Hogy kell vonatjegyet kérni? Valaki?!
Sziasztok! Tudom, ez egy nagyon nagyon hülye kérdés, de most utazok először EGYEDÜL vonattal. És Sopronba szeretnék menni. Nem IC-vel csak "sima" vonattal. Budapestről indulok, az még kérdéses, hogy keleti vagy nyugati pályaudvarról.
A kérdésem, azaz, hogyhogy kell jegyet venni? Még előtte lévő nap megszeretném venni a jegyet, hogy aznap már ne kelljen azzal foglalkozni... és ugyebár akkor tudom, hogy hányas vonattal akarok menni. Amikor kérem a jegyet az időpontot is mondjam?
most csak kitalálok valamit, pl: a 14.40-es vonatra, ami Sopronig megy szeretnék egy 90%-os (olyat fogok kérni) jegyet?
Segítsetek légyszíves!
Előre is nagyon köszönöm!!! :))
Ha nem IC-ről van szó, nem kell az időpont. Leülsz a számítógép elé (mondjuk most is ott ülsz, gondolom), beírod, hogy [link] , aztán megkeresed, hogy Sopronba honnan és mikor indulnak vonatok a kiválasztott napon. Onnantól kezdve tudni fogod, hogy a Keletiből vagy a Nyugatiból fogsz-e indulni. Szerintem a Keletiből, de majd eldöntöd, melyik opció a legszimpatikusabb. Ha már úgyis ott van az aznapi menetrend, meg is nézheted, mikor indul olyan vonat, ami neked pont jó.
Aztán szépen elsétálsz valamelyik közelben található vasútállomásra vagy jegyirodába (természetesen tömegközlekedés vagy autó igénybe vétele is engedélyezett), majd a jegypénztárban megmondod, hogy Budapesttől Sopronig kérnél egy 90%-os jegyet X napra. A kedvezményre jogosító igazolványodat (tehát amire jár neked a 90%) vidd magaddal, a pénztáros kérheti. A néni kicsit pötyög, mondja az árat, te kifizeted, megkapod a jegyet, aztán elolvasod, hogy minden rendben van-e. Nézd meg, hogy tényleg aznapra szól-e, mint szeretnéd, jó-e a viszonylat meg ilyenek. Ha egyszerű gyorsvonatról van szó, a kutyát sem fogja érdekelni, hogy a reggeli vagy a délutáni vonatra szállsz-e fel vele. Ja, és ha szeretnél vissza is jönni Sopronból, érdemes elgondolkodni azon, hogy menettérti jegyet válts. Nem nagyobb művészet az sem, de akkor már Sopronban nem kell újra jegyet venned.
Jó napot kívánok, Budapestről szeretnék Sopronba egy 90%-os jegyet, xxx napra, de egésznapra ha lehet.
(Ha nem, akkor) ...90%-os jegyet, a 14:40-es vonatra.
Ha InterCity-znél mégis:
...90%-os jegyet a 14:40-es "Xyz" InterCity vonatra.
Semmi különbség, csak az, hogy akkor a jegyár mellé még ki kell fizetned, egy nem túl drága pótjegyet, esetenként még egy szintén nem túl drága helyjegyet is. Ezutóbbiakat a pénztáros automatikusan adja, vagy szól. Ha nem, akkor kérjél.
Paraszt bácsi kimegy az állomásra, majd igy szól a pénztárnál:
- Kérek egy jegyet!
- Hová????
- Ide a markomba!!!
- Jó jó ,de hová utazik????
- Hová hová,lakodalomba!!!!!
- A pénztáros már dühös:
- Jó jó de hol lesz a lakodalom???????
Erre a bácsika,megvakarja a fejét, majd igy szól...
- Hát ha jó idő lesz az udvaron,ha rossz akkó a lakásban!!!
Hello.
Előtte nézd ki a mávstart honlapján, honnan indul pontosan, hogy el tudd mondani. Nézek neked egy példát. Én is sokat utaztam már vonattal, így már kívülről fújom a vasutas szakszöveget. :D
"Szeretnék kérni egy jegyet Budapest Kelenföldi PU-ról és Sopronig és 1 db helyjegyet a 2013. január __-án Budapest Kelenföldi pályaudvarról 6:24-kor induló BOROSTYÁN InterCity-re Sopronig 2.osztály."
Ha kérsz kedvezményt, a pénztáros(nő) meg fogja kérdezni, hogy mire lesz a kedvezmény? (vaksági tagsági stb).
Gonodlom vissza is akarsz jönni, ezért érdemes már odafelé RETÚR jegyet venni, ez az utazás megkezdésétől 1 hónapig érvényes (a visszaútra).
Hello, 6-os vagyok újra.
Most bemásolom még 1X:
"Gondolom vissza is akarsz jönni, ezért érdemes már odafelé RETÚR jegyet venni, ez az utazás megkezdésétől 1 hónapig érvényes (a visszaútra)."
Legalábbis 2 éve még 1 hónapig volt érvényes a retúr (vasutas szakszóval: menettérti) jegy, azóta nem tudom változott-e, de nem hiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!