyet+250 Ft büntetést kellet csak a helyszínen kifizetnia srácnak. Jópár ezrest spórolt így.

2014. jan. 21. 17:06
 15/16 anonim ***** válasza:
írj e-mailt a MÁV-Startnak az eszrevetel@mav-start.hu címre, írd bele, hogy mikor utaztál, melyik vonaton történt az eset, és hogy mi történt. Nem fogják visszafizetni, de a főnökei elbeszélgetnek kicsit a kalauzzal, mivel nem zárhat be, és a büntetésről is kell papírt adni (az is ugyanúgy néz ki, mint a vonatjegy, csak rajta van, hogy mire és mennyi büntetést fizettél)
2014. jan. 24. 13:26
 16/16 anonim ***** válasza:

Szerintem picit kiszínezted a történetet... Ide jössz sírni, de panaszt nem akarsz tenni. A jegyet is kidobtad, persze...

Maradjunk annyiban, hogy valamiért tüske van benned és ezért írtad ki ezt a kérdést.

2014. jan. 25. 17:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!