Vissza tudnád terelni a buszt az állomásig, ha a sofőr rosszul lenne és megkérne erre?
1. A birkákat szokták terelni
2. ha automata váltós akkor igen, de akkor sem tenném.
3. mentőt kell hívni és/vagy szólni a busz társaság emberének, hogy egy ilyen eset történt és csináljanak valamit.
"Igen és nyilván nem büntetnének meg ha kiderülne."
B kategóriával nincs meg a képzettséged, hogy vezesd, nem is biztos, hogy sok B kategóriás elsőre boldogulna vele forgalomban.
Másrészről, ahhoz, hogy vezesd a jogosítványon és a GKIn túl szükséges hozzá munkaszerződés és meghatalmazás. Ezek hiányát 400 és 300 000 forinttal jutalmazzák ellenőrzéskor, sőt mivel nincs meghatalmazásod így ha feljelentenek, akkor simán a gépjármű illetéktelen eltulajdonításának is minősülhet a dolog.
Ha digitális tachográffal szerelt a busz, az majd rögzíti a kártya nélküli vezetést, amiért a tulajdonost csúnyán megbüntetik, ha kiderül és akkor már halmozódik az előzőekkel - mert gondolom puszira nem fognak a nevükre venni egy 7 jegyű csekket. Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy nem rendelkeznél a gépjárművel való biztonságos közlekedéshez szükséges műszaki ismeretekkel, ez már bizony szándékos közúti veszélyeztetés.
Ha, azonban valaki mégis olyan bátor, hogy kocsikázik vele egy kicsit, akkor számoljon azzal, hogy ha kárt okoz - elég egy elnézett farsöprés... - akkor azt ilyen esetben nem fogja megtéríteni a biztosító, tehát az is rá lesz HTKzva :D Ha pl alacsony padlós a busz és elnéz vele az ember egy padkát, elüti a kaszni jobb elejét, első küszöbbel és ajtóval ( mivel ezek vannak jobb elől ) máris beleszaladt egy 7 jegyű javítási költségbe.
Az előzőben leírtam, én el tudnám vezetni mind a szóló, mind a csuklós buszt (én kamionozok már néhány éve, ez is hasonló méret, nekem/nekünk nem lenne szokatlan), de a fent leírt okokból meg sem próbálnám, mivel D kategóriára még nincs jogosítványom.
Viszont aki ki akarja próbálni annak lehetősége van erre akármelyik BKV nyílt napon. :)
Igen! Nem terelni hanem vezetni.
Tele a jogsim pecséttel, ami kerekeken gurul azt mindet vezethetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!