A BKV-nál használt, régi "Muki" tehervillamosoknak nincs valami más, "hivatalosabb" neve?
Tudom, hogy múlt század elejiek, és annak idején külön cég/manufaktúra/műhely gyártotta a kocsiszekrényeket és az elektromos rendszereket, de biztos, hogy nem Mukiként ismerték a szerelvényeket a kezdetektől fogva. Valamilyen névvel vagy kóddal hivatkozniuk kellett rájuk, amikor összeszerelve kigördültek a műhelyből. De akárhogy is keresgéltem az interneten, semmilyen típusszámot, típusnevet, műhelyi azonosítót, gyári elnevezést nem találtam, mindenhol csak a "Muki" becenéven, vagy "fedett tehervillamos" és hasonló körülírt módokon ismerik.
Fel tudna világosítani valaki, aki járatos BKV-s körökben, vagy kutatott már Budapest korai tömegközlekedése után? Lehet mondani, hogy úgyis mindenki Mukiként ismeri őket, akiknek számítanak, de nekem több okból is jó lenne, ha tudnám a "hivatalos" nevét, akkor is, ha évtizedek óta senki se használja.
Természetesen a Wikipédiát is olvastam, az egyik oka a kérdésemnek, hogy ott sincs írva. A "motoros fedett teherkocsi" egy, a Mukinál hivatalosabban hangzó dolog, de még mindig inkább körülírás, mint név.
A Wikipédiás vitalapon is erről ment a vita, hogy csak van valami normális típusszáma is, és jobb híján ez a kifejezés került elő a "Muki" helyett, ami akármilyen ismert is, csak becenév.
Persze lehet, hogy csak levéltárazás után kapom meg a választ.
Ne haragudj, de minek kéne nekünk a MUKInál jobb tehervillamos? Az az 1-1 pőrekocsi tologatására, meg a forgóvázak VJSZ-be huzogatására tökéletesek.
Amúgy meg már különlegességnek számítanak a hóseprőkkel együtt, amik szintén hasonló korúak, működnek, nincsenek szörnyű állapotban, mi kéne még? Nekem tetszenek.
Egyébként azthiszem ennél pontosabb választ nem fogok kapni, mint amit az elműlt időszakban találtam.
(Mielőtt valaki említené a Wikipédiát, én írtam bele az itt szereplő dolgokat, nem onnan másoltam ide.)
Gyártók: Roessemann és Kühnemann Rt. (kocsiszekrény tekintetében, alapvetően bányaipari gépeket és vagonokat gyártó cég volt), BSzK Rt. (összeszerelés tekintetében, a rendszereket más akkori villamosokból, a BVVV stb. örökségből szerelték át)
Típusmegjelölés: "70-es típusjelzésű" motoros fedett teherkocsi (de pl. az akkori BHÉV-nek átadott tehervillamosok ottani típusjele "LHs B" lett)
Gyártás éve: 1927
Egyéb nevek: Muki, Hómuki, Hóseprő, Síncsiszoló
BKV tulajdonában: 5 darab (+2 db a szentendrei múzeumban)
Enjoy!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!