Csaknem 2 éves MÁV-START büntetés. Ti mit tennétek?
Szögezzük le előre, hogy a követelés teljesen jogtalan.
2010. (igen, ez nem elírás, 2010, tehát a tavalyi évben) februárban volt egy kis probléma az egyik jegyvizsgáló tájékozottságával, és csak azért is megbüntetett. Engem nem izgatott, átadtam a személyimet is, aláhúztam, hogy "nem értek egyet", aláírtam, és viszlát.
Teltek a hónapok, és 2010. decemberben kaptam egy levelet, hogy 16555 forint tartozásom van, legyek szíves a keltezéstől számított 30 napon belül befizetni. A levelet eleve december elsején keltezték (csupán 9 és fél hónappal az eset után), de csak a hónap közepén adták fel, olyan pofátlanságokat is követeltek volna rajtam, mint kezelési költség, meg postaköltség. Szóval már akkor is felháborító lenne, ha maga a főkövetelés jogos lenne, de így ugye még inkább az volt. Írtam is nekik egy "kedves" kis levelet, aztán pár hónap múlva jött a válasz, hogy persze, igazam van, nem kell fizetni.
Most, kereket egy évre rá megint küldtek egy levelet, hogy még mindig nem fizettem be a tartozásomat, szóval most már aztán tényleg, vagy bíróságra viszik (megjegyzem, 1 éve is ugyanezzel fenyegetőztek). Ezúttal is december 1. a keltezés, de immár csak 23-án voltak képesek postára adni, és még mindig úgy gondolják, hogy 30 napon belül be kellene fizetnem.
Nem különösebben izgat a dolog, komolyan, egész jól szórakozok rajtuk, nagyon vicces banda. Arra lennék kíváncsi, ti mit tennétek? Írnátok nekik megint (amivel szerintem hülyét csinálnék magamból), vagy hagynátok, hadd vigyék bíróságra? Egyáltalán komolyan gondolják ezt, mert szerintem egy vicc, hogy még mindig nem vitték?
Kezdjük ott, hogy ha megbüntettek akkor miért nem fizetted be? Ha úgy érezted, hogy jogtalan volt a büntetés az ügyfélszolgálatnál lehetett volna panaszt tenni. Az után, hogy magasról lesz*rtad a büntetést ne csodálkozz, hogy majd 17000 F-ra nőtt.
Am ha bíróságra viszik ne sok jóra számíts.
Én a 4. vagyok, aki ugyan nem azonos az 5.-kel, mégis egyetértek vele... Miért vártad meg amíg ennyire megnőtt a bűntetés?
Ha jogtalannak érezted panaszt tehettél volna, mégsem tettél. Csak most fel vagy háborodva, hogy követelik rajtad a pénzt vagy jogosan vagy jogtalanul...
Igazatok van, így nem egészen világos a történet, leírom, mi volt.
2010. február végén utaztam haza a Budapest Bérletemmel. A bérlet már le volt járva, de mivel az akkori BKV sztrájk miatt 3 nappal meg lett hosszabbítva, tulajdonképpen még érvényes volt. Ez okozott problémát a jegyvizsgálónak, aki csak azért sem hitte el, hogy ez a bérlet abba az intervallumba esik, amikor még a 3 napos kompenzáció érvényes. Ezért kiállította az utasleadási lapot, amire külön kérésemre felírta, hogy "x-től y-ig érvényes Budapest Bérlettel" rendelkezem. Aláhúztam szépen a "nem értek egyet szöveget", innentől ismeritek a történetet.
A problémám pontosan az, hogy ezekből az adatokból elég lazán ki kellett volna találniuk, hogy miért nem értek egyet a büntetéssel, és a címemre legfeljebb egy elnézést kérő levelet küldhettek volna. De nem, 9 és fél hónap után jönnek a hülyeségükkel. Arra még válaszoltam is, ami után jött egy válaszlevél, de ezt már fentebb leírtam.
Az 5. válaszolónak a MÁV-tól:
"Kezdjük ott, hogy ha megbüntettek akkor miért nem fizetted be?"
Azért, mert nem fizetek be jogtalan dolgokat.
"Ha úgy érezted, hogy jogtalan volt a büntetés az ügyfélszolgálatnál lehetett volna panaszt tenni."
Ez nem csak egy érzés volt, de fentebb részleteztem is, miért nem tettem panaszt.
"ne csodálkozz, hogy majd 17000 F-ra nőtt."
