A BKV-s szervízjárművek mióta használnak megkülönböztető jelzést és szirénát?
Kb a 2000-2001-es évektől, ekkor változtatták meg a jogszabályt hogy ne csak a mentési és rendvédelmi szervek használhassák a megkülönböztető jelzést.
Innentől elméletben bárki használhatja aki megfelel a törvényi előírásoknak és engedélyt kap rá.
Gyakorlatban a BKV és Máv szervizesek,villany-víz-gáz-telefon közmű szolgáltatók járművei használják a megkülönböztető jelzéseket a rend és mentési szerveken kívül.
Én is a 2000-es évek elejéről emlékszem.
De jól is van ez így, nem állhat a BKV órákig mert a felsővezetékszerelő áll a dugóban.
Pont ma volt, hogy a Lehel útnál beelőztek minket szirénázva a felsősök, mire a villamos az Erzséber kirné aluljáróhoz ért, már pakoltak össze: megjavították a felsővezeték hibáját.
Az odavezényelt buszok meg utasok nélkül távoztak.
Ez elég érdekes, mert az ide vonatkozó, jelenleg is hatályos jogszabályból én nem tudom kiolvasni, hogy a BKV akármilyen jogcímen is kaphatna megkülönböztető jelzés (hang + fény) használatára engedélyt.
"12/2007. (III. 13.) IRM rendelet
a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól"
4. § (1) Megkülönböztető jelzést adó készülék felszereléséhez szükséges hatósági engedély
b) a közművek által okozott súlyos veszélyhelyzet azonnali elhárítását végző szervek,
A BKV közszolgáltató. Ennyi.
A MÁV is közszolgáltató, vannak szirénás járművei.
Egész pontosan a legfrissebb jogszabályban azt olvastam hogy közmű-közcélú szolgáltató cégek és kiemelten közhasznú szervezetek/egyesületek gépjárművei!
Pl: ezen a jogon használják a magán mentőszolgálatok is ugyanis ők nem hivatásos mentőszolgálati gépjárművet használnak hanem közhasznú alapítvány tulajdonát képző gépjárműveket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!