Mikor szűnt meg a Magyar vasúton a negyedosztály?
Figyelt kérdés
Egyébként milyen volt a harmadosztály és a negyedosztály?
Hallottam ,hogy a 1860-as és 1870-es években volt.
Valaki tudna bővebb információt , képeket küldeni?
2012. dec. 31. 17:45
1/9 anonim válasza:
Negyedosztályú kocsikról nem tudok.
De harmadosztályúak még az 50-es években is voltak. Ezek fapadosak voltak, egy ülésen 5-6 ember fért el. Arra már nem emlékszem, hogy mikor szüntették meg ezeket.
Bár nem kérdezted, de egy érdekességről írok.
Még 1960-ban is volt sebesvonat Békéscsaba- Pécs között.
A vonatot diesel mozdony vitte.(Másutt még gőzösök jártak)
Télen minden kocsiban volt egy vaskályha, és azzal fűtöttek a kocsikban.
2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
Várom a válaszokat még!
2012. dec. 31. 18:39
3/9 anonim válasza:
Sajnos én sem tudom a választ, de a Közlekedési Múzeumban és a Vasúttörténeti Parkban is láttam olyan személykocsit, amelyiken IIII. jelzés (sic!) látható.
4/9 anonim válasza:
Ne csak várd, keresd is. Keresem én is, de nem vagyok vasúttörténeti szakember.
5/9 anonim válasza:
A harmadosztály 1956-ban a Nemzetközi Vasúti Szövetség (UIC) határozata alapján szűnt meg szerte a világban. Néhány helyen még most is van 3. és 4. osztály, pl. a Transzszibéria expresszen, meg Kínában. A negyedosztály tudtommal a poggyászkocsival egyezett meg (ezért D a poggyászkocsi jele a mai napig), vagyis nem volt ülés, az emberek által benne. Hogy mikor szűnt meg, arra nem találtam infót.
6/9 anonim válasza:
Nem szűnt az meg!
Csak most azt hívják első osztálynak.
Az 5.osztály pedig most a 2.osztály néven van nevezve.
7/9 anonim válasza:
amióta tehervagonban nem lehet utazni!
8/9 anonim válasza:
Hát én a múzeumban IIII. jelzéssel nem tehervagonokat láttam, hanem fülkés személykocsikat.
9/9 fudrajzgep válasza:
Nem tudom, aktuális-e még a kérdés: a válasz 1881. február 1. (forrás: Frisnyák Zsuzsa: A magyarországi közlekedés krónikája 1750-2000)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!