Perelhető-e valamilyen jogcímen a közlekedési vállalat?
A személyszállítási ügyfélszabályzat szerint:
"V.2.1. Jegyvásárlás
...
Járművezetői jegyárusítás
A járművezetőktől vásárolható helyszínen váltott vonaljegy a jegyvásárlási lehetőséget hirdető tájékoztatóval ellátott autóbuszokon, villamosokon és trolibuszokon kerül értékesítésre. A helyszínen váltott vonaljegy ára magasabb, mint az elővételben vásárolté. A járművezetőnél történő jegyvásárláskor a vásárolt jegy(ek) ellenértékét pontosan ki kell számolni, mert a járművezető váltópénzzel nem rendelkezik."
Ha pedig nem tudod megváltani, akkor nincs jegyed. Akinek pedig nincs jegye, attól megtagadják az utazást.
Kedves harmadik. Láttam én már tíz percig várakozó buszt Pesten, mert nem szállt le az illető. Megvárta.
Hogy milyen jogon szállít le? Hát olyan jogon, hogy fizetés nélkül nem veheted igénybe a szolgáltatást.
Ne pattogj kérdező.
Az utazási feltételek nyilvánosak. A buszra felszállással egy ráutaló magatartással történő szerződéskötés történik, amelyben te kijelented, hogy ismered a vállalat szolgáltatásait, a szolgáltatás feltételeit. Amiben le volt írva az is, amit fentebb idéztek. A buszsofőr pénzváltásra nem kötelezhető. Tehát Így Jártál. Mivel nem vettél jegyet, nem teljesítetted az utazási feltételeket (érvényes menetjegy). A sofőr csak azt tette ami a dolga, leszállított.
Elárulok egy nagy titkot: a Nap sem miattad kel fel reggel. Gondolom valahol a te betegesen egoista személyiséged fantáziájában létezik egy olyan világ, ahol ilyenkor a busz miattad kicsit vár. A sofőr elmegy keresni egy pénztárat, hogy pénzt váltson. Mivel a buszt felügyelet nélkül nem hagyhatja, udvariasan mindenkit megkér, hogy erre az időre ugyan szálljon már le a buszról, hogy bezárhassa. Utána pénzt vált neked, jegyet ad neked, és csak 60 másik embernek okoztál egy kis késést, de nem baj, elvégre körülötted forog az egész világ.
Ha leszálltál, semmi gond. Ha púposkodni kezdtél volna, és mondjuk miattad áll 10-20 percig a busz, akkor téged lehetne perelni.
"én meg nem vagyok kötelezhető arra, hogy egy zsák apróval mászkáljak."
Persze erre nem vagy kötelezhető, de arra, hogy szállj le mert nincs jegyed, igen.
Ugyanez a probléma miért nem vetődik fel a kólaautomata esetében és miért nem akarod őket is perelni?
Na, mér irogatja a majom a privátokat....
Ment is a tiltólistára.
"Bocs, de nekem meg milyen jogon szabja meg egy bármilyen vállalta, hogy mennyi apró legyen nálam?"
Nem írja elő senki. Akinek nincs pontos pénze a menetjegyre az vehet a jegypénztárban, ráadásul olcsóbban.
Ezért is drágább a sofőrnél a jegy, hogy az emberek csak végszükség esetén váltsák meg ott a menetjegyüket.
De az eredeti kérdésedre visszatérve: persze, perelhető bárki/bármi bármi miatt. Csak ha ezért próbálnál pereskedni, akkor a bíróság az általam linkelt üzletszabályzatra hivatkozva elutasítaná a keresetet amit a BKK/BKV ellen nyújtanál be. Azért, mert érhetően le van írva milyen feltétel mellett tudsz jegyet venni a sofőrtől, a BKV ezt az üzletszabályzatot a megfelelő nyilvános helyeken elérhetővé teszi, így ők megtettek mindent ami tőlük elvárható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!