Hogyan vehetek diákbérletet?
Valamennyi időre beköltöznék ismerősömékhez a nyáron szegedre, de attól ugyan úgy rendszeresen be kell járnom suliba, ami Makón van. Az állandó lakhelyem egy másik település. Vehetek e diákbérletet? Érvényes diákigazolványom van.
Ideiglenes lakcímet nem szeretnék, mert lehet , hogy csak 20 napról van szó lehet hogy másfél hónap.
Egy jegy oda-vissza: 580
Egy havi diákbérlet: 2850
vagy ezt hogy lehetne megoldani?
Mert ha tényleg csak pár napról van szó akkor minek??
Nem tudom, hogy akkor az eredetit bevonják e? Ha igen, akkor azt megint megcsináltatni. Meg az ott lakókat sem szeretném ezzel "feltartani" , mert lehet kell az ö aláírásuk is.
Vagy hogy működik ez?
Fogsz egy lakcímbejelentő lapot, értelemszerűen kitöltöd. Valóban alá kell íratni velük, de ez mondjuk két másodperc (vagy hát kinek milyen hosszú a neve). Bemész az okmányirodába, és odaadod a lakcímkártyád és ezt a lapot. Lehet, hogy személyi vagy ilyesmi is kell, de az nyilván van nálad.
A lakcímkártyád elveszik és megsemmisítik, helyette pedig kapsz egy másikat, mi ugyanolyan, csak a lakóhely alatt (ami marad a régi) lesz még egy sor: a tartózkodási hely. Ez az ideiglenes lakcímed, ami nem örökké érvényes, hanem csak 5 évig. De persze ha akarod, akkor két hónap múlva ugyanígy lemondhatod, ahhoz már aláírás sem kell. Nekem spec. olyan lakcímkártyám van, amin rajta van a lejárt ideiglenes címem (a régi kollégiumom címe), senkit nem zavar, maga a kártya attól még érvényes.
Szerintem te értelmezed rosszul.
"2. 50 %-os menetjegy kedvezményre jogosult...
b) az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező nappali és esti tagozatos diák, bármely utazási viszonylatban,
c) levelező tagozatos diák a lakóhelyéről (tartózkodási helyéről) iskolába járásra történő utazásra, a lakóhelye (tartózkodási helye) és a képzés helye között a diákigazolvány alapján"
"A kiemelt, 90 %-os kedvezményű havi, félhavi és 30 napos bérlet használatára jogosult:
a) az oktatási intézmények nappali és esti tagozatos tanulói, hallgatói, ha érvényes diákigazolvánnyal rendelkeznek, a lakóhelyük (tartózkodási helyük) és az oktatási intézmény helye között,"
forrás: [link]
Magyarán: ha nappali tagozatos vagy, akkor jár neked az 50%-os kedvezmény a jegyre bárhova, és 90%-os kedvezmény a bérletre a lakóhely és az iskola között.
Ha levelező tagozatos vagy, akkor 50%-os kedvezmény jár a jegyre a lakóhelyed és az iskola között, bérletre viszont egyáltalán nem kapsz kedvezményt.
Szerintem te a jegyet keverted a bérlettel véletlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!