Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » SOS segítség! Beidézett a...

SOS segítség! Beidézett a BKV, pedig 30 napon belül befizettem a 16ezret. Ilyenkor mi a teendő?

Figyelt kérdés
A történet röviden: hónapokkal ezelőtt egy hivatalos (!) BKV jegy- és bérletárusító helyen vásároltam egy havi diákbérletet. A bérletet kitöltetlen dátummal kaptam meg! Mivel ezelőtt soha nem láttam BVK bérletet (vidéki voltam akkor), ezért egyáltalán nem foglalkoztam vele, azt hittem, hogy az én kötelességem kitölteni, akárcsak a távolsági bérleten a viszonylatot. Mivel a bérletet akkor mégsem kellett felhasználnom, ezért úgy gondoltam, hogy elteszem szeptemberre (felvettek egy pesti iskolába, ezért tudtam, hogy később is szükségem lesz a bérletre). Így is történt minden, augusztus közepén felköltöztem, és elő is került a hónapokkal ezelőtt vásárolt, eredetileg dátum nélkül kiadott bérlet. Kitöltöttem: dátum, diákigazolvány-szám, minden megvolt. A legtöbbször metrón utaztam, ahol ugye (szinte) mindenhol áll 2-3 ellenőr, akik nézik a bérlet érvényességét. A másfél hét alatt, amíg használtam ezt a bérletet, egyetlen egyszer állított meg az ellenőr, hogy valami nem stimmel. Odavitte a megállóban található jegypénztárhoz, ahol azt mondta a pénztáros hölgy, hogy a bérletem ÉRVÉNYES! Ennek ellenére szeptember elején megbüntettek. Annyiban tartottam jogosnak a kötekedést, hogy a tollam nem fogott, és többször is át kellett írnom a dátumot, hogy valóban olvashatóak legyen a számok (a toll hibáját több "firkanyom" is bizonyítja a bérlet hátulján). De mindennek ellenére bizonyítottan érvényes volt! Szeptember végén befizettem a büntetést, ennek ellenére ma jött a levél, hogy beidéztek. Mire számítsak? A bérlet érvényes volt, de így is befizettem a büntetést. Mit akarnak még tőlem?
2012. okt. 31. 13:22
1 2 3
 21/21 10 deka farhát ***** válasza:

"... ezt egy ilyen téren tudatlan, naiv vidéki fiatalnak, aki életében nem látott még semmilyen BKV bérletet honnan kellene tudni?"

Utazási feltételek, díjszabás, satöbbi. A jogrend szerint ezeket el kellene olvasni, értelmezni és tudomásul venni. Azután a jegyváltással (bérletvásárlással) és a járműre történő felszállással elfogadod és önmagadra nézve kötelező érvényűnek tartod a fenti dokumentumok tartalmát.

Természetesen vitatkozhatunk azon, hogy ez mennyire életszerű magatartás (mint ahogy pl. egy új játékszoftvernél sem olvassuk el az EULA-t, csak kipipáljuk és nyomjuk a tovább gombot), de a bíróságon ezeket veszik alapul.

2013. nov. 12. 13:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!