Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Miért mondja a MÁV pénztáros...

Miért mondja a MÁV pénztáros hogy csaló vagyok, mikor BKSZ jegyet veszek Fehérvárig, de onnan még tovább utazok egy másik jeggyel?

Figyelt kérdés
Mivel Fehérváron túlra utazom, ezért mindig úgy kérek jegyet, hogy Fehérvárig BKSZ, majd Fehérvártól kérek még egy jegyet Szfvár-Repülőtérig. Ekkor azzal jönnek, hogy addig nem érvényes a BKSZ, mire én mondom, hogy ezzel tisztában vagyok, ezért kérem külön külön a jegyet. Ma viszont egyenesen lecsalózott a jegypénztáros, kioktatott, fejemhez vágta hogy 10 forintért eladom a becsületemet meg hasonló, kiadta a BKSZ-es jegyet, de a másikat nem. Átálltam másik pénztárhoz, ott kiadták. De volt már arra is példa, hogy Budatétény-Szfvár-Repülőtér jegyet kértem, ami ugye nem BKSZ, hanem sima egyszerű jegy, megkérdezte hogy addig van-e jegyem, mondtam van bérletem, és egyből rávágta hogy nem adhat BKSZ, és nem adta ki a jegyet. Nem veszem nagyon a lelkemre ezeket a kötekedéseket, csak picit idegesít már. Most akkor kinek van igaza?
2011. márc. 25. 10:55
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Ahoj!

Ezek igazából kötekedések egyrészt, mert tényleg a BKSZ zónán kívül nem vehetsz kiegészítő jegyet BKSz bérlethez. Másrészről nekik minden eladott jegy után jutalékuk van, így érdekük, hogy minél drágább jegyet adhassanak el neked.

Kb ebből a kettőből kell összerakni a viselkedésük okait. Amúgy pedig egyszerűbb, hogyha a BKSZ határmegállótól kérsz egy jegyet, odaáig meg úgyis van bérleted azt le van sajnálva :) Én ezt csinálom és nem háborog rajta senki. (Pl. Szolnoki vonalon Rákoshegytől, Ferihegytől kérek jegyet, Lajosmizsein Pestszentimrétől stb.)

2011. márc. 25. 11:04
 2/13 anonim ***** válasza:

Ez egy kicsit más, de hasonló eset. Én nem tudom mi az a BKSZ. Időnként szoktam Pécs és Budapest között utazni. Közalkalmazotti kedvezményem van, amire a jegypénztárnál szoktak pecsételni. Egy rubrika egy oda és egy visszaútra érvényes.

A Kelenföldi pályaudvaron viszont csak akkor hajlandóak a visszaútra pecsételni, hogy ha bemutatom a pénztárban azt a már használt jegyet, amivel jöttem. Különben új rubrikába pecsételnek, nem számít hogy a pecséten rajta van dátummal, hogy honnan utaztam. Pl volt már, hogy előző este jöttem és másnap délelőtt már utaztam is volna vissza, mert elintéztem a dolgomat, amiért jöttem. Csakhogy a jegyemet időközben kiraktam a zsebemből. A pénztárnál nem voltak hajlandóak elhinni, hogy pár óra alatt nem tettem meg újra az oda vissza, majd 500km-es utat. Időbe lehet hogy nem is lehetne összehozni. Így egy kedvezményem elveszett emiatt.

De olyan is volt már, hogy 3 hónapig nem utaztam és az akkori jegyemet követelték rajtam. Azóta hónapokra visszamenőleg cipelhetem magammal az összes használt jegyemet. Vicces. Még jó, hogy nem kell sehol leadnom elszámolás céljából.

Egyébként máshol nem szórakoznak ezzel, csak Kelenföldön szopatják így a jó népet.

2011. márc. 25. 12:54
 3/13 anonim ***** válasza:
87%

" Most akkor kinek van igaza?"

A pénztárosnak.

Székesfehérvárig vehetsz BKSZ kiegészítőt. Ő sem hü.lye, nem nehéz kitalálnia miért veszed külön.

És egy vonaton két jeggyel utazni szabálytalanság.