Nem ezen csodálkozom, félreértettél. Azon csodálkozom, hogy ennyi hülye dolgozik a vasútnál.
"Am ha bíróságra viszik ne sok jóra számíts."
A bíróságon sem tudják majd bizonyítani, hogy nekik van igazuk. Ez az egyik. A másik, hogy most veszem észre, hogy letelt az 1 éves elévülés. Szóval most már fejre is fordulhatnak, ezt akkor sem hajthatnák be, ha igazuk lenne.
A 6. válaszolónak:
"Csak most fel vagy háborodva, hogy követelik rajtad a pénzt vagy jogosan vagy jogtalanul..."
Persze, hogy fel vagyok... De fentebb már részleteztem, pontosan miért is.
Egyébként köszönöm az eddigi válaszokat!
Az a probléma hogy az 1 év minden figyelmeztető levelüknél újraindul. Amikor megbűntettek neked kellett volna tenni valamit pl ügyfélszolgálatra bemenned és panaszt tenni nem ülni a babérokon. Ez a helyzet így bíróságon is megállja nekik a helyét és be is fogják hajtani.
Amúgy meg nem hülyék dolgoznak szimplán csak nem gondokatolvasók. Te leszartad az egészet nem foglalkoztál a dologgal most sem nekik küldesz levelet ha ügy gobdolod igazad van hanem ide írsz... Ott 100 ezer ilyen ügyet kezelnek az elmult 2-3 evnol senki nem fog veled személyesen foglalkozni ha még arra sem vagy hajlandó hogy a saját igazad kijárd magadnak..... Írj nekik levelet amiben mindent leírsz iktatószámmal és kérd a törlést...
Nekem az a problémám, hogy milyen alapon csinálnak nekem plusz munkát. Írjak ilyen meg olyan levelet, írjam le az eset részleteit, stb... Nem is az a bajom, hogy ez nehéz. Ez inkább elvi probléma. Azért vegyék már észre, hogy ők a szolgáltató, én meg az ügyfelük. Minden adat ott volt az utasleadási lapon, egyértelműen nem én tévedtem. Kérdem én, minek állítják ki az utasleadási lapot, ha senki nem is foglalkozik vele, mi van ráírva.
De ahogy olvashatod is, én még ezeknek az ellenére is írtam nekik tavaly ilyenkor, mikor az első felszólítás jött. Ment az utasleadási lap másolata, bérlet másolata, minden. Meg is írták, hogy igazam van. Erre megint írnak? Ez már tényleg valami problémát sugall az ügykezelés menetében.
Abszolút nem állná meg ez a helyét a bíróságon. Rohadtul nem tudnák behajtani. Érdekes módon csaknem 2 év alatt nem vitték bíróságra, mert valószínűleg tudják, hogy nem mennének vele semmire. Inkább bepróbálkoznak még egy felszólítással, meg fenyegetőzéssel, hátha valaki összefossa magát, és fizet.
Amúgy igen, minden figyelmeztető levéllel újraindul az egy év. Csakhogy ezt a levelet több mint egy évvel az előző után kaptam meg, így már megvolt az elévülés. (Arról ne is beszéljünk, hogy a postás csak úgy bedobta a ládába, így soha nem is fogják tudni bebizonyítani, hogy küldtek második levelet.)
A bérlet azért lett meghosszabbítva, mert a BKV-sok sztrájkoltak, és nem jártak a buszok/villamosok. Közben a MÁV-Start vonatai a megszokott rend szerint közlekedtek, sőt, még mentesítővonatokat is indítottak Keleti - Kelenföld, és Nyugati - Óbuda viszonylatokban, meg a gyorsvonatok is megálltak Budapesten belül mindenütt.
Ezek után egyértelmű, hogy a BKV meghosszabbította a bérletek érvényességét, de a MÁV-Start ezt miért tette volna? Ők a kimaradó időben is megfelelő minőségű (sőt, az elvárhatónál nagyobb mértékű) szolgáltatást nyújtottak. Volt valami hivatalos közlemény, hogy a MÁV-Start is elfogadja 3 nappal tovább a bérleteket?
Ha igen, írjál nekik levelet. De az nem segít, ha leb*szod őket, inkább nyugodt, normális hangvételű levelet írjál nekik, amiben megköszönöd, hogy a sztrájk alatt is jártak a vonatok, és megírod, hogy milyen alapon utaztál a lejárt bérlettel (konkért közleményekre hivatkozzál)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!