Mi a véleményetek a vonaton cipő lehúz, láb felrak jelenségről?
A büdös lábakat szívesen szagolja a vonat utazóközönsége, az elfogadas jegyében és az etnikumok sérthetetlensége miatt.
Mit tennél?

Ha pont a felrakott láb mellett ülne valaki, akkor nem illő. Aki máshol ül, az ne csináljon belőle problémát, nekem ez a véleményem.
Ennél sokkal rosszabb eset, ha cipőstül teszi fel a lábát. Helyi járatokon nem egyszer láttam ilyet.

Eleve benne van az üzletszabályzatban (vasúté), hogy tilos.
Ez pedig nyilvánvalóan a kutyát sem érdekli.
Paraszt dolog cipőt levenni, meg ülésre lábat felrakni. Egy kettes ülésen simán lehet egyedül úgy ülni, hogy a vádliig alá van támasztva a láb és viszonylag kényelmes. Fűzős cipőt meglazítva ez egy szükségmegoldás. Nyilván nem a legkényelmesebb, de egy elfogadható módja, ha valakinek ennyire problémás az ülve utazás. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő lábbeli és a mozgás, a lábak átmozgatása(ami vonaton kifejezetten egyszerű) is egy megfelelő módja annak, hogy ne legyen olyan kényelmetlen az utazás.

4-es, légy szíves idézd be, hol van leírva ez az üzletszabályzatban.
Ui. tudomásom szerint olyan általános dolgok vannak leírva, hogy az utazásból kizárható, aki pl. mások ruházatát beszennyezi. Ebbe belefér az, ha a cipőstül rakja fel a lábát, de ha cipő nélkül, az nem.
De mivel nem ismerem szóról szóra a szabályzatot, lehet, hogy benne van - akkor viszont bizonyítsd be nekem.

Én ott a facsemeték szállítására vonatkozó előírásokat láttam. Kicsit arrébb láttam ezt:
II.9.2.12. A vasúti kocsiban tartózkodó utasnak olyan magatartást kell tanúsítania, amellyel nem zavarja utastársait. Ezért nem szabad a vasúti
kocsiban
...
k) az ülésre védőtakaró nélkül felállni, lábat vagy lábbelit feltenni,
...
Erre gondoltál?
Eszerint akkor egy kis pléd odarakásával már bele sem lehetne kötni. Habár eléggé úgy tűnik nekem, mintha a cipőben való láb-felrakásra vonatkozna, de tény, hogy szó szerint nem az van leírva, hanem általában a láb felrakásáról ír.
Erre utal az is, hogy ugyanezen pont m) alpontja írja azt, amire én emlékeztem:
[nem szabad a vasúti kocsiban]
...
m) az utasok ruházatát, poggyászát, a járművet vagy a berendezési tárgyat bepiszkítani, megrongálni.
...
Meg persze nincs az az utas, aki a 102 oldalas szabályzatot betanulja utazás előtt. :-)

Szerintem undorító.
Találkoztam már vonaton olyan kalauzzal, aki rászólt a srácra, hogy viselkedjen és vegye le a lábát az ülésről.
Amúgy én sem értem - nem otthon vagyunk és nem kell az összes utasnak a lábszagot szagolni. Jó, hogy az alsót nem toljuk le, melltartót nem vesszük le, mert úgy szellősebb, kényelmesebb hosszú úton. Mint otthon.
Nem vagyunk otthon a vonaton. Tessék viselkedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!