Semmi jutalék nincs ebben, neki megvan a jutaléka akkor is ha külön adja. Inkább csak félti a pics.áját jogosan, mert ha egy főellenőr elkap, akkor te nem fogod azt mondani, hogy kéremszépen, én tudtam, hogy csalok, hanem azt mondod: a pénztáros adta így. És mivel az utasnak a vasutassal szemben mindig igaza van, őt megrovásban részesítik, és pénzt vonnak le az amúgy is magas álomfizetéséből.

Szinte minden forgalmasabb helyen dolgozó pénztárosnak volt már ilyen esete, ezért is veszik szigorúan ezeket az eseteket.

Csalsz, fogd fel, és ne bántsd azt, aki be szeretné veled tartatni a szabályt. (Amúgy ugyan bunkó dolog a pénztáros részéről ez a lélek eladásos megjegyzés mert egy szolgáltató cég alkalmazottja, de én mint civi, azért megjegyzem, 1 (egyetlen) megálló miatt ezzel szaroskodni, tényleg zsid.ó dolog. De ez csak a saját véleményem így a végére.)

2011. márc. 25. 14:30
 4/13 anonim ***** válasza:

"A Kelenföldi pályaudvaron viszont csak akkor hajlandóak a visszaútra pecsételni, hogy ha bemutatom a pénztárban azt a már használt jegyet, amivel jöttem. Különben új rubrikába pecsételnek, nem számít hogy a pecséten rajta van dátummal, hogy honnan utaztam"

Neked is csak azt tudom mondani, hogy a kelenföldiek csinálják helyesen. Aki nem nézi meg az odaúti jegyet az szabálytalanul dolgozik.

Sőt, még a kelenföldi sem 100%-os, ugyanis a 2 rubrika pecséttelés csak akkor működhetne, ha menettérit jegyet veszel, és nem két egyútit oda-és visszaútra.

Tehát ha megenegeded, csak így röviden: Örülj, amíg egyáltalán így lepecsételik, mert a szabályos két külön egyúti menetjegynél két külön rubrika elfogyasztása lenne.

2011. márc. 25. 14:32
 5/13 A kérdező kommentje:

Nem az egy megállónyi 80 Ft-os jegyről van szó, hanem arról, hogy Budatétényig tulajdonképpen van bérletem, amit ki szeretnék használni mikor utazok, sztem ez egyáltalán nem "zsidóság". Szerintem leginkább az a szabálytalanság, hogyha kérek egy szimpla egyszerű jegyet, és ő nem adja ki.

"Egy vonaton két jeggyel utazás": át szoktam szállni Fehérváron, de ha mégse, akkor is mondhatom hogy leszálltam, mert addig szólt a jegyem, és fellszáltam, mert van egy másik, nyílván a kalauz nem fogja figyelni hogy most tényleg le- és fellszálltam.

2011. márc. 25. 14:49
 6/13 A kérdező kommentje:
Mellesleg a kalauz is elfogadta mindig így, és még furcsállta is hogy mit cirkuszolnak emiatt, mivel megkérdeztem tőle hogy mi a helyzet ezzel az egésszel...
2011. márc. 25. 14:54
 7/13 anonim ***** válasza:
87%

"de ha mégse, akkor is mondhatom hogy leszálltam, mert addig szólt a jegyem, és fellszáltam, mert van egy másik,"

Igen csak azonos vonatszámon folytatod az utazásod, és így meg is bukott az egész.

Ha átszállsz, akkor még elmegy, még megmagyarázható a helyzet.

Amúgy értsd meg, tessék felfogni kérem: A BKSZ az elővárosi utazások támogatására van és a BKSZ határon belül hazsnálható. Ha Te a BKSZ határon kívül használnád akkor az sajnos szabályosan nem megy.

Az a helyzet, hogy szabálytalanul utazol, a pénztáros jogosan nem adja ki a jegyet neked.

Szerinted ezszabálytalan, akkor jogod van a panaszkönyvben bejelentést tenni, de előre szólok még1x: szabálytalan amit csinálsz és nekik lesz igazuk.

