Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Hogyan vegyek szabályosan...

Hogyan vegyek szabályosan bérletet?

Figyelt kérdés
Adott xy település-kecskemét-budapest. Én xy-on lakom, Budapesten tanulok, de nyáron Kecskeméten dolgozom. Szeretnék venni távolsági buszbérletet xy és Kecskemét között (és hozzá az igazolólapot), de az ügyintéző szerint ez nem lehetséges, csakis xy és Bp. között. Kecskemétig a bérlet 2000Ft, naponta jeggyel utazva ez 8000Ft egy hónapra. Ha azt mondom, hogy én Kecskemétig járok busszal és onnan vonattal, akkor erre milyen papírt és honnan kell kérnem? Mert így meg tudnám oldani, hogy csak az xy-Kecskemét közötti autóbusz bérletet veszem meg, utána a vonatosat nem és mégis szabályos vagyok. Lehet kicsit bonyolult, de aki tudja mit kell tennem az kérem segítsen némi információval! Köszi :)

2012. jún. 26. 15:28
 1/8 anonim ***** válasza:

A volánnál nem tudom...

A MÁV-nál ezt egyszerű megcsinálni, ahogyan írtad is: azt mondod, hogy ettől az állomástól gyalog/busszal/autóval/dehoppanálással utazok tovább. Ki kell tölteni egy kérvényt adnak kis könyvecskét és boldogan veszel bérletet.

Ugyanez volánnál?? Vonat nincs xy településen, hogy azzal járj át?

2012. jún. 26. 15:43
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Diákod van. XY-ból veszel bérletet Kecskemétre, ha jön a kaller megmondod hogy onnan vonattal mész tovább Pestre, problem solved. A vonatos bérletet nem kérheti el.
2012. jún. 26. 15:50
 3/8 A kérdező kommentje:

1. válaszoló: Nem, nincs vonat. Illetve van, csak elég messze van az állomás és ritkán is jár.

2. válaszoló: Nem ilyen egyszerű, az érvényes diák mellé kell egy kis igazolólap is, amit a bérletpénztárban adnak ki. Csak ezzel együtt érvényes a bérlet, enélkül büntetnek. De az igazolólapot csak az iskola és lakóhely között hajlandók adni. Bérletet azt tudok venni gond nélkül, de ha az azon szereplő adatok és az igazolólapon szereplő adatok nem stimmelnek, akkor szintén bünti. Ez tapasztalat, ugyanis ismerősömet letegezte az ellenőr, pedig csak 5km különbség volt a kettő között.

2012. jún. 26. 17:32
 4/8 A kérdező kommentje:
Majd bepróbálkozom a Mávnál, ha ők adnak ilyen kis papírt, akkor erre hivatkozva csak elhiszik már a volánnál is.
2012. jún. 26. 17:33
 5/8 anonim ***** válasza:

Valami nekem nem stimmel!

Azt írod a bérlet Kecskemétig 2000 Ft, viszont a legolcsóbb (5 km-es) diákbérlet a volánnál 2970 ft.

Azt is írod, hogy naponta jeggyel utazva ez 8000 Ft, amit ha elosztok 40-nel (20 munkanapx2 utazás), akkor 200 Ft-ra jön ki egy út. A 20 km-es diákjegy 185 Ft! De ha 20 km-ről lenne szó akkor a diákbérlet 7090 Ft, nem 2000!

Semmivel sem jársz rosszabbul, ha 50%-os jegyet veszel és nem bérletet!

Na most akkor honnan-hová utazol? De csakis az igazat!

:D

2012. jún. 26. 18:02
 6/8 A kérdező kommentje:

25km-re az 50%-os diákjegy 235Ft (50%). Ez 20 munkanapra (napi 2x) számolva 9400 (még kevesebbet is írtam, igaz van, hogy nem egész héten megyek).

25km-re a 90%-os bérletjegy ára 1780Ft (nem emlékeztem pontosan, ezért írtam 2000-t). Nappali tagozaton tanuló diákoknak 90%-os jár, bérletből szerintem nincs is 50%-os.

Problem? :D

2012. jún. 26. 18:20
 7/8 anonim ***** válasza:

"Problem" az neked van!

A kiemelt, 90 %-os kedvezményű havi, félhavi és 30 napos bérlet használatára jogosult:

•a) az oktatási intézmények nappali és esti tagozatos tanulói, hallgatói, ha érvényes diákigazolvánnyal rendelkeznek, a lakóhelyük (tartózkodási helyük) és az oktatási intézmény helye között,

Kénytelen leszel a félárú jegyet megvenni!

:D

2012. jún. 26. 22:32
 8/8 A kérdező kommentje:

Meg van oldva a dolog :)

Bementem a Mávhoz, hogy adjanak egy igazolást, miszerint a lakóhelyemtől kombinált utazással szeretnék eljutni az oktatási intézményemig. Kecskemétig busszal, onnan vonattal. Adtak is, mégpedig ingyen. Nem kérdeztek semmit, kitöltötte az ügyintéző a papírt és kész. Ezzel az igazolással átmentem a Kunság volánhoz, akik így már adtak igazolást a lakóhelyem és Kecskemét közötti távra(Ugyanaz az ügyintéző, aki tegnap elzavart). Innentől kezdve nyugodtan vehetek buszbérletet, ha kötekedik az ellenőr, akkor mutatom a Mávos igazolást is, miszerint Kecskeméttől vonattal megyek tovább, ezért csak Kecskemétig szól a bérletem. Természetesen a vonatbérletet már nem veszem meg, de azt a Volános ellenőr nem is kérheti rajtam számon. Teljesen szabályos vagyok és mégsem 9400-at fizetek utazásra, hanem 1800-at :)

2012. jún. 27. 15:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!