Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mi történik, ha a metró leáll...

Mi történik, ha a metró leáll vagy kigyullad az alagútban? Hogy lehet kijönni?

Figyelt kérdés
Pár napja történt, hogy a Gyöngyösi út és Újpest Városkapu között először csak lassan ment, majd percekre megállt a metró, amin utaztam. Néma a csend lett, a motorja is leállt. Aztán pár perc múlva bemondta a vezető, hogy mindjárt megyünk. El is indultunk, de megint leálltunk pár méter múlva. Vártunk pár percet megint, aztán lépésben bementünk a megállóba, ahol leszálltam. Lehet, hogy itt nem volt semmi balhé, de szöget ütött a fejemben, hogy mi lenne, ha lenne. Valahogy már nem bízok ezekben a 30-35 éves szovjet roncsszerelvényekben.
2011. máj. 7. 11:31
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Ausztriában pl. külön felhívják rá a figyelmet, hogy a vonatokon a vészféket az alagútban meghúzni tilos, a metrón meg eleve nincs is vészfék, csak vészjelző.
2011. máj. 8. 14:56
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha csak simán megállna a vonat (tekintsünk el a tűztől, vagy mondjuk azt hgoy nem tudna továbbmenni), akkor is ki tudsz jutni:

A vezérkocsiknál, és minden kocsinál is, talán a 3-as vagy 4-es ajtónál van egy kis létra amin le tudsz mászni a szerelvényből a sínek szintjére.

Ilyenkor elvben a metróvezető kioldja az összes ajtót, amit vagy kézzel ki tudsz feszíteni, vagy talán az ajtók mellett található kis kilinccsel automatikusan kinyílik (ebben nem vagyok biztos).

Szóval ajtó nyitva, kis lépcsőn lemászol a sínek szintjéig. Előtte a vezető (vagy az irányítás ezt sem tudom pontosan) nyom egy "peronvész" nevű gombot ami lekapcsolja a harmadik sínről a táp. ellátást. Innentől kezdve nyugodtan sétálgathatsz a sínek mellett, semmi bajod sem lesz.

ILyen két állomás között megállt a vonat és kigyulladt szitut egyébként elvben a tűzoltók és a BKV-sok minden évben gyakorolják.

Akit egyébként érdekelne bővebben a metrótűz, annak figyelmébe ajánlanék egy nagyon jó kis szakdolit:

[link]

2011. máj. 8. 19:27
 13/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez volt a leghasznosabb. Megnyugtató, hogy van erre is eljárás, de azért nem szeretném kipróbálni.
2011. máj. 8. 21:25
 14/14 anonim válasza:
Bár régi a kérdés, de a #10-est kiegészíteném. Nem csak az a baj, hogy hogyan szállsz ki a kocsiból, mert ha ez sikerül akkor szurkolok, hogy fel tudj mászni a 1,1 méter magasságban lévő peronra a sínek közül. Ráadásul ott van a peron alatt a harmadik sín is. :) Sok sikert minden próbálkozónak.
2017. okt. 10. 21:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!