Tulajdonképpen lehet a kalauznak is értetlenkednie, mondhatnám, szégyellheti magát. Sajnos nem egy olyannal találkoztam, aki közölte velem, hogy az 500km feletti jegy amit átadtam nem is létezik. És hasonlók...

A baj ott lesz, amikor egy olyan jegyvizsgálóval futsz össze aki tudja a szabályokat, és megbűntet 100%-ig jogosan.

2011. márc. 25. 16:44
 8/13 anonim ***** válasza:

És ha Székesfehérvárig veszel ilyen Bk-micsodás jegyet, ott leszállsz és ott veszel a következő vonatra, ahová el akarsz jutni?

Így annyi hátrányod lesz csak, hogy kétszer kell sorba állnod. Egyszer Bp-en, egyszer Székesfehérváron. És akkor semmi közük nincs az első jegypénztárnál, hogy Te onnan hova mész tovább és mit csinálsz.

Székesfehérvárra elég sűrűn járnak vonatok, nem úgy van, hogy két órát várhatsz a következőre.

2011. márc. 25. 17:16
 9/13 anonim ***** válasza:

én eleve azt nem értem, hogy miért kell a BudapestBérletet ennyire külön kezelni. Megvettem a Bérletet, amivel Budapesten belül lehet utazni. Ez olyan, mint ha lenne egy Budapest-Déli - Budatétény viszonylatú bérletem. Ha ez érvényes Budatétényig, akkor minek kell kifizetni újra? Miért van egyáltalán határterület? Mindegy hogy hova megyek, nekem Budatétényig ki van fizetve a jegyem.

Meg eleve miért nem lehet minden vonatot igénybevenni ezzel? Például az InterCity-re miért nem jó (természetesen pótjegy mellé)? Az is ugyanúgy Budapesten belül megy, és ezt már egyszer kifizettem.

A másik, megy hogy az Üzletszabályzatban van valahol írva, hogy egy vonatra nem lehet két jegyem? (például van egy Budapest - Martonvásár jegyem, de rájövök, hogy inkább elmennék Fehérvárig, akkor ezt nem egészíthetem ki?)

2011. márc. 26. 17:53
 10/13 anonim ***** válasza:

"(például van egy Budapest - Martonvásár jegyem, de rájövök, hogy inkább elmennék Fehérvárig, akkor ezt nem egészíthetem ki?)"

De, de arra nem külön jegyet adnak ki, hanem kiegészítést (ahogy te is írtad: kiegészítést kérsz!) és a két menetjegy összefüggésbe lesz hozva. (Tartozik a xxx. számú menetjegyhez.)

Ezzel is a fenti trükközéseket igyekeznek kiszűrni. Aki mondjuk 190 km-re megy ne vehessen egy 180 és egy 10 km-es jegyet...

Miért van határ? AZért amiért elmondtam. Ez a BKSZ szövetség a budapesti elővárosi utazásokat hivatott támogatni. A Pécsre leutazásod IC-vel nem Budapesti elővárosi forgalom még ha megerőszakolom magam akkor sem. A BKSZ amúgy sem jövedelmező dolog, a MÁV 100 ft-ot kap meg egy bérlet árából havonta. Tudom ez az utast nem érdekli, csak azért gondolkodj el hogy 100 ft-ért megérné-e bármelyik cégnek is, hogy neekd egy hónapig akár a záhonyig tartó utazásodat is olcsóbban adja?

Még így sem éri meg, hogy csak az elővárosi forgalomban használható.

Persze mondom mégegyszer, nyilván ez az utast nem érdekli, de a cégek nyilván oylan kedvezményt adnak, ami nekik megéri vagy közel nullszaldós.

Ez a követelőzés kicsit olyan mintha a Tescoban követelőznétek, hogy miért a tesco gazdaságos szalámira adnak 500 ft kedvezményt, amikor te a Picket szeretnéd elvinni. Nem mindegy a cégnek mire adja a kedvezményt? NEM.

Nem. A cégek az elővárosi forgalmat akarták fellendíteni, támogatni, ebben nincs benne a határon túli utazás.

2011. márc. 26. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!