Igaz, hogy Lázárék kiadták az utasítást a MÁV-nak, hogy tavaszra a menetrendben a vonatok meketidejét 20-30 perccel hosszabbitsák meg, higy kimutathassák a vonatok fényévekkel pontosabbak lettek?
Meg lehet nézni a menetrendet, és ellenőrizni ennek valósságát.
Az, hogy Lázár és a MÁV között miről folyik kommunikáció, az csak kiszivárogtatás útján tudhatjuk meg, de az, hogy növelik a menetidőt, annak a menetrendben is látható nyoma lesz. 2-3 perc növekménynél is sok közszereplő, közlekedéssel foglalkozó szervezet, oldal megszólalna, 20-30 percnél ez hatványozottan igaz lenne.
Amíg nincs semmi közlemény, rossz helyre küldött e-mail, képernyőfotó, addig ez max pletyka.
A menetidők emelése már a decemberi menetrendváltáskor megtörtént. De ennél azért kisebb mértékben, mint amit írsz.
Amivel én járok dolgozni, ott 4 percet emeltek (ütemesen, minden vonat esetében), több év változatlanság után. Minden vonat pont úgy jár, mint eddig, csak lassabban. Most nem keresek rá, de talán 29-ről 33 lett a menetidő.
Akkor nem is értettem, mi ennek a lényege, aztán januárban hallottam ezt a visszatérítést, és megértettem.
Így van, gyakorlatilag a teljes menetrend újratervezése fél-egy évbe telne (amennyibe a jelenlegi, jó néhány éve gyakorlatilag változatlan struktúra kialakítása telt), hiszen az összes csatlakozás, az összes kereszt, minden borulna dominószerűen az ország teljes hálózatán.
Nyilván ilyen nem lesz, még a nyári időszakban a Balatonnál sem az említett okok miatt, amelyeknek egyébként nem sok közük van a valósághoz, sokkal inkább a minden szakmai alapot nélkülöző politikai hisztériához.
A menetdíjbevétel jelképes hozzájárulás a valós költségekhez (kb. 10%), ennek túlnyomó része bérletekből keletkezik, amelyek árának (késés esetén történő) 10%-os árcsökkentése következtében visszatérítendő összeg a vasút közszolgáltatási költségtérítésének kerekítési hibahatára. A visszatérítés céljából működtetett informatikai rendszer-humán költség magasabb, mint a visszatérítés. Alapvetően becsületkasszát működtetve (minden kocsiban persely) valószínűleg nagyobb bevétel lenne, mint a két gombóc fagyi árú havibérletekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!