Mi értelme a normál menetjegynek ha van Vármegye24?
Tegnap leutaztam pestről gyulára. Automatában vettem a keletinél normál menetjegyet és így volt azt hiszem 4000ft.
Ma jöttem visszafele és gyulán csak kassza volt, a hölgy pedig felajánlotta, hogy ad nekem 3 vármegye24 (békés megye, jász-nagykun-szolnok megye és pest megye) jegyet amivel ugyanúgy utazhatok pestig, de így nem 4000 hanem csak 2900ft.
Ha ez tényleg egy legális kombó (kaller se szólt semmit) akkor mi értelme van még a normális menetjegynek?
2-es
Mert nem tudtam róla, hogy van ilyen! De mostmár ezt fogom választani.
1-es
Persze, mindenképpen, de ha meg hosszabb útra vesz valaki teljesárú jegyet, akkor utólag átverve érezheti magát, mert lett volna egy legális és olcsóbb megoldás is.
Kicsit nekem ez így fura megoldás. Ha nem vagy tájékozott akkor lehúzunk :D
Hát, én például közalkalmazott vagyok, Pest bérletem van, ami jó a BKK-ra is, és ha megyén kívül utazom, megnézem adott vonatnak melyik az utolsó Pest megyei megállója, onnan veszem az 50%-os jegyet utazási igazolvánnyal. Így a legolcsóbb.
Kérdésed annyira csak saját magadból kiindulós, hogy ennyi erővel egy diák megkérdezhetné, miért nem csak országbérlet létezik, hiszen az neki csak 1890 forint...
Viszont az igaz, hogy tájékozottnak kell lenni.
Rövid távon nem éri meg a Vármegye24. Vannak, akik rövid távra utaznak. Pl. Kapuvárról Csornára 450 forint a jegy, feleannyi, mint a vármegye napijegy. Vagy ha a szomszéd településre utazok, az 400 forint. De még kicsit nagyobb távolságon is van, hogy a sima jegy jobban megéri, pl. Püspökladányból Berettyóújfaluba 840 forint a jegy, ami 150 forint megtakarítás. Ez mondjuk annyival nem olcsóbb, de azért na, olcsóbb... Aztán van, hogy rövid, vagy közepes távolságra utazik valaki, ami két, vagy több megyét is érint. Mondjuk , vagy pl. Debrecenből Nyíregyházára 930 forint. De mivel két megyét is érint, ezért két darab napijegy kellene, ami több, mint kétszer annyiba kerülne, mint a jegy.
Vagy például a Győr-Celldömölk viszonylat. 1490 forint, viszont 3 megyét érint. A sima jegy így 1500 forint megtakarítást jelent. És ha nagyon akarjuk, akkor nagyobb távolságon is lehet találni olyan viszonylatot, ahol a sima jegy jobban megéri.
Való igaz, hogy az új jegy- és bérlettípusok az esetek nagy részében nagyon előnyösek, de azért vannak szép számmal olyan helyzetek, amikor a hagyományos jegyek jobban megérik. Az meg hülyeség lenne, hogy korlátoznák, hogy csak X km-ig adnak ki jegyet, vagy csak akkor, ha nincs olcsóbb alternatíva. Ez értelmetlen túlbonyolítás lenne.Mint ahogy az is, ha mondjuk csak kedvezményre lehetne kiadni sima jegyet. Ugyanis pl. a közalkalmazotti kedvezménnyel már elég sok esetben a napijegyezés nem éri meg.
Szóval van azért jópár olyan eset, amikor a sima jegy jobban megéri. Ha nem maradt volna meg, jópár olyan viszonylat lett volna, ahol akár 2-3-4-szer annyiba kerülne az út a napijegyekkel. (Pl. megyehatár két oldalán levő két falucska, sima jeggyel 400 forint, napijegyből viszont kettő kell...) Az, hogy ilyen jegy is létezik, érdemben nem számottevő költség a cégnek (sőt, pont, hogy a kivezetése kerülne költségbe), innentől meg az utasra van bízva, hogy mit hogy old meg.
5ös
Viszont a vármegye24-et bárki megveheti. Míg a diák országbérletet csak a diák.
7es
Valóban, oda nem használható, de máshova igen.
Egyébként értem azokat az érveket amik a normál menetjegy megtartása mellett szólnak, csak még mindig azt nem értem, hogy miért nincsen valami komolyabb tájékoztatás arról ha van egy előnyösebb árú jegykonstrukció?
Én pl. eléggé szívtam a fogamat mikor megtudtam, hogy 8000ft helyett megúszhattam volna 5800ft-ból az utat. Sőt! Mivel előző nap délután érkeztem és másnap dél után nem sokkal mentem el így igazából 2900ft-ból az egész utam kijött volna. Tényleg azt érzem, hogy sunyítanak kicsit hátha valaki nem veszi észre, hogy így is lehet. Ha a kasszáknál felhívják erre a figyelmemet akkor az automata is bedobhatná, hogy van ilyen opció :